Nu știu dacă mai este cazul să amintesc de impactul pe care iPad l-a avut în piața tabletelor. În 2010 prin lansarea primului iPad se poate spune că Apple a revitalizat această nișă și a transformat-o într-un adevărat val. Netbook-urile au dispărut din piață, iar laptopurile ieftine se vând mai greu decât în trecut. Pentru browsing, Facebook, filme + joculețe, o tabletă este mai practică decât un notebook.

iPad a rămas liderul în ce privește vânzările și a dominat piața și în 2014 (mă refer la numărul de unități comercializate raportat la alte modele cu Android sau Windows 8, nicio altă tabletă nu se vinde mai bine). Plus că Apple vinde tablete din segmentul premium și cu mai puține unități vândute reușește a-și aconta un profit mai mare. Pe tablete de top nu are niciun rival în apropiere.

iPad-Air-2 (1)

iPad Air 2 a fost anunțat alături de iPad Mini 3. Al doilea nu aduce vreo modificare la nivel hardware față de iPad 2, decât că adoptă cititorul de amprente. În rest, nimic nou. iPad Air 2 pe de altă parte este primul device cu iOS și 2 GB RAM. Un pas pe care multe persoane l-au așteptat a fi făcut și la duetul iPhone 6 & iPhone 6 Plus.

Specificații complete pentru iPad Air 2:

specificatii-iPad-Air-2


Design

iPad-Air-2 (15)

În pachet dați de tabletă, certificat de garanție, manual cu instrucțiunile rapide de utilizare, cablu de tip port lightning – USB 2.0, încărcător Apple pe USB 2.0. Presupun că la varianta cu conectivitate 4G se regăsește și o agrafă pentru accesarea slotului dedicat cartelei nanoSIM.

iPad Air 2 = iPad Air din prima generație, doar că acum are și un cititor de amprente în zona tastei fizice specifice produselor Apple + dietă suferită la greutate și grosime, în rest nu am sesizat diferențe majore în ce privește designul.

iPad Air – 469 gr. în varianta Wi-Fi și 478 gr. în varianta Wi-Fi + 4G, 7.5 mm grosime;

iPad Air 2 – 437 gr. în varianta Wi-Fi și 444 gr. în varianta Wi-Fi + 4G, 6.1 mm grosime.

Apropo, primul iPad avea 680 grame și 13.4 mm grosime.

Nu am idee cum a reușit Apple să producă o tabletă de 9.7 inch cu o grosime atât de mică, dar fără vreun compromis în ce privește rigiditatea structurală, la nivel de materiale etc. Nu am făcut un test al îndoirii, dar de-a lungul celor 2 săptămâni nu am trecut prin vreo situație în care să cred că s-ar putea îndoi. Asta și pentru că o tabletă nu o pui în buzunarul jeanșilor. Este una dintre cele mai light tablete testate în 2014, pe diagonala de 9.7 inch. Nici nu ai impresia că folosești o tabletă așa de mare, ai impresia că ai în mână o tabletă de 8 inch. Materialele sunt din categoria premium, finisare ireproșabilă, carcasă din aluminiu, logo-ul Apple aduce aminte ca textură de display-ul tabletei.

Este una dintre cele mai frumoase tablete lansate pe anul în curs (simplitate, eleganță, finisare de top, materiale de foarte bună calitate). Nu am ce să-i reproșez la acest capitol.

Ecran și sunet

iPad-Air-2 (22)

LED-backlit IPS de 9.7 inch cu rezoluție 2048×1536 pixeli, protejat cu sticlă rezistentă la zgârieturi, tratament olefobic. Și prima generație a iPad Air mergea pe un ecran cu o rezoluție similară. Oferă 264 ppi și în niciun caz nu trebuie să-ți faci probleme legate de vreo pixelare a imaginilor etc.

Cred că este și cel mai bun display pus vreodată pe o tabletă de 9.7 inch. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt și este suficient să luați o tabletă iPad Air 2 în mână, să porniți ecranul și să-l reglați la o luminozitate de la 50% în sus. Excelent la nivel de unghiuri de vizualizare, culori afișate în mod natural și plăcut, luminozitate fără vreun compromis. Tratamentul olfeofobic își face datoria și mi-a dat impresia că adună amprentele într-un ritm mai lent față de alte modele testate.

