Tablete

Puțin mai târziu și gadget.ro a ajuns a testa și iPad 2. Unboxingul și primele impresii le găsiți aici. Vorbim despre un model care deja s-a vândut în milioane de exemplare. Din păcate nu am testat și primul iPad ca să facem o comparație și o să mă refer la Motorola Xoom. Ambele modele duc o luptă ce pare inegală – iPad 2 a câștigat dinainte să înceapă meciul.

1. Design și ecran

Ai impresia că tocmai ai achiziționat o ramă foto. iPad 2 mizează pe simplitate maximă și nu o să dați de briz brizuri stilistice inutile. Normal că impresionează prin grosimea extrem de redusă de doar 8.8 mm și efectul de tabletă subțire este accentuat de muchia foarte îngustă ce înconjoară iPad 2. Materialele încorporate sunt superok și aluminiul de pe spate dă bine atunci când țineți tabletă în mână. Nu o recomand a fi folosită fără o husă deoarece ca și MacBook Air este predispusă a se zgâria repede.

Superior veți regăsi jackul de 3.5 mm în partea stângă și butonul cu rol de blocare sau deblocare rapidă a ecranului și on/off. La bază se află conectorul pentru încărcător. Fiind un model de test am primit un încărăctor fără adaptor pentru prizele din România, dar noroc că s-a potrivit cel de la MacBook Air. Pe lateral stângă nu dați de vreun buton, iar în partea dreapta pe lateral este cel pentru reglarea volumului și altul pentru a accesa rapid funcția mute. Pe spate pe lângă celebrul logo al Apple se află în stânga sus – senzorul camerei foto ce filmează HD. La bază este dispus difuzorul stereo. Pe partea din față se află butonul ce te ajută să ieși rapid dintr-un joc sau aplicație și să navighezi printre cele ce se află în background.

Ecranul de 9.7 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli se vede foarte bine. Din păcate ca și la alte modele similare și aici, amprentele se adună foarte rapid. Un punct pozitiv ar fi că se curăță mai ușor decât Xoom. Este nevoie de un material fin în genul celor utilizate pentru a șterge sticla ochelarilor. Atunci porniți un joc și ecranul este negru se observă ledurile de pe margine ce aduc un plus de luminozitate și chestia asta nu mi se pare tocmai ok. Ai zice că displayul este stricat. În video veți vedea la ce mă refer.

Per total vorbim de o tabletă ce stă foarte bine în mână și nu dă impresia de grosime. Se pare că 9.7 inch este dimensiunea perfectă. Și când am ținut iPad 2 cu ambele mâini am avut acces foarte ușor la întreaga tastatura qwerty și în mod landscape. La Xoom era recomandat să încerci portrait. Deși are doar 8.8 mm nu pare deloc fragilă.

2. Hardware și sistem de operare

Avem un procesor A5 dual-core la 1 Ghz însoțit de 512 Mb RAM și un spațiu de stocare ce oscilează între 16 GB pentru versiunea de bază și 64 GB pentru cea de top, fără slot SD sau microSD și sincer nici nu i-aș vedea rostul în 2011 când multe date le ținem în cloud în mod conștient sau nu realizați acest aspect (Picasa, YouTube, Vimeo, Flickr și multe altele).

Succesul lui iPad 2 nu stă neapărat în hardware ci în modul în care se descură iOS 4. Sunt și peste 60.000 de aplicații dezvoltate pentru iPad 2 și aici ar trebui să puncteze și Google cu Android 3.1 HoneyComb. Nici nu se merită să rulezi o aplicație de iPhone pe ecranul de 9.7 inch al iPad 2. Feedbackul oferit va fi foarte slab și nu știu cui i-ar conveni să aibă mare parte din ecran neagră sau atunci când mărește zoomul să aibă o calitate foarte slabă a interfeței.

App Store funcționează ireproșabil dacă vreți să cumpărați jocuri sau diverse aplicații. Nu este nevoie decât să aveți un card de credit valabil. Se poate naviga intuitiv prin magazin, dar o să dați de o sumă de aplicații slabe ca și în Android. Parcă selecția este făcută ceva mai serios. Se știe faptul că așa-numitul ecosistem iOS nu permite oricărui să devină partener și să-și urce extensiile.

O sumă de jocuri le vedeți în review. Real Race 2 HD, Feedly, Asphalt 6 sau N.O.V.A 2 sunt favoritele mele. O experiență similară nu mi-a oferit niciun alt joc de pe vreun smartphone sau tabletă.

3. Conectivitate

În funcție de versiunea aduce 3G pe lângă Wi-Fi. Înțeleg pe cei care călătoresc și au nevoie de 3G, dar personal nu-i găsesc rostul. iPad 2 este pentru acasă fiind mai degrabă un instrument de distracție și petrecere în mod plăcut a timpului liber și mai puțin pentru a rezolva taskuri de la serviciu. Integrarea cu social media și mă refer la twitter și facebook ar fi ok dacă pentru iPad ar fi adus un client oficial. Cel de twitter este senzațional.

iPad 2 mai aduce și conectare cu calculatorul via microUSB – mufa pentru încărcător este polivalentă. Jackul de 3.5 mm este poziționat superior și se aude foarte bine. Nu am testat căștile încorporate. Bănuiesc că aduce un set. Noi am avut un sample de test și am utilizat setul cu care vine Dell Streak. Se aude foarte tare. Am ținut volumul pe la jumătate și tot era puternic. Difuzorul lui iPad 2 se află pe spate și nu te dă pe spate ca volum sau calitate a audiției.

