Software

Vă mai aduceţi aminte de Ion, primul Consilier Guvernamental AI din istoria României ? Acesta a fost prezentat oficial de către fostul premier Nicolae Ciucă în luna martie şi unii chiar credeau că acesta va avea ceva succes.

Din păcate sau din fericire (oricum nu era cine ştie ce revoluţie în domeniu) actuala guvernare a „pensionat anticipat” roboţelul. Premierul Marcel Ciolacu nu este interesat de continuarea proiectului, iar prin guvern nimeni nu ştie nimic de ION.

Partea plină a paharului este că ION a fost o inițiativă tehnologică și de cercetare dezvoltată pro bono de către experți în inteligența artificială din România, în colaborare cu cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu. Vorbim despre un sistem bazat pe AI gândit să acumuleze informaţii de la cetăţeni, unele ce ulterior ar fi trebuit transmise către politic pentru ca acesta să aibă toate datele necesare unei deserviri cât mai aplicată.

Bine măcar că nu a costat bani, altfel ar fi fost o nouă cheltuială complet inutilă, mai ales în contextul în care se caută noi soluţii de a strange mai multe venituri la bugetul de stat.

Pensionare plăcută, ION !

Sursa: alephnews.ro