gAuto

Începând cu ora 15:00 va avea loc ultima cursă de Formula 1 din acest sezon, Marele Premiul de la Abu Dhabi. Cursa are câteva mize importante, cea mai spectaculoasă urmând a fi disputa dintre Ferrari şi Mercedes pentru locul al doilea la constructori (le despart doar 4 puncte).

Mai sunt astfel câteva minute până când sezonul 2023 din Formula 1 se va încheia, acesta fiind dominat copios de Red Bull şi al său şofer minune Max Verstappen.

Această ultimă cursă, cea de la Abu Dhabi, aduce şi o premieră tehnologică în Formula 1. FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) va folosi o tehnologie bazată pe inteligenţa artificială de a verifica dacă maşinile respectă limitele circuitului.

Conform regulamentului, maşinile de Formula 1 nu au voie să depăşească cu toate cele 4 roţi limitele circuitului (acea linie albă continuă de pe marginea pistei) de prea multe ori. Primele 3 depăşiri sunt trecute la capitolul greşeli neintenţionate (deci nu sunt penalizate), însă de la a 4-a depăşire în sus se trece la penalizări (5 secunde, 10 secunde etc.). Sunt curse şi curse, în unele nu prea ai cum să depăşeşti aceste limite, în altele te chinui efectiv să menţii maşina pe pistă. În cursa din Austria de exemplu au fost peste 1200 de posibile depăşiri ale liniei albe cu toate cele 4 roţi şi toate au fost verificate manual (o muncă titanică de altfel pentru că cele mai multe depăşiri se fac la centimetri, chiar milimetri).

La cursa de la Abu Dhabi care va începe peste câteva minute va fi testată inteligenţa artificială printr-o tehnologie pusă la dispoziţie de Computer Vision. Practic inteligenţa artificială va contoriza numărul de pixeli de pe filmări şi va oferi un răspuns rapid şi (sperăm) fără greşeală către organizatori, cei care vor lua la final deciziile ce se impun.

Via: profit.ro