gAuto

Dacă în falimenul City Insurance lucrurile au evoluat oarecum liniar, nu acelaşi lucru îl putem spune şi în cazul Euroins.

Bănuiesc că nu mai este român cu acces la internet care să nu cunoască actuala criză din piaţa asigurărilor, asta după ce la sfârşitul săptămânii trecute ASF a ridicat autorizaţia Euroins, asiguratorul intrând astfel în insolvenţă.

Eurohold, compania mamă a Euroins, a declarat în urmă cu doar câteva ore prin vocea preşedintelui său, Assen Christov, că ce se întâmplă acum în România este o încălcare a legilor din România şi din Uniunea Europeană şi că lucrurile nu vor rămâne astfel.

Grupul bulgar va da în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi va cere despăgubiri totale de 500 milioane de euro astfel:

  • 270 milioane euro reprezintă valoarea investiţiei realizate de Eurohold în Euroins România;
  • 230 milioane euro reprezintă pierderile provocate Euroins România în urma retragerii autorizaţiei de funcţionare.

Eurohold susţine că Euroins România nu are probleme în acoperirea datoriilor pentru plăţile pe termen scurt, iar pe 9 martie 2023 a fost încheiat un contract de reasigurare cu EIG Re, contract ignorat complet de ASF. În plus, pe 14 martie 2023 EIOPA (echivalenta ASF din Bulgaria) a efectuat verificări şi a transmis că acest contract este cât se poate de valabil, iar solvabilitatea Eurohold este de peste 100%. Întreaga declaraţie a lui Assen Christov o găsiţi aici şi aici.

Grupul bulgar va solicita revocarea deciziei de către ASF, iar dacă aceasta nu va avea loc, va merge mai departe cu demersul în instanţă.