Hardware

Discutăm de ceva timp despre acest subiect (articole aici şi aici) şi iată că într-un final propunerea Comisiei Europene a fost adoptată la nivelul Parlamentului European.

Cele 27 de state membre au fost de acord că este nevoie de un format unic acceptat la nivelul Uniunii Europene şi astfel, începând cu toamna anului 2024 toate device-urile de dimensiuni mici şi medii vor fi echipate obligatoriu cu port / porturi USB-C. Pe lista de dispozitive vizate regăsim printre altele şi telefoane, tablete, e-readere, căști, aparate de fotografiat digitale, console de jocuri video portabile sau difuzoare portabile care se încarcă pe fir.

Există şi o excepţie, laptopurile. Pentru acestea se oferă o perioadă de tranziţie mai lungă, una de încă 40 de luni de la intrarea în vigoare a acestei decizii.

Decizia este justificată de raţiuni economice, dar şi de unele ecologice. ”Aceste noi obligaţii vor antrena o mai mare reutilizare a încărcătoarelor şi-i vor ajuta pe consumatori să economisească până la 250 de milioane de euro pe an, cheltuiţi la cumpărarea unor încărcătoare inutile. Estimăm că încărcătoarele aruncate şi nefolosite reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deşeuri electronice pe an”, se estimează într-un raport al Parlamentului European.

Cea mai afectată companiei de actuala decizie este Apple, deoarece va trebui să îşi schimbe portul proprietar lightning. Interesant este că autorităţile pregătesc şi un standard comun pentru încărcarea wireless, astfel că nici această portiţă nu mai reprezintă o scăpare pentru “mărul muşcat”. Dacă Apple va dori să vândă în Europa, va trebui să se standardizeze.

Sursa: europa.eu