În ultimele două săptămâni am testat printre altele și ultrabook-ul Lenovo Yoga 3 PRO. Într-o piață a laptopurilor în care nume mari din industrie se retrag sau au cote de piață din ce în ce mai modeste, Lenovo este un campion, unul care a ajuns în poziția de lider mondial.
Despre piața ultrabook-urilor nu mai sunt multe de adăugat. Conceptul a fost adus de către Intel, ei au și dezvoltat procesoare optimizate și au impus un anumit set de reguli pe care producătorii le-au adoptat și deja suntem la a 4-a generație de ultrabook-uri (mă rog, a 3 sau a 4-a aici nu sunt chiar așa sigur, dar asta contează puțin în redactarea review-ului făcut ultrabook-ului în cauză).
Lenovo Yoga 3 PRO îl găsiți în magazinele online românești, iar la Gadget.ro a ajuns prin intermediul ITgalaxy.ro.
Specificații Lenovo Yoga 3 PRO
Design
În pachet dați de ultrabook și de un încărcător puțin mai mare decât unul dedicat unui smartphone. Mă bucur să văd atenția la detalii și faptul că Lenovo s-a gândit că ultrabook-ul său are nevoie de un încărcător micuț, unul ușor de strecurat în bagaj.
Pe de altă parte, nu ai cum să nu remarci de la primul contact cât de ușor și de subțire este Yoga 3 PRO (1.19 kg și 12.8 mm pentru un ultrabook cu display ce afișează o rezoluție fabuloasă și are un hardware destul de ok). Aici se vede utilizarea unui spațiu de stocare de tip SSD + procesorul Intel Core M gândit special pentru astfel de laptopuri. În rucsac nici nu-l simți, îl strecori cu ușurință într-un plic. Jos pălăria în ce privește dimensiunile sale compacte.
Partea exterioară și baza lui Yoga 3 PRO sunt îmbrăcate în aluminiu, marginea display-ului de 13.3 inch și zona ce înconjoară tastatură poartă o textură plăcută la atingere. Exteriorul este foarte ușor de zgâriat și recomand o husă pentru o protecție suplimentară. Cei ce au testat Lenovoa Yoga 3 PRO-ul înaintea mea și-au lăsat amprenta, în sens figurat, pe capacul exterior.
Balamaua ce prinde display-ul de tastatură & hardware are un design sofisticat și permite o rotire la 360 de grade. De aici mai multe scenarii de utilizare, printre care și modul tabletă cu ecranul rotit la valoarea maximă, mai ales că are și un panou tactil. Negru și argintiu sunt culorile folosite pentru Yoga 3 PRO și mixul aș spune că este reușit.
Lenovo Yoga 3 PRO afișează un design ce-l încadrează în categoria premium, plătești pentru calitate și-l consider un portabil care nu se devalorizează în timp. Din anumite puncte de vedere l-aș încadra cu succes în clasa business. Se vede expertiza diviziei IBM de portabile, divizie pe care Lenovo și-a adus-o în portofoliu în urmă cu mulți ani de zile.
Ecran și sunet
LED backlight de 13.3 inch cu rezoluție QHD+. Acel QHD+ se transpune într-o rezoluție de 3200×1800 pixeli. Unele persoane deja s-ar speria de modul în care fonturile din Windows sunt randate pe un asemenea ecran, dar Windows 8.1 pare a fi rezolvat problema într-un mod ok. Lenovo a ales Corning Gorilla Glass 3 spre a proteja display-ul de pe YOGA 3 PRO.
Vorbim de un panou tactil, de aici și posibilitatea suplimentară de control a ultrabook-ului. Primele generații de laptopuri cu touch aveau un ecran gros și reflectau spațiul ambiant într-un mod deranjant. Nu mai este cazul la Yoga 3 PRO, grosime redusă a ecranului și o reflecție destul de redusă a mediului ce înconjoară ultrabook-ul, deranjează în condiții de lumină puternică, dar și un ecran mat are probleme într-un astfel de scenariu.
În rest, nivel de detalii mare, culori afișate corect, luminozitate ridicată, un display care uimește atunci când redai conținut 4K, YouTube are multe content ce afișat pe acest ultrabook crează un efect vizual ce atrage și îndeamnă la sesiuni prelungite de contemplare.