Sunetul la iPad Air 2 ajunge a fi livrat de 2 speakere poziționate la baza tabletei, pe lateral, în stânga și în dreapta portului lightning. Aș fi mers pe un speaker în partea superioară și altul la bază, dar presupun că Apple și-a dorit un plus de simetrie, o legătură stilistică cu iPhone 6 și iPad Mini etc. Se aude clar, puternic, nu distorsionează deloc chiar și la volum maxim, se transmit ușoare vibrații în carcasa metalică, dară fără să deranjeze.

Jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Am utilizat căștile Apple de pe acasă, pentru că în cutie nu găsești astfel de accesorii și s-au descurcat impecabil.

Hardware, sistem de operare și aplicații

iPad-Air-2 (25)

Primul device Apple cu iOS și 2 GB memorie RAM. Putem închide discuția și trecem la următorul capitol. Glumesc. Contează faptul că au trecut de la 1 la 2 GB RAM, dar mai degrabă prin 2015 – 2016 se vede o schimbare majoră, când vor sosi aplicații care să folosească noul procesor și cantitatea mai mare de RAM. Ca fluență la nivel de interfață grafică nu este mare diferență față de generația anterioară.

Pe termen lung cred că Apple va merge pe drumul bătut de Android și va crește cantitatea de memorie RAM din produsele sale cu iOS, spre a oferi mai multă putere de procesare către dezvoltatori de aplicații, iar conținutul să treacă din punct de vedere grafic la un nou nivel.

Ansamblu hardware pus pe iPad Air 2: Apple A8X de tip triple-core la 1.5 GHz, 2 GB RAM, 16 / 64 / 128 GB spațiu de stocare, a dispărut varianta cu 32 GB. Aș fi dorit ca modelul cu 16 GB să fie exclus, iar cel cu 32 GB să fie baza de plecare, mai ales că nu există soluția spațiilor de stocare suplimentare, iar iOS-ul a început a ocup un spațiu din ce în ce mare din stocarea preinstalată.

Procesorul Apple A8X de tip triple-core folosește tehnologia 64-bit și se adaugă un co-procesor denumit M8 ce monitorizarea diferiți senzori + cel de barometru. Spre rușinea mea nu am găsit detalii legate de acceleratorul grafic. Am găsit detalii legate și de acceleratorul grafic, PowerVR GXA6850. A trebuit ca tableta să ajungă la site-urile de specialitate ca o astfel de informație să devină publică. Ansamblul hardware implementat de către Apple pe iPad Air 2 arată câtă performanță poți obține dintr-un CPU, de data asta triple-core și faptul că s-a făcut pasul spre quad-core, octa-core fără a avea un aport substanțial în ce privește puterea de procesare. Pe lângă faptul că iPad Air 2 livrează performanță fără compromis și autonomia reușește a fi una dintre cele mai bune comparat cu concurența sa directă din universul Android sau Windows 8.1.

Legat de iOS nu sunt de spus prea multe. Interfața grafică și aplicațiile preinstalate, zona de setări și notificări sunt arhicunoscute. iPad Air 2 adoptă cititorul de amprente, integrat în tasta fizică situată direct sub ecranul de 9.7 inch, soluție adusă pentru prima dată pe iPhone și trecută după o generație și pe tabletele companiei cu sediul în Cupertino.

Aplicații preinstalate pe iPad Air 2:

FaceTime – care se sincronizează cu iPhone-ul și apelurile sau mesajele primite pe telefon sunt aduse automat și pe tabletă;

Calendar, Photos, Camera, Contacts, Clock, Maps, Videos, Notes, Reminders, Game Center, Newsstand, iTunes Store, App Store, iBooks, Messages, Mail, Safari, Music, Tips și Podcasts – nu au nevoie de nicio descriere;

Photo Booth – efecte aplicate fotografiilor de tip selfie.

Simplitate maximă la nivel de interfață grafică, bloatware inexistent. Interesante mi se par aplicațiile Google din App Store, funcționează de multe ori mai bine decât pe unele tablete Android și aici mă refer la Chrome, Gmail, YouTube etc. Browsing-ul pe iPad este o adevărată plăcere, la fel ca și streaming-ul video pe YouTube.

