Software

Innovations Labs este un program dedicat tinerilor pasionați de tehnologie și antreprenoriat. În ediția din 2017 s-au implicat nouă universități din șase orașe, peste 63 de echipe ce au primit suport pe o perioadă de trei luni în dezvoltarea unui produs digital. Demo Day-ul s-a derulat pe 22 mai 2017.

Câteva date legate de Innovations Labs-ul curent:

  • hackathoane desfășurate în șase centre universitare, peste 450 de participanți;
  • 117 echipe s-au înscris, în martie 2017 s-a desfășurat o etapa inițială de selecție și 63 de echipe au mers mai departe după ce timp de 24 de ore au încercat să lucreze cât mai mult la proiectul cu care au venit în față;
  • în semifinale au rămas 40 echipe din cele 63, iar 16 au intrat în Demo Day.

A fost o ocazie importantă pentru cei implicați să primească sfaturi și sugestii de la persoane cu vechime și expertiză în domeniu, au putut să-și creioneze aplicațiile și să le raporteze la necesitățile din piață.

Au fost mai multe premii:

  • Innovation Labs Grand Prize – a fost adjudecat de către Pentest-Tools.com. Ei au dezvoltat un serviciu online ce permite unui utilizator de nivel mediu sau ridicat pe partea de competențe tehnice să testeze singuri la ce nivel de securitate se află site-ul propriu. Se oferă și o diagnoză a site-ului, cu vulnerabilități și recomandări.
  • Best Business – obținut de către Visage Cloud și YardLabs. Visage Cloud au elaborat un API pentru detectarea și identificarea facială, API bazat pe o rețea neurală. Sunt multiple aplicații pentru Visage Cloud în retail, hoteluri, smart surveillance pentru poliție etc. YardLabs este destinat viticultorilor, informații adunate din mediul ambiant (temperatura și umiditatea din sol, temperatura și umiditatea din aer, intensitatea luminii). Toate aceste date sunt analizate, iar clientul poate să vadă evoluția, să acționeze când este cazul spre a reduce costurile.
  • Best Product – a ajuns la iOLA. Echipa a integrat tehnologiile Wi-Fi, BLE, Lora / Lora WAN, SigFox, LTE-M1, NB-IoT și senzori calibrați OOB într-o soluție de tip plug&play ce se dorește a fi disruptivă, implementările sale de tip IoT pot fi aplicate în agricultură, smart cities, mediu sau intervenția în situații de urgență.
  • Best Pitch – primit de către Werit. Ei aduc un consilier vestimentar digital ce sugerează combinații între articole de îmbrăcăminte, articole adunate dintr-o varietate de magazine online. Utilizatorul își face un profil, prin algoritmi de machine-learning sunt generate combinații ce se doresc a fi pe gustul clientului.

Pentest-Tools.ro și SoftSchool au primit premiul special Orange Smart Teritories, decernat de către CEO-ul companiei – Liudmila Climoc.

SMity este câștigătorul premiului Imagine with Orange pe direcția de Smart Urban Teritories și va reprezenta România la Paris. SMity propune o soluție de procesare inteligentă a datelor din infrastructura hardware Smart City dezvoltată în Alba Iulia de către Orange. Sunt date eterogene, de la senzorii uRadMonitor pe calitatea aerului, fluxul de persoane și iluminatul public etc. Se realizează un profil al vieții orașului, accesibil și ușor de înțeles și de către categorii largi de utilizatori, de la experții pe sănătate publică și până la cetățeni și turiști.

Cum s-a implicat Orange?

  • Orange colaborează cu Primăria Alba Iulia pentru implementarea proiectului Smart City și au oferit acces participanților din Innovation Labs la API-urile soluțiilor instalate spre a-și construi aplicațiile; Spre exemplu,Orange a facilitat dezvoltarea de noi funcționalități pentru soluția echipei Softschool. Mai exact, au integrat soluția de Business Wi-Fi spre a permite autentificarea elevilor, liceenilor și profesorilor prin contul de catalog electronic la hotspot-ul Wi-Fi Orange. Softschool a beneficiat de integrare cu infrastructura Wi-Fi, SIM-uri de tip M2M, acces la API-ul cu SMS Gateway;
  • toate echipele participate la Innovation Labs se puteau înscrie pe platforma Imagine with Orange, oricine cu o idee în zona de smart city. Aici au putut să intre în concurs cu echipe din întreaga lume și să primească feedback chiar și de la centrul R&D al Orange din Silicon Valley.

Imagine with Orange este o platformă de crodwsourcing ce are în mod regulat deschise noi sesiuni. Special pentru Innovation Labs, în primăvară a fost deschis track-ul Smart Urban Territories.

Orange se pregătește de o bună perioadă de timp pe zona de smart city, viitorul orașelor stă în organizare, planificare, în tehnologiile puse în slujba cetățeanului spre a-i face viața mai ușoară, mai plăcută.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.