Statul Florida este unul dintre cei mai mari producători de fertilizanţi din Statele Unite ale Americii, tocmai de aceea este şi unul dintre liderii în producţia de fosfogips (material radioactiv ce apare în procesul de producţie de fertilizanţi, atunci când minereul de fosfat este tratat cu acid sulfuric). Fosfogipsul conţine în mod „natural” cantităţi foarte mici de uraniu, toriu şi radiu, tocmai de aceea este periculos pe termen lung, mai ales dacă intră în contact cu ape freatice.
Industria producătoare de fertilizanţi stochează de obicei acest fosfogips în gropi speciale, însă această procedură generează costuri mari pe termen lung.
Mai nou însă, după ani de încercări şi presiuni, industria a primit aprobare din partea statului Florida şi a agenţiei americane EPA (Environmental Protection Agency) pentru construirea unui drum test care să aibă în componenenţă fosfogips.
Noul drum va fi construit pe terenul privat al producătorului de fertilizanţi Mosaic Fertilizer din New Wales. Acesta va avea la bază un strat de 25 cm de material ce va conţine şi fosfogips, peste care va fi turnat un strat de 10 cm de asfalt cu rol de izolare. Ciudat este că materialul radioactiv va fi turnat direct pe pământ, astfel că va trebui urmărită calitatea apei freatice din jurul drumului.
Această decizie a autorităţile este puternic contestată de societate, însă toate reclamaţiile de până acum au fost respinse pe motiv că testul se realizează pe un teren privat. Avocatul Centrului pentru Diversitate Biologică, Ragan Whitlock, a declarat că decizia e una periculoasă şi halucinantă, iar EPA ar fi cedat presiunilor industriei fertilizanţilor.