Lenovo IdeaPad Flex 15 – review

13/03/2015

Trebuie să vă spun de la bun început că acesta este primul review pe care îl fac pentru un laptop. Sper să mă descurc cât mai bine în a vă oferi un material de calitate în care să găsiți suficiente informații.

Laptopul pe care o să-l analizăm este un Lenovo IdeaPad Flex 15. Principalul său element ce-l diferențiază în piață este dat de ecranul ce se rabatează la 300 de grade, cumva în genul versiunilor Yoga de la același producător. Detalii suplimentare la capitolul Design.

Sunt mai multe variante ale lui Lenovo IdeaPad Flex 15, de aceea o să vă prezint mai întâi caracteristicile principale ale celui sosit la test.

Specificații hardware detaliate pentru Lenovo IdeaPad Flex 15:

Specificatii Lenovo IdeaPad Flex 15

Design

Lenovo IdeaPad Flex 15

Pe Lenovo IdeaPad Flex 15 l-am luat de la Emil fără cutie sau alte accesorii pe care le-ați putea primi la un model de retail. Am doar laptopul propriu-zis și încărcătorul. Probabil că oricum și variantele din comerț vă vor aduce tot aceleași articole în cutie.

De la primul contact, Lenovo IdeaPad Flex 15 impresionează. Mai ales varianta primită de noi ce prezintă niște margini de culoare portcalie. Despre modul în care arată efectiv nu o să vă vorbesc prea mult. Există o galerie de imagini la sfârșit din care puteți înțelege totul.

Îmi îndrept mai mult atenția spre materialele folosite. Partea de sus a laptopului, ca și cea de jos de altfel, sunt dintr-un plastic mat cu o textură foarte cauciucată. Place atât vizual cât și tactil, dar are o problemă: atrage praful și este destul de greu de curățat. Trebuie neapărat un prosop ușor umezit pentru a-l face să arate ca nou.

Atât marginile de la display, cât și cele de la tastatură sunt înconjurate de un plastic de culoare portocalie, în cazul de față. Arată cel puțin interesant această combinație. De jur împrejurul tastaturii și a touchpad-ului este aluminiu polișat de culoare neagră. Se simte foarte plăcut la atingere și dă o notă premium.

Mai mult ca sigur ați observat că în denumirea laptopului există cuvântul ”Flex”. El se referă la capacitatea notebook-ului de a rabata ecranul cu până la 300 de grade pe spate. Asta înseamnă mai multe posibilitați de lucru: laptop normal sau cu tastatura în jos (pe birou) și ecranul tactil înclinat la unghiul dorit sau gen ”cort” (tent) cu ecranul spre noi și tastatura spre spate. Pentru a folosi laptopul în ultimul mod prezentat de mine este nevoie să umblăm la setările plăcii video și să răsturnăm imaginea la 180 de grade.

Toate elementele de conectivitate sunt prezente doar pe lateralele stânga și dreapta. Oricum nu sunt prea multe.

Construcția și finisările generale sunt foarte bune, mai ales că nu vorbim de un laptop ce-și dorește să acceadă către zona premium. Toate îmbinările sunt bine realizate, iar Lenovo IdeaPad Flex 15 se simte solid alcătuit.

Ecran și sunet  

Lenovo IdeaPad Flex 15

Ecranul lui Lenovo IdeaPad Flex 15 măsoară în diagonală 15.6 inci, iar rezoluția maximă este de 1366 X 768 pixeli. Este un panel de tip multitouch ce răspunde prompt și exact la comenzi.

Luminozitatea display-ului este mulțumitoare, dar nu este tot timpul suficientă. Cu lumină abundentă în cameră sau dacă ești afară, în lumină naturală, intensitatea ecranului la 100% va părea prea scăzută.

Culorile reprezentate nu sunt cele mai reușite și apar ușor șterse. La asta se adaugă o slabă conturare a imaginilor și textelor ce nu poate fi pusă numai pe seama rezoluției ecarnului. Pur și simplu se putea mai bine la modul general pentru display-ul lui Lenovo IdeaPad Flex 15.

Sunetul este redat prin intermediul a două difozoare stereo plasate pe partea de jos (sub tastatură) în colțurile stânga/dreapta dinspre utilizator. Asigură un sound puternic, suficient pentru o cameră gen dormitor, birou sau chiar un mic living. Calitatea este destul de bună, dar frecvențele joase (bass-ul) lipsesc aproape complet.

Prin jack-ul de 3.5 mm primim un sunet bun, clar și cu o intensitate suficient de ridicată atunci când ascultăm muzica prin căști.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Lenovo IdeaPad Flex 15

Varianta primită de noi a lui Lenovo IdeaPad Flex 15 este una destul de puternică. Eu am testat un model cu procesor Intel Haswell Core i5-4200U la 1.6 GHz ce urcă cu Turbo Boost până la 2.6 GHz, cu 8 GB memorie RAM de tip DDR3, spațiu de stocare de tip SSD de 128 GB și placă grafică Intel HD Graphics 4400. Tot acest ansamblu reușește să ofere performanțe bune, cu timp de bootare scurt și viteză rapidă prin aplicații. Cel mai mult contează în aceste situații unitatea de stocare de tip SSD (Solid State Drive).

