Instaleaza Android N Developer Preview pe Nexus 6, 9, 5X, 6P, Player si Android One Software

Deși Android N Developer Preview este disponibil de aproximativ 2 săptămâni pentru terminlele compatibile, am ales să aștept puțin până să scriu acest tutorial. Motivul principal ar fi că nu dețin un device suportat și prefer să mă asigur că această versiune se instalează corect. Alt motiv ar fi faptul că primele versiuni Developer Preview conțin de obicei foarte multe buguri. Însă acum că avem deja prima actualizare OTA pentru acesta, problemele încep să se împuțineze.

Dacă în trecut metoda principala de a testa o versiune Android Developer Preview era cea de instalare manuală, de această dată cei de la Google recomandă înscrierea în programul Android Beta pentru a putea primi actualizarea sub formă OTA (over the air). Indiferent de metoda pe care o vei alege, mai jos vei găsi toate informațiile necesare.

ATENȚIE! Ambele metode de instalare implică resetarea deviceului tău la setările din fabrică (factory reset) și ștergerea tuturor datelor personale din memoria internă a acestuia. Înainte de a merge mai departe te rog să faci un backup complet. Mai multe detalii despre acest proces vei gasi făcând click aici.

Metoda 1: Actualizare OTA

Această metodă este și cea recomandată și implică instalarea Android N Developer Preview folosind funcția de actualizare deja existentă în deviceul tău, la fel ca și cum ai face update la o versiune de producție.

Tot ce trebuie să faci este sa mergi la adresa https://www.google.com/android/beta, să te autentifici cu același cont de Google ce-l folosești pe deviceul compatibil și să îl înscrii în programul Android Beta făcând click pe butonul Enroll device din dreptul acestuia.

După finalizarea acestui proces, folosind terminalul tău, va trebui să accesezi Settings -> About phone -> Software update și să instalezi actualizarea disponibilă.

Dacă vei dori să renunți la versiunile Beta, o poți face accesând aceeași pagină de mai sus și să faci click pe butonul Unenroll device. După acest proces vei primi ca update ultima versiunea stabilă Android, și anume 6.0.1 Marshmallow. La fel ca procesul de instalare a versiunii Developer Preview, și dezinstaleaza acestuia va șterge toate datele personale stocate în memoria telefonului.

Metoda 2: Instalare manuală

De ce ai nevoie?

  • un terminal compatibil – Nexus 6, Nexus 9, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player sau Android One, cu minim 50% baterie
  • USB Debugging și Allow oem unlock activate în Settings -> Developer options. Dacă acest meniu nu este vizibil, accesează Settings -> About phone și apasă de 7 ori consecutiv pe Build number.
  • un PC cu Microsoft Windows
  • un cablu de date de calitate, de preferat cel original (OEM)
  • drivere corecte instalate – Google USB Driver
  • Android SDK Toolslink (acesta conține și driverul USB Google în caz de întâmpini probleme cu instalarea manuală a driverului de mai sus)
  • ultima versiune Android N Developer Preview disponibilă pentru deviceul tău – link
  • răbdare

1. Descarcă versiunea de Android N Developer Preview destinată deviceului tău folosind linkul de mai sus și dezarhivează fișierul într-un loc ușor accesibil (ex. Desktop). Structura folderului obținut va trebui să semene cu cea din imaginea de mai jos.

Instaleaza Android N Developer Preview pe Nexus 6, 9, 5X, 6P, Player si Android One

2. Deschide acest folder, ține apăsată tasta SHIFT, fă click 2 (dreapta) oriunde în folder dar nu pe vreun fișier și selectează Open command window here. Ți se va deschide o fereastră de Command prompt asemănătoare cu cea de mai jos.

Instaleaza Android N Developer Preview pe Nexus 6, 9, 5X, 6P, Player si Android One

3. Închide telefonul și pornește-l în modul bootloader. Pentru acest lucru va trebui să apeși simultan tastele Volum – și Power.

4. Conectează telefonul la PC folosind cablul de date și așteaptă ca acesta să fie recunoscut corect. Confirmă conexiunea executând în fereastra deschisă la al doilea pas comanda fastboot devices.

Instaleaza Android N Developer Preview pe Nexus 6, 9, 5X, 6P, Player si Android One

5. Dacă ai deblocat deja bootloaderul terminalului tău poți sări la pasul 7. Însă dacă bootloaderul este blocat, în fereastra deschisă la pasul 2 va trebui să tastezi una din următoarele comenzi.

Pentru Nexus 6, Nexus 9, Nexus Player si Android One: fastboot oem unlock

Instaleaza Android N Developer Preview pe Nexus 6, 9, 5X, 6P, Player si Android One

Pentru Nexus 5X si Nexus 6P: fastboot flashing unlock

Instaleaza Android N Developer Preview pe Nexus 6, 9, 5X, 6P, Player si Android One

6. Vei fi întâmpinat pe ecranul telefonului de un mesaj unde va trebui să confirmi executarea proceuslui de deblocare. Folosește tastele de volum pentru a selecta Yes și cea de Power pentru a confirma. Așteaptă până procesul se termină.

7. În aceeași fereastră Command prompt deschisă la punctul 2 va trebui să tastezi și să execuți comanda flashh-all. Aceasta va începe instalarea Android N Developer Preview pe terminalul tău. Odata finalizat acest proces terminalul tău va reporni automat în modul normal.

Instaleaza Android N Developer Preview pe Nexus 6, 9, 5X, 6P, Player si Android One

Felicitări! Ai instalat Android N Developer Preview pe un device compatibil.

Te rog să împărtășești cu noi în secțiunea de comentarii experiența ta cu cea mai recentă ediție Android, chiar dacă aceasta este încă una de testare.