În ultimele săptămâni am avut ocazia să testez și tableta InfoTouch iTab Raptor 10. Am mai avut tablete InfoTouch la review și se individualizau față de concurența locală prin specificațiile ok, experiența Android fluentă și comportament decent în ce privește autonomie. Mi-au trecut multe device-uri prin mână în ultima perioadă, dar mi-am făcut timp și pentru tableta de sub brand autohton.

Are ceva în comun cu tableta ASUS MeMO Pad 8 și mă refer la procesorul Rockchip  de tip quad-core la 1.6 GHz + Mali-400MP + 1 GB RAM. Majoritatea tabletelor quad-core din .ro sunt cu Allwinner quad-core la 1 GHz sau 1.2 GHz + PowerVR SGX544MP. Mai sunt și alte variante hardware pe CPU quad-core, dar sunt mai degrabă excepțiile de la regulă.

Specificații pentru tableta InfoTouch iTab Raptor 10:

Tabletă

InfoTouch iTab Raptor 10

Ecran

PLS de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și aspect 16:10, unghi de vizualizare de 179 grade

Procesor

Rockchip quad-core la 1.6 GHz

Memorie

1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

Mali-400MP4

Sistem de operare

Android 4.2.2 Jelly Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi display, bluetooth, microUSB, miniHDMI, jack de 3.5 mm

Cameră foto și video

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

7200 mAh

Greutate

670 gr.

Grosime

9.9 mm

Trebuie să precieze că exemplarul sosit la review era un sample sosit din primul val de tablete InfoTouch iTab Raptor 10. Vă dați seama că și InfoTouch ca și Allview, Evolio sau E-BODA merg pe mâna companiilor chineze care produc ODM-uri. Bineînțeles că există și contribuția autohtonă: software adaptat, garanție, elemente de branding puse pe device. Ideea este alta. S-ar putea ca experiența mea să fie alterată de faptul că este un sample și nu versiunea finală.

Design

InfoTouch-iTab-Raptor-10-Gadget (8)

În cutia dați de tabletă, încărcător pe jack micuț și nu pe microUSB, cablu microUSB – USB 2.0, folie de protecție pentru display, cablu microUSB – USB 2.0 ce permite conectarea unui stick pe USB 2.0 cu 3G sau flash cu spațiu de stocare suplimentar, căști albe pe jack de 3.5 mm în stilul celor de la Apple de acum câțiva ani de zile, manual de instrucțiuni.

De la prima vedere veți remarca că este destul de generos dimensionată, 670 de gr. pentru o tabletă de 10.1 inch este cam mult pentru standardele din 2013. Spatele este alb și  lucios cu un logo sub forma unui dinozaur și sigla Raptor supradimensionată. Toate elementele de conectivitate sunt dispuse pe latura de la bază, soluție care cu timpul cred că va fi abandonată. Nu este tocmai ergonomic să ai volumul și tasta power pe aceeași latură, plus portul microUSB, slotul pentru microSD de până la 32 GB, miniHDMI-ul etc.

Ecranul de 10.1 inch are muchiile negre, lucioase și adună amprentele în mod alert. A fost ușor ciudat pentru o tabletă cu grosime de 9.9 mm când apeși tableta pe spate să observi puncte de presiune pe display. Cei care ați mai văzut tablete Android low-cost știți la ce mă refer. Nu uitați că am testat un sample și nu versiunea de retail.

Senzorul de 2 Megapixeli este destul de generos pe partea spate și alături de el găsiți un LED flash, interesantă soluție. LED-ul flash se dovedește util atunci când folosești tableta în întuneric și poți transforma device-ul în lanternă ad-hoc și te descurci să te deplasezi în siguranță prin casă sau până la întrerupător. Îmbinările dintre plastic și metal puteau să fie realizate ceva mai bine.

Ecran și sunet

InfoTouch-iTab-Raptor-10-Gadget (15)

PLS TFT de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și tehnologie preluată de la Samsung, regăsit și pe tableta GALAXY Tab 2 10.1 de acum ceva timp. Da. Nu i se poate reproșa nimic în ce privește ecranul. Se evidențiază prin culori plăcute, nivel de detalii suprinzător, fără vreun efect pixelat. Se descurcă decent și în ce privește unghiul de vizualizare, reflecția spațiului ambiant și luminozitatea.

Boxa este pe lateral, acolo la înghesuială cu slotul pentru microSD, microUSB etc etc. Este cea mai slabă tabletă din ce am testat până la momentul actual. Sunetul este înfundat, mă gândesc că este o problemă singulară la modelul sosit la review. Trag această concluzie de la faptul că nu ai cum să vinzi o tabletă de 10.1 inch cu CPU quad-core, o tabletă axată pe enertainment cu un difuzor care să fie atât de slab. Plus că sunetul nu vine de la boxa aflată pe lateral ci cumva din spatele tabletei, de la marginea opusă celei cu conectori.

Pe căștile incluse în pachet livrează un sunet puternic, clar, ceva cam metalic și strident față de gusturile mele, dar în limitele clasei de tablete din care face parte.

Hardware, sistem de operare și aplicații

InfoTouch-iTab-Raptor-10-Gadget (16)

InfoTouch iTab Raptor 10 = procesor Rockchip quad-core la 1.61 GHz pe ARM Cortex-A9, Mali-400MP pe post de accelerator grafic, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB.