Nu cred că mai are rost să vorbesc de calitatea și numărul aplicațiilor existente în App Store. Este clar că iPad Air 2 merge direct în segmentul entertainment (video, gaming, browsing, rețele sociale etc), cea mai bună din parcare pe tema asta. Pe de altă parte, dacă vrei să fii productiv mergi pe o tabletă cu Windows 8.1, iar Surface Pro 3 ocupă fotoliul de rege ad-hoc, dar la un cost pe măsură, iar cine dorește update software, interfață minimalistă, aplicații de calitate, design plăcut etc și mai degrabă face primul rând de sarcini se orientează spre iPad Air 2 sau spre tabletele Android de top, deși unele modele Android au câteva scăpări (update software făcut mai rar, unele carențe pe partea de autonomie, software cu multe aplicații și servicii preinstalate / așa-numitul bloatware etc).

Performanță

Screenshot-iPad-Air-2 (28)

A trecut prin câteva aplicații de tip benchmark, iar rezultatele sunt poziționate în tabel:

teste-benchmark-iPad-Air-2

 

Conectivitate

iPad-Air-2 (21)

Wi-Fi ac și pe iPad Air 2, mare noutate față de iPad Air. Am testat pe Fiberlink 500 și am ajuns pe la 300 Mbps în download, teoretic urcă până la peste 800 Mbps, mai mult decât suficient.

Alte elemente de conectiviate implementate pe iPad Air 2: dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, lipsește GPS-ul la varianta Wi-Fi only, iar la iPad-ul cu 4G pe lângă GPS folosește și sistemul rusesc GLONASS.

În partea superioară regăsiți jack-ul de 3.5 mm și tasta power, în lateral dreapta dați de reglarea volumului, iar la bază de portul lightning cu rol în transferul datelor spre PC sau în încărcarea acumulatorului integrat.

Cameră foto și video

iPad-Air-2 (17)

8 Megapixeli, fără LED flash, filmează la 1080p și cameră frontală de 1.2 Megapixeli ce filmează la 720p. Din păcate, iPad nu a pus un amărât de LED flash ce la nevoie ar fi fost de folos și pe post de lanternă ad-hoc. În rest, se descurcă destul de bine. Oricum nu consider că optezi pentru un iPad spre a-l transformă în cameră foto, zi de zi, cel mult în mod ocazional captezi o imagine cu tableta spre a o distribui pe rețelele sociale etc.

Autonomie

iPad Air 2 folosește o baterie de 7340 mAh față de 8600 mAh la iPad Air, asta și pentru că au coborât în grosime de la 7.5 mm la 6.1 mm. Totuși, tableta mi s-a părut că se descurcă la fel de bine ca prima generație și oferă peste 7 – 8 ore de autonomie, în funcție de modul de utilizare și de luminozitate. La o utilizare normală cu câteva ore pe zi și pauze între momentele în care device-ul este pus la lucru te duce de dimineața până seara, chiar și a doua zi.

Fotografii făcute cu iPad Air 2:

Preț

iPad Air 2 de 16 GB Wi-Fi only – 2399 lei la QuickMobile.

Concluzii

iPad-Air-2 (29)

iPad Air 2 este cea mai bună tabletă pe format de 9 – 10 inch. Nu are niciun rival care să se situeze în imediata sa apropiere. Sunt și tablete Android cu performanțe de top, dar le lipsește simplitatea la nivel de UI, mult bloatware pus. Cred că o actualizare a lui Samsung Nexus 10 ar fi fost de bun augur în 2014, dar Google a preferat să meargă pe 8.9 inch cu HTC Nexus 9.

iPad Air 2 îl consider un clasic în viață. Apple a îmbunătățit rețeta ce s-a bucurat de succes, de la o generație la alta au știut să pluseze în anumite elemente cheie și să-și păstreze poziția de lider în vânzări, dar și în ce privește performanțele oferite. Vrei cea mai bună tabletă din piață? Alegi iPad Air 2 sau iPad Mini 2 & 3. Sunt modele Android bune, dar nu se ridică la același nivel. Sunt concesii pe care le faci, concesii care lipsesc în cazul iPad-urilor de ultimă generație.

PRO

– tabletă compactă de 9.7 inch, greutate de sub 450 gr., grosime de 6.1 mm;

– materiale de bună calitate, finisare de top, design plăcut devenit iconic;

– putere de procesare sporită, fluență la nivel de interfață grafică, bloatware zero;

– cel mai bun display pe 9.7 inch;

– sound calibrat în mod corect, puternic, clar;

– magazin cu sute de mii de aplicații optimizate

CONTRA

– varianta de 16 GB oferă destul de puțin spațiu de stocare pentru jocuri, muzică etc;

– fără un LED flash care s-ar fi dovedit util.

Partea de unboxing și primele impresii:

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.