Foto si Video

Vârful de lance al standului Samsung de la IFA 2018 a fost reprezentat de noua linie de televizoare QLED cu rezoluție 8K. 

S-ar putea să spuneți că este prea devreme pentru rezoluția 8K pe un televizor și aveți dreptate, dar tehnologia trebuie adoptată în mod treptat. Este precum în domeniul telefoanelor mobile: trebuie să ai produse compatibile cu 4G sau 5G înainte de a veni cu tehnologia respectivă, așa și pe rezoluția 8K. Înainte de conținut și aparate care să înregistreze 8K ne trebuiesc televizoare compatibile.

Aș spune că este evident că pe termen lung se va trece pe această rezoluție, iar Samsung a arătat că are capacitatea să facă upscaling spre 8K, chiar de acum prin Samsung Q900R.

Specificații Samsung Q900R;

  • diagonale pe 65, 75, 82 și 85 inch, rezoluție Q HDR 8K (4x pentru numărul de pixeli față de un 4K UHD și 16x dacă ne raportăm la un televizor full HD);
  • procesor Quantum 8K capabil de upscaling prin intermediul AI, luminozitate de până la…, 4000 nits, compatibil cu conținutul HDR10+;
  • este realizat upscaling indiferent de sursa conținutului (receptor digital, serviciu de streaming, pe HDMI, USB și chiar pentru mobile mirroring;
  • Mod Ambient îmbunătățit cu redare de imagini, informații utile etc;
  • funcția Direct Full Array Elite ce permite contrast sporit și control precis pentru lumina de fundal;
  • debutează comercial din septembrie.

Declarație oficială:

“În cadrul Samsung s-a lucrat de-a lungul ultimilor ani pentru a contribui la creșterea calității imaginii premium, iar introducerea QLED 8K cu 8K AI Upscaling reprezintă un pas important, pe măsură ce privim spre viitorul ecranelor. Ne bucurăm că putem prezenta consumatorilor noul Q900R și suntem încrezători că aceștia vor beneficia de cea mai bună experiență de vizionare, în culori vibrante, clare și la un sunet de neegalatcu ajutorul noilor noastre modele 8K”, a declarat Jongsuk Chu, Vicepreședinte Senior al Visual Display Business la Samsung Electronics. 

Nu pot să spun că la prima vedere m-a impresionat. Nici nu ai cum să tragi concluziile pe repede înainte, în câteva minute petrecute la stand. Aștept să ne sosească la review și să-l văd alături de Darius cum se comportă pe conținut 8K (YouTube recunoaște formatul de ceva timp și sunt sigur că vom găsi ceva materiale care să pună QLED-ul 8K Samsung la lucru în mod susținut).

Categorii: foto-video

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.