Tabletele cu Rockchip dual-core în genul InfoTouch iTab 1013 3G au fost o supriză plăcută, mult mai puternice și livrând experiență mai fluentă decât prima generație de tablete quad-core importate pe plan local (E-BODA Supreme XL400QC, Evolio Quadra sau Allview AllDro 3 Speed Quad). De aici și așteptările ridicate față de soluția quad-core Rockchip. Din păcate, nu a livrat ceea ce așteptam.

Sunt două probleme și trag concluzia că ar fi din firmware-ul nepus suficient de bine la punct. Prima dată ar fi de lagul resimțit atunci când utilizezi tableta în mod extensiv, îi trasezi mai multe sarcini și simți că nu pornește după cum te-ai aștepta de la soluția quad-core implementată. Pe de altă parte, consumul de energie. Cei 7200 mAh sunt consumați în ritm altert, mai multe detalii la capitolul dedicat.

Pe de altă parte, apreciez faptul că InfoTouch livrează tableta cu bloatware zero. Sunt foarte puține aplicații preinstalate și te lasă să descarci ce-ți dorești din Google Play sau alt magazin de aplicații Android care vă este cunoscut. În afară de wallpaperul din fundal cu un dinozaur nu remarc vreo diferența între interfața Android 4.2.2 Jelly Bean nativă și ce regăsiți pe InfoTouch iTab Raptor 10. Zona de setări, notificările din partea superioară pe 2 segmente, meniul cu aplicațiile sunt exact ca la tabletele Nexus, punct pozitiv.

Performanță

Screenshot_2013-09-25-23-48-40

Veți vedea că în testele de benchmark iese destul de bine, potențial există pentru soluția hardware regăsită pe iTab Raptor 10:

Tabletă

Teste de benchmark

InfoTouch iTab Raptor 10

Quadrant Standard

5642 puncte

AnTuTu Benchmark

17916 puncte

NenaMark 1

62.7 fps

NenaMark 2

57.9 fps

CF-Bench

13708 puncte

Vellamo

HTML5 – 1705 puncte

METAL – 509 puncte

3DMark

Ice Storm – 3254 puncte

Ice Storm Extreme – 2397 puncte

BrowserMark 2.0

1772 puncte

HTML5test

316 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

InfoTouch-iTab-Raptor-10-Gadget (9)

În pachet dați de cablu microUSB – USB 2.0 ce permite conectarea unui stick 3G sau a unui stick flash care să suplimenteze spațiu de stocare. Se adaugă Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi display, bluetooth.

MicroUSB-ul, slotul pentru microSD de până la 32 GB, tasta de power și cea pentru reglarea volumului, jack de 3.5 mm sunt poziționate pe o singură latură. În ce privește Wi-Fi-ul am remarcat că este ceva mai lent. Testez tot felul de tablete și îmi dau seama când una funcționează mai rapid și alta abia își trage MB din Googla Play sau de pe unde descarc fișiere.

Cameră foto și video

InfoTouch-iTab-Raptor-10-Gadget (5)

2 Megapixeli cu LED flash pentru camera principală și 0.3 Megapixeli pentru camera frontală, util atunci când faci apeluri video via Skype etc. Câteva fotografii făcute cu InfoTouch iTab Raptor 10 vor sosi într-o galerie dedicată:

Autonomie

Baterie de 7200 mAh, dar procesorul quad-core pe ARM Cortex-A9 și display-ul PLS își iau un tribut serios și la utilizare intensivă nu atinge mai multe de 3 – 4 ore de utilizare, din păcate.

Preț

PCfun – 999 lei.

Concluzii

InfoTouch-iTab-Raptor-10-Gadget (22)

Cred că mi-am setat așteptările prea sus în ce privește InfoTouch iTab Raptor 10. Asta poate și pentru că tabletele InfoTouch testate în urmă cu câteva luni mi-au lăsat impresii bune, superioare multor tablete de la concurența directă de pe plan local. Cred că un update de firmware ar face tableta ceva mai vioaie și autonomia mai mare, problema cu sunetul aș face pariu că este singulară. Așa am fost de data aceasta, un pic mai norocos, cu ghilimelele de rigoare.

PRO

– display excelent pentru categoria sa de preț;

– Android 4.2.2 fără bloatware, interfața nativă de la tabletele Nexus;

– LED flash la camera de 2 Megapixeli care se dovedește util pe post de lanternă ad-hoc;

– multe accesorii în pachet;

– elemente de conectivitate diverse cu microUSB, microHDMI, Wi-Fi display etc.

CONTRA

– îmbinări nefericte între plastic și metal;

– sunet dezamăgitor;

– ceva lag când tableta este pusă să rezolve mai multe sarcini simultan;

– autonomie redusă.

Nota finală

A obținut 7.57 puncte din 10 cu mențiunea, a câta oară, că un update de firmware ar aduce tableta la un scor mai bun, la fel și problema cu boxa care se auzea de undeva din carcasă.

Tabletă

InfoTouch iTab Raptor 10

Design

7.5

Display și sunet

Display = 9 și sunet = 5, iar de aici rezultă 7 pentru acest capitol

Hardware, sistem de operare și aplicații

8

Conectivitate

9

Cameră foto și video

7

Autonomie

7

Preț

7.5

Nota finală

7.57

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.