Lenovo IdeaPad Flex 15 se dovedește suficient de puternic în majoritatea timpului, dar nu este un laptop recomandat pentru sarcini dificile, gen editare foto/video. Rulează bine anumite jocuri, dar cele mai pretențioase nu vor oferi cele mai bune detalii sau și mai rău nu vor merge deloc.

Sistemul de operare din spatele lui Lenovo IdeaPad Flex 15 este Windows 8.1. Nu sunt prea multe de detaliat aici. Majoritatea cred că v-ați întâlnit sau chiar folosiți acest OS și deci alte amănunte nu mai sunt necesare.

Sunt câteva aplicații preinstalate pe Lenovo IdeaPad Flex 15. Dintre ele amintesc eBay, Encyclopaedia Britannica, Evernote Touch, Intel Experience Center, Kindle, rara music, Skype sau Zinio Reader. La ele se adaugă unele proprietare Lenovo și anume: Lenovo Cloud Storage by SugarSync, Lenovo Support și Lenovo Energy Management.

Performanță

PCMark 8

A trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele obținute de Lenovo IdeaPad Flex 15 sunt trecute în tabelul de mai jos:

Teste benchmark Lenovo IdeaPad Flex 15

Conectivitate

Conectivitate Lenovo IdeaPad Flex 15

Pe partea de conectivitate Lenovo IdeaPad Flex 15 nu aduce opțiuni inedite. Avem Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, ethernet 10/100 Mbps, 1 x USB 3.0, 2 X USB 2.0, HDMI și jack combo de 3.5 mm (căști + microfon).

Observați că nu sunt oferite standarde Wi-Fi ac sau viteze de 1000 Mbps prin portul RJ-45. Mai mult, un monitor nu poate fi legat la laptop decât prin conexiune HDMI. Nu avem nici măcar VGA, ca să nu mai zic de DVI sau Display Port.

Pe partea dreaptă a laptopului avem două taste pentru reglarea volumului, jack-ul combo de 3.5 mm, cititorul de carduri, două porturi USB 2.0 și tasta power. În stânga se regăsește un USB 3.0, portul HDMI și cel RJ-45, dar și locașul unde introducem mufa încărcătorului.

Lenovo IdeaPad Flex 15 este destul de limitat pe partea de conectivitate. Totuși, elementele oferite s-au descurcat bine și nu am întâmpinat probleme cu nici unul dintre ele.

Tastatură și touchpad

Lenovo IdeaPad Flex 15

Lenovo IdeaPad Flex 15 dispune de o tastatură aerisită și cu spații largi între butoane. Avem parte și de tastatură numerică în partea dreaptă. Apăsarea tastelor nu scoate aproape niciun sunet, iar cursa este destul de scurtă. Materialul din care sunt fabricate butoanele pare de calitate, este mat și ușor cauciucat. O adevărată plăcere să tastezi pe Lenovo IdeaPad Flex 15.

Touchpad-ul este situat ușor spre partea stângă față de centrul laptopului. Are o dimensiune generosă, este exact, preia comenzile bine și încorporează spre bază butoanele click stânga și click dreapta. Nu mi-a cauzat niciun fel de neplăceri și-l consider destul de reușit.

Autonomie

Lenovo IdeaPad Flex 15

Bateria de pe Lenovo IdeaPad Flex 15 se laudă în fișa tehnică cu până la 9 ore de autonomie. Nu știu ce condiții trebuie să îndeplinești ca să atingi această valoare, dar vă spun cam ce am descoperit eu.

Legat la internet prin conexiunea Wi-Fi, cu navigare web, vizionare de clipuri pe youtube și editarea câtorva documente a depășit cu puțin 4 ore și 20 de minute. Luminozitatea ecranului a fost lăsată pe modul auto, întrucât Lenovo IdeaPad Flex 15 integrează un senzor de lumină. Chiar și așa, în majoritatea timpului s-a situat dincolo de aproximativ 60, chiar 70%.

În condiții de stres maxim și cu luminozitatea la maxim nu cred că va trece de 2 ore și jumătate, maxim 3. Totuși, lăsat mai ușor și cu ceva atenție probabil că se pot atinge și chiar depăși 6 ore de autonomie.

Concluzii

Lenovo IdeaPad Flex 15

Lenovo IdeaPad Flex 15 este un laptop destul de subțire și ușor spre a putea fi luat cu voi pe oriunde. Materialele exterioare sunt bune și nu pare că trecerea timpului își va lăsa urme asupra lor. Construcția este solidă, iar finisările de calitate.

Din punct de vedere hardware stă bine, dar aici depinde de ceea ce vă doriți să faceți cu acest laptop. Poate fi mai mult decât suficient pentru unii sau nu tocmai potrivit pentru alții, în funcție de nevoile fiecăruia.

La final punctele PRO sau CONTRA pentru Lenovo IdeaPad Flex 15:

PRO

– ansamblu hardware suficient pentru majoritatea utilizatorilor;

– design plăcut;

– construcție, materiale și finisări bune;

– tastatură și touchpad de calitate.

CONTRA

– ecranul putea fi mai bun;

– destul de limitat pe partea de conectivitate.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.