Kit gaming maus wireless și pad Razer Mamba + Firefly HyperFlux – review

14/04/2018

Așa cum v-am spus în cadrul recenziei boxelor Razer Nommo Chroma, am primit spre testare două produse de gaming de la această companie. Acest al doilea material se referă la un kit ce conține un maus wireless și un pad.

Probabil nimic interesant până aici, doar că vorbim despre un maus wireless ce nu folosește baterii, ci se alimentează continuu prin intermediul pad-ului. Analizăm tehnologia aceasta în rândurile ce urmează, deocamdată vedem principalele caracteristici ale acestui kit de gaming.

Specificații pentru kit-ul de gaming Razer Mamba + Firefly HyperFlux

  • Tehnologie de alimentare fără fir Razer HyperFlux;
  • Compatibil cu software-ul Razer Synapse 3 (Beta);
  • Iluminare Razer Chroma cu 16.8 milioane culori, programabile;
  • Maus Mamba HyperFlux: senzor optic cu 16.000 DPI, până la 450 inches per second (IPS) sau 50G accelerație, 9 butoane programabile, dimensiuni: 124.7 x 70.1 x 43.2 mm, greutate de 96 grame;
  • Pad Firefly HyperFlux: două suprafețe – lentă sau rapidă, dimensiuni: 355 x 282.5 x 12.9 mm, greutate de 643 grame.

Design

În cutia de retail găsim mausul Razer Mamba HyperFlux, pad-ul alcătuit din două componente: suportul ce oferă alimentare wireless și iluminarea Chroma + suprafața de contact cu două fețe, un cablu USB – microUSB lung de circa 2.1 metri, un abțibild cu logo-ul Razer și un ghid rapid de utilizare.

La prima folosire a kit-ului este necesară desfacerea unei folii de protecție aplicată pe suprafața ce transmite energie electrică. Partea inferioară a pad-ului este din cauciuc și are o textură cu forme hexagonale, iar aderența pe birou este excelentă.

Pad-ul pe care vom folosi mausul are două fețe: una din plastic tare, ce are totuși o textură ușor rugoasă, și una din material textil, ce se aseamănă cu catifeaua, ce propune o deplasare mai lentă a mausului.

Pad-ul aproape că se lipește de suprafața ce transmite energie electrică. Asta din cauză că cea din urmă este prevăzută cu multe buline din cauciuc extrem de aderent.

Mausul este foarte ușor, așa cum numai unul cu cablu poate fi. În specificațiile oficiale este dată o greutate de 96 de grame, eu am măsurat 97 pe cântar. Diferență neglijabilă.

Pe maus sunt doar câteva butoane, mai puține decât găsești la alți competitori din zona de gaming. Avem click stânga și dreapta, rotița de scroll ce recunoaște și click normal, dar și click către stânga și către dreapta, două butoane în spatele rotiței ce cresc sau scad numărul DPI al senzorului optic și două butoane pe lateral.

Mai există un buton de mici dimensiuni pe lateral, alături de un LED. Acesta este cel de trecere prin 5 profile setate de utilizator prin intermediul aplicației Razer Synapse 3.

Razer Mamba HyperFlux este un maus pentru utilizatorii dreptaci. Dimensiunile sale îl fac potrivit chiar și pentru cei cu mâni mai mari, deși pentru extreme s-ar putea totuși să fie cam mic. Zonele cauciucate de pe margini dau un grip bun în mână, iar greutatea redusă îl face extrem de ușor de mișcat în manevrele rapide.

Kit-ul Razer Mamba + Firefly HyperFlux este realizat în cea mai mare parte din plastic, iar cablul de alimentare este zdravăn, învelit în țesătură textilă pentru o durabilitate crescută. Deși tot kit-ul este fabricat din plastic sau cauciuc, aceste materiale par de foarte bună calitate și lasă o impresie plăcută.

Utilizare

Razer Mamba + Firefly HyperFlux reprezintă un kit ce poate fi folosit în două moduri: mausul wireless cu pad-ul legat prin fir la computer ori direct mausul cu fir, iar pad-ul strict ca unul convențional. Sunt absolut convins că nimeni nu va cumpăra acest kit spre a-l folosi în cel de-al doilea scenariu, așa că ne vom concentra atenția spre modul inteligent de folosire, când mausul este alimentat cu energie electrică prin intermediul pad-ului.

