Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7 – review

24/11/2022

Sunt la a patra unitate mini PC Intel NUC pe care o testez aici pe site. Cu prima am luat contact tocmai în vara lui 2015, în timp ce ultimele două unități au fost prezentate pe timp de toamnă, una în 2020, cealaltă anul trecut. Parcă nu puteam să las să treacă această toamnă fără un review de Intel NUC, așa că vin acum către voi cu o ediție actualizată, una ce duce procesorul la a 12-a generație. Care sunt marile noutăți și cum se descurcă Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7, vedem împreună în rândurile ce urmează. Ca de fiecare dată, unitatea de test ne-a fost pusă la dispoziție de ASBIS Romania.

Specificații Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7

Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7

Specificatii CPU-Z Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7

Design

Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7

Din cutia în care a ajuns la noi exemplarul de test am mai scos adaptorul de alimentare, o placă pentru montarea mini PC-ului pe un suport VESA compatibil, un set cu mai multe șuruburi pentru fixarea acelei plăci metalice, câteva pliante cu informații diverse și un mic sticker cu logo-urile Intel Core i7. Din pachet lipsea un cablu de priză, dar acela vine alături de celelalte accesorii în cazul unităților de retail:

Din punct de vedere al designului foarte puține s-au schimbat față de ceea ce am văzut la modelul de anul trecut. Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7 păstrează aproape totul la fel, în afară de partea față, unde apare o nouă linie sculptată. Diferențele sunt însă minime.

Asta nu înseamnă că este ceva rău, fiindcă așa cum nu am avut nimic de care să mă plâng anul trecut, nici de această dată nu pot găsi motive de nemulțumire. Poate doar faptul că la exterior carcasa este realizată pentru 5 din cele 5 laturi din plastic. Din metal este doar capacul de jos.

Zona superioară poate fi și ea detașată de șasiu, dar nu ai acces la prea multe pe acolo. Poți întrezări doar ventilatorul.

Pentru a ajunge la componentele interne, mai exact pentru a putea monta memoriile și eventual pentru a schimba la nevoie placa wireless, trebuie să desfaci capacul posterior. Pentru asta sunt de deșurubat patru șuruburi, cele din interiorul picioarelor din cauciuc, care, apropo, oferă o aderență foarte ridicată. În plus, fiind moi, pot prelua și anumite vibrații ce pot apărea de-a lungul timpului.

Sub carcasă totul a fost gândit la subunitate de milimetru, cel puțin aceasta este impresia mea. Chiar și așa, pentru a monta unul sau două SSD-uri și plăcuțele de RAM nu trebuie să-ți bați deloc capul.

Mi-a plăcut cum este construit Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7. Este demn de statutul unui produs de top, chiar și dacă cea mai mare parte din carcasa exterioară este din plastic. Construcția extrem de bine realizată, cu finisaje exacte, face ca acest aspect să cadă pe ultimul plan. 

Hardware

Orice Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7 vine fără memorii instalate. Fie că vorbim despre cele non-volatile, fie de cele volatile, ele trebuie cumpărate separat. Am arătat care sunt modulele disponibile și ce tip de astfel de componente sunt necesare în tabelul cu specificații.

Unitatea de test am primit-o cu un SSD Crucial P2 de 1TB gata inserat, precum și cu două plăcuțe de RAM de tip DDR4 la 3200 MHz. În rest, specificațiile pot fi parcurse fie din tabelul de la începutul recenziei, fie de pe site-ul Intel, fie din screenshot-urile de mai jos.

Galerie cu capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre unitatea de test Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7:

Performanță

Dacă tot am mai testat în ultimii doi ani alte două versiuni de mini PC Intel NUC, am zis să grupez rezultatele obținute în trecut lângă cele ale prezentului. Astfel avem scorurile unele lângă celelalte, de la Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7, Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3 și Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH:

Teste benchmark comparative CPU-Z Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7

După cum se poate observa fără o analiză profundă, Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7 este clar superior în oricare dintre testele rulate. Evoluția noii platforme este evidentă, iar faptul că temperaturile de pe componentele interne nu urcă deloc foarte sus este un alt atu al unității de față.

Info HWMonitor Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7

Nu am avut cum să nu apreciez și faptul că ventilatorul, deși își face foarte bine treaba, nu este deloc gălăgios. Îl auzi doar către turația maximă (undeva la 3500 rpm), dar nici nu scoate un sunet grav, nu devine deranjant câtuși de puțin.

În timpul testelor de benchmark nu am simțit că unitatea s-ar încălzi excesiv la exterior. Nu sunt zone fierbinți, ba din contră, carcasa abia dacă devine ușor călduță indiferent de cât de tare pui presiune pe ansamblul hardware.

Conectivitate

Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7

Un alt capitol unde Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7 impresionează este acesta. Chiar și pe un corp atât de compact, acest mini PC îți pune la dispoziție elemente de conectivitate mai mult decât suficiente.

Pe partea wireless avem cel mai nou și mai performant standard, anume Wi-Fi 6E, de tip tri-band, pe 2.4, 5 și 6 GHz, precum și Bluetooth în ediție 5.2.

Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7

Ca elemente fizice de conectivitate sunt în total 4 porturi USB-A (2 pe partea frontală și 2 pe spate), 2 porturi USB-C 4, cu suport Thunderbolt 4 și DisplayPort 1.4a, precum și 2 porturi HDMI 2.1. Asfel, poți conecta simultan nu mai puțin de 4 ecrane externe. Închei lista conectivității prin contact direct cu portul RJ-45 Gigabit LAN 2.5 și cu jack-ul audio combo, ce este așezat pe partea din față, adică fix acolo unde trebuie.

Aș vrea să spun aici că prin jack-ul audio sunetul este de foarte bună calitate, chiar nimic de reproșat, dar nu la un volum maxim cu adevărat uriaș. Oricum, suficient pentru majoritatea utilizatorilor.

Preț

Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7poate fi cumpărat din rețeaua de parteneri ASBIS Romania, distribuitor oficial în țara noastră al kit-urilor Intel NUC. Pe PCGarage.ro apare la prețul de 3.645 de lei (preț valabil la data publicării acestui review).

Concluzii

Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7

Mini PC-urile cu adevărat performante sunt, în general, produse de nișă. Puțini au nevoie de atâta putere de calcul într-un format atât de compact, precum propune un astfel de Intel NUC. Iar când adaugi peste asta un preț ca de mai sus, atunci clar numărul de clienți se diluează și mai tare. Cine însă își permite un Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7 nu va regreta achiziția, un astfel de PC fiind o investiție sigură pe mulți ani de aici încolo.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7:

PRO

  • format cu adevărat compact și greutate scăzută;
  • calitate înaltă de fabricație, asamblare solidă și finisări atente;
  • multă putere de procesare, inclusiv pentru anumite categorii de creatori de conținut este suficient de puternic;
  • răcire foarte eficientă și silențioasă;
  • conectivitate extinsă, cu cele mai noi și mai performante elemente prezente.

CONTRA

  • carcasa este realizată în mare parte din plastic (deși de foarte bună calitate în acest caz, rămâne un material deloc pretențios);
  • preț ridicat.

Intel NUC 12 Pro Kit NUC12WSKi7 a fost testat timp de 12 zile și va fi returnat. Acest articol este susținut de ASBIS Romania. Întreg conținutul aparține strict autorului, fără a fi aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.