Tot pe partea de conectivitate țin să precizez că se conectează rapid la wi-fi, decent în browsing unde este inferioară lui Motorola Xoom ce îi dă clasă de la mare distanță prin viteza de randare a paginilor web. Tegra 2 este peste A5 din acest punct de vedere.

4. Camera foto

Vorbim de două camere ce diferențiază iPad 2 de prima tabletă Apple. Cea de pe spate filmează HD și nu am aflat ce megapixeli afișează. Cea frontală este VGA și utilă în videoapeluri. Mi se pare o glumă camera foto de pe iPad 2 și nu-i găsesc utilitatea. Pur și simplu au pus și această caracteristică ca să nu mai fie persoane care să spun că o întreagă gamă de tablete rivale au cameră foto ce la iPad lipsește. Spre exemplu Flickr – serviciu de photo sharing deținut de Yahoo! – a venit cu o statistică în care spune că doar 21 de persoane urcă poze făcute cu iPad 2 în fiecare zi față de zeci de mii de persoane ce folosesc iPhone 4. Nu ai cum să prinzi un moment interesant cu o tabletă cu ecran de 9.7 inch și nici cine știe ce calitate nu aduce camera de pe iPad 2. Cea VGA frontală nu se poate compara cu senzori de 2 Megapixeli ai tabletelor rivale. Sunt curios ce volum de apeluri video via iPad se face. Aveți o galerie foto făcută cu iPad 2 spre a elucida nivelul de finețe în zona foto.

5. Autonomie

Rezistă ore bune și de marțea trecută până astăzi am încarcat-o doar de trei ori în condițiile în care a fost butonată intensiv. Bateria este litiu-ion și are 24 Wh. Normal că dacă o utilizezi din greu va scădea rapid și în câteva ore va fi nevoie de o reîncărcare. Cel mai repede scade atunci când rulați un joc cu o grafică video complexă. Nu poți cere unui device cu grosimea de sub 8.8 mm și o greutate de sub 600 grame să aibă o autonomie de ordinul a mai multe zile.

Concluzii

iPad 2 este cea mai bună tabletă din piață la ora actuală și concurența se află la mare distanță – una de un an de zile. Vorbim de cel mai bun pachet pe zona de tablete. Nu cred că spun ceva nou. Pur și simplu Apple deține rețeta câștigătoare. Concurența trebuie să aducă lucruri revoluționare ca să iasă în față.

Puncte tari:

– designul simplu, fără inutilități stilistice;

– grosimea și greutate reduse;

– sistemul de operare cu peste 60.000 de aplicații optimizate pentru iPad 2 și par a fi mai bine puse la punct decât cele din Android Market. Nu ești limitat în a instala aplicații cu plată. De curând și Android Market s-a deschis pentru piața românească;

– gama largă cu prețuri cuprinse între 2.499 lei și peste 4.000 lei la versiunea de top;

– cea mai bună interfață touch;

– autonomie decentă pentru un procesor dual-core;

Puncte slabe:

– ecranul ar avea nevoie de o tehnologie nouă – ceva de genul retina display și bănuiesc că pe viitor se va face un pas în acest sens – iPad 3;

– browsing – mă așteptam ca paginile web să se încarce instant – am utilizat Safari – și de multe ori ai un mic lag ce este stresant și lipsește la Motorola Xoom și bănuiesc că la toate tabletele cu Tegra 2;

– pentru sunet ar fi fost recomandate două difuzoare ca efectul stereo să fie mai pregnant;

– performanțele slabe ale camerei foto.

iPad 2 dă dependență încă de la prima bootare sau mai degrabă de când pui mâna pe ea. Acum deja mă gândesc cum să fac să achiziționez un astfel de device. Mai sunt persoane care nu văd utilitatea unei tablete și preferă laptopul pentru browsing. Cum am mai spus nu poate înlocui un laptop, dar pe zona de entertainment oferă un feedback mult mai pregnant și o experiență superioară. Spre exemplu una este să joci Real Race 2 pe iPad 2 și să controlezi mașina cu accelerometrul din dotare – care apropo este superb calibrat – și alta este să stai pe un scaun cu mâinile pe tastatură pentru ultimul joc din seria Need for Speed. Eu prefer prima versiune.

Aplicațiile aduc un plus uriaș și aici Apple a sesizat foarte bine ce trebuie să facă sprea a avea vânzări uriașe. Au creat un market bine pus la punct cu reguli stricte și nu lăsat totul pe liber cum era la început în Android Market unde și acum dai de o groază de programe stupid realizate, dar propulsate în față.

Concluzionez: iPad 2 rules și nu văd ce ar putea să o detroneze de pe primul loc în 2011. Xoom nu a vândut în peste 3 luni cât iPad 2 într-o zi. Asus Eee Pad Transformer ce a adunat numeroase aprecieri pozitive vine cu un stoc liliputan de te face să te gândești că Asus nu se aștepta la cine știe ce vânzări din partea tabletei sale. Cu o mică reducere de preț s-ar putea ca iPad 2 să le reducă la tăcere definitiv. Sper ca pe viitor nișa tabletor să se dinamizeze ca adevărat și nu numai ca ofertă ci și cotele de piață să nu mai domine iPad de la mare distanță. Pe viitor se va umbla la tehnologia din spatele ecranului și presupun că se va ajunge la un procesor quad-core precum cel de la Tegra 3 din 2012.

Ca iPad 2 să reducă la tăcere definitiv concurența mai era nevoie de o cameră foto mai performantă și 1 GB RAM ar fi oferit acel browsing de mai mare viteză.

Prețurile încep de la 2.399 lei pentru versiunea de 16 GB cu Wi-Fi și fără 3G.

Prezentarea video este în procesare pe YouTube.

[nggallery id=57]

 

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.