Hardware

Chiar dacă ştiam din vară începând cu 2024 portul USB-C va deveni formatul unic acceptat în Uniunea Europeană, această decizie a fost bătută definitiv în cuie săptămâna aceasta în plenul Parlamentului European.

Parlamentarii europeni au decis cu 602 voturi pentru, 13 împotriva şi 8 abţineri ca până la sfârşitul anului 2024 tot ce înseamnă telefoane, tablete, e-readere, căști, aparate de fotografiat digitale, console de jocuri video portabile sau difuzoare portabile care se încarcă pe fir, să folosească un port de încărcare USB de tip C. Din 2026 această obligaţie se va extinde şi către laptopuri.

Raportorul Parlamentului European a transmis presei că „încărcătorul comun va deveni, în sfârșit, o realitate în Europa. Am așteptat peste zece ani adoptarea acestor norme, dar putem, în cele din urmă, să lăsăm în urmă multitudinea de încărcătoare. Această lege adaptată exigențelor viitorului permite dezvoltarea unor soluții inovatoare de încărcare în viitor și va aduce beneficii tuturor – de la consumatori frustrați la mediul nostru vulnerabil. Trăim vremuri dificile pentru politică, dar am demonstrat că UE are în continuare idei și soluții pentru a îmbunătăți viețile a milioane de oameni din Europa și pentru a inspira alte părți ale lumii să îi urmeze exemplul.”

Cu siguranţă cea mai afectată companie de această decizie este Apple. “Mărul muşcat” va trebui să îşi schimb portul proprietar lightning cu un port USB-C, inclusiv pe iPhone-uri. Cel mai probabil seria iPhone 15 va fi prima cu USB Type-C la bord, asta dacă nu cumva Apple reuşeşte până atunci să dezvolte iPhone-ul fără conectori.

Sursa: europa.eu

Categorii: applehardware

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.