Tehnologia prin care mausul este alimentat fără fir este una ce se bazează pe crearea unui câmp magnetic. Astfel, pad-ul nu trebuie așezat în niciun caz pe o suprafață metalică, iar pentru ca transmisia de date să fie cât mai bună este recomandat ca acets kit să nu fie folosit la mai puțin de 1 metru față de un router Wi-Fi.

Deși unii gameri preferă un maus ceva mai greu, eventual căruia să-i poată ajusta greutatea, există destui și cei cărora un maus cât mai ușor li se pare ideal. Totuși, un maus wireless are nevoie de baterii, așa că este dificil să construiești un astfel de dispozitiv fără fir păstrând cu o greutate scăzută.

Razer Mamaba Firefly are mai puțin de 100 de grame și totuși a reușit să renunțe la fir. Nu folosește baterii ori acumulatori, ci doar un mic condensator ce permite ca mausul să fie ridicat de pe pad-ul ce-l alimentează chiar și pentru circa 10 secunde, fără a rămâne complet lipsit de energie. Astfel scapi de baterii, dar și de fir în același timp.

Kit-ul Razer Mamba + Firefly HyperFlux dispune de lumini ce se pot aprinde în 16.8 milioane de culori. Pentru a personaliza modul de aprindere al luminilor de pe pad și de pe maus este nevoie să instalezi aplicația Razer Synapse 3. Aici poți alege mai multe moduri de lucru ale luminilor și poți sincroniza kit-ul cu alte produse din gama Chroma, cum sunt, de exemplu, boxele Razer Nommo Chroma.

În software-ul Synapse 3 poți configura butoanele programabile de pe maus, schimbându-le funcțiile îndeplinite în mod prestabilit. Tot în acest program poți concepe până la 5 preseturi pentru iluminare și configurația butoanelor, care vor fi salvate în memoria mausului, așa că poți trece printre cele 5 preseturi și dacă mausul nu este conectat la un PC cu Synapse 3 instalat. Trecerea printre cele 5 preseturi se face apăsând micuțul buton de pe laterala din stânga, cel ce este însoțit de un LED de notificare, care se aprinde diferit pentru fiecare preset ales.

În spatele rotiței de scroll sunt cele două butoane pentru creșterea sau scăderea DPI-ului. Standard sunt definite 5 valori: 800, 1800, 4500, 9000 și 16.000. În Razer Synapse 3 poți alege și alte valori prin care să treci atunci când apeși cele două butoane.

Preț

Kit Razer Mamba + Firefly HyperFlux – 280 de Euro pe site-ul Razer.

Concluzii

În mod clar Razer nu are în ofertă cele mai ieftine produse, dar parcă în cazul acesta chiar au exagerat. Kit-ului Razer Mamba + Firefly HyperFlux nu prea ai ce să-i reproșezi, dar la peste 1.200 de lei chiar nu-mi imaginez câți clienți va avea în țara noastră.

Multiplele premii câștigate de acest kit stau mărturie asupra faptului că avem de-a face cu un produs de cea mai bună calitate, inovator și special. Totuși, cam cât ar trebui să fi investit într-un PC de gaming pentru a-ți putea permite să mai adaugi apoi 280 de Euro pentru un maus?!

Principalele puncte pro și contra ale kit-ului Razer Mamba + Firefly HyperFlux:

PRO

  • materiale și construcție de cea mai bună calitate;
  • greutate foarte mică pentru un maus wireless;
  • tehnologie inovatoare pentru alimentarea wireless a mausului, care integrează și un condensator ce permite ridicarea de pe pad și pentru mai bine de 10 secunde fără a se opri;
  • iluminarea cu 16.8 milioane de culori poate fi personalizată în software-ul Razer Synapse 3, la fel și butoanele programabile;
  • poți crea până la 5 preseturi pentru butoane și iluminare, prin care poți trece apoi rapid doar la apăsarea unui buton de pe maus.

CONTRA

  • preț exagerat de mare.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.