Diverse

Se pare că serviciul Plăţi Instant pus la dispoziţie de către Transfond este foarte apreciat, treptat aderând la acesta 10 bănci. Ultima este ING Bank România, bancă ce pune la dispoziţie clienţilor săi serviciul Plăţi Instant chiar de astăzi (20 martie 2023).

Detaliind puţin, acest serviciu a fost lansat în 2019 de către Transfond, operatorul Casei de Compensare Automate a plăţilor interbancare, în colaborare cu băncile comerciale, Asociaţia Română a Băncilor (Administratorul Schemelor Naţionale de Plăţi) şi Banca Naţională a României (Supraveghetorul Schemelor de Plăţi). Plăţile instant sunt cel mai rapid mod de a transfera fonduri în siguranţă, acestea fiind procesate interbancar de catre Transfond, cu decontarea finalizată de către Banca Naţională a României.

Durata unui transfer instant este de maximum 10 secunde între cele două conturi – aparținând unor bănci diferite, conform regulilor schemei de plată. În practică, durata reală a transferului între bănci se încadrează în circa 4 secunde. Serviciul este oferit persoanelor fizice sau juridice, deținătoare de cont bancar iar valoarea individuală a unei plăți instant se situează sub 50.000 lei. Singura condiție care trebuie îndeplinită pentru a beneficia de plățile instant este ca serviciul să fie oferit de către băncile celor doi participanți la procesul de plată.

În acest moment serviciul Plăti Instant este oferit de către 10 bănci:

  • Banca Transilvania;
  • CEC Bank;
  • Libra Internet Bank;
  • Banca Comercială Română;
  • Patria Bank;
  • Vista Bank;
  • Raiffeisen Bank;
  • BRD;
  • Intesa Sanpaolo Bank;
  • ING Bank România.

Plata către un prieten, prin numărul de telefon, este una dintre cele mai apreciate funcționalități din Home’Bank – cu o pondere de aproximativ 15% din media de 7,5 milioane de tranzacții efectuate lunar în aplicație. Din 2021, clienții ING pot transfera bani și către clienții altor bănci, înrolați în serviciul AliasPay, folosind doar numerele de telefon ale destinatarilor. Mai mult, anul trecut, pentru prevenirea fraudelor și a tranzacțiilor eronate, ING a lansat funcționalitatea SANB – Serviciul Afișare Nume Beneficiar. Atunci când realizează un transfer bancar, clienții ING pot vedea exact în contul cărui beneficiar se duce acea sumă.

Facem încă un pas important pentru a oferi transferuri mai rapide, sigure și digitale, prin extinderea portofoliului nostru cu serviciul Plăți Instant.

Astfel, clienții persoane fizice ai ING au acum posibilitatea de a încasa și transfera bani, în timp real, în aplicația Home’Bank, către alte bănci din România înrolate în serviciul Plăți Instant. În ceea ce privește persoanele juridice clienți mici și mijlocii, vor fi disponibile, în primă fază, doar încasările interbancare instant în lei. Inițierea plăților instant efectuate de către aceștia către alte bănci va fi disponibilă în prima jumătate a acestui an.

Ne bucurăm să îi avem alături, ca parteneri, pe TRANSFOND, o instituție care depune constant eforturi pentru digitalizarea serviciilor financiare din România.”, a declarat Crina Pătru, Director al Serviciului de Dezvoltare Plăți ING Bank România.