Sunetul de pe Lenovoa YOGA 3 PRO cade în sarcina a două difuzoare situate la baza laptopului, în lateral dreapta și stânga. Au implemenatat JBL Waves Audio, ai parte de sunet puternic, clar, dar cu prea puțin bass, dar până la urmă vorbim de un ultrabook, iar pentru calitate la superlativ ai parte de un jack de 3.5 mm pe care poți conecta un sistem de sunet. Interesant, reglarea volumului se face de la două controale dedicate poziționate în lateral dreapta. Nu-mi amintesc că fi testat alt ultrabook cu un asemenea feature, de cele mai multe ori reglezi sunetul din interfață sau dintr-o combinație de taste.
Pe de altă parte, difuzoare nu sunt poziționate spre lateral ci mai mult pe baza sa, de aceea când este poziționat pe un birou se cam pierde 20% din intensitate.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Intel Core M de tip dual-core la 1.1 GHz și cu Turbo Boost urcă la 2.6 GHz, placă grafică integrată Intel HD Graphics 5300, 8 GB memorie RAM la 1600 MHz și SSD de 256 GB.
Este un procesor optimizat să ofere autonomie cât mai mare, iar performanțele sale nu se reflectă pe partea de gaming, editare video complexă sau alte aplicații ce necesită putere brută de procesare. Totuși, pe partea de browsing, Office, editare foto și video la nivel de bază, jocuri mai vechi sau cu cerințe hardware mai mici, se descurcă impecabil. La fel și pe partea de multimedia, display-ul de 13.3 inch cu rezoluție QHD+ ajută la o experiență de utilizare impecabilă. 4K-ul este la el acasă pe Yoga 3 PRO.
Noul procesor Intel ajută și la atingerea greutății de 1.1 kg și grosime de sub 13 mm, de aici portabilitate maximă. Mă rog, subînțelegeți că Lenovo Yoga 3 PRO nu este achiziționat pentru performanțele sale ci mai degrabă pentru design, display, portabilitate, autonomie etc.
Rulează Windows 8.1 și va face pasul spre Windows 10 în mod gratuit, un aspect de înțeles la un laptop cu preț de peste 5000 de lei, măcar software-ul să-l primești în varianta full și să nu fii nevoit a-l achiziționa separat, scutești prețul unei licențe, în jur de 4 – 500 lei.
Lenovo și-a pus amprenta și pus destul de mult software adițional:
The Telegraph for Lenovo – versiune a celebrului ziar britanic, optimizată spre a fi parcursă cu ajutorul controlului touch;
The Weather Channel for Lenovo – informații detaliate privind prognoza meteo;
Waves MaxxAudio – presetări pentru cele două difuzoare integrate de ultrabook;
Yoga Chef – rețete în limba engleză, etape în procesul de preparare, imagini, o aplicație utilă celor pasionați de bucătărie și preparate mai speciale ;
Hightail for Lenovo – ajută în share-ul unor documente, prezentări, fotografii sau clipuri video, dar și în accesarea acestor fișiere de pe alte device-uri, plus share către un grup și lucrul de la distanță pe același document;
Lenovo SHAREit – share către un smartphone sau alt PC, trebuie doar ca aplicația SHAREit by Lenovo să fie preinstalată și pe celălalt device, necesită crearea unui cont și poți forma un grup de prieteni etc;
Lenovo Motion Control -setări pentru controlul asupra unor operațiuni de pe laptop cu ajutorul gesturilor făcute în fața camerei web integrate;
Lenovo VeriFace Pro – psibilitate de a securiza logarea pe ultrabook cu ajutorul detecție faciale;
OneKey Optimizer – software de management ce ajută în ștergerea datelor acumulate în cache, trecerea în modul optimizat de consum al energiei stocate în acumulator, update pe partea de software adițional pus de Lenovo, accelerare a performanțelor hardware etc;
OneKey Recovery – poți seta repornirea laptopului cu un anumit tip de setări, un fel de backup pe care-l poți face periodic, iar dacă laptopul are varii probleme revii la setările stabilite într-un anumit punct;
Lenovo PhotoMaster – organizare a fotografiilor din memoria laptopului, albume setate în funcție de locație, data în care au fost făcute + share rapid spre cloud;
Lenovo Reach – aplicație adusă pe Windows și Android, iOS în viitorul apropiat cu suport pentru managementul fișierelor, posibilitate de a aduce date din mai multe conturi de cloud etc;
Nitro Pro 9 – aplicație dezvoltată de Lenovo pentru fișierele în format PDF, aduce și posibilitate de a citi anumite fișiere într-un mod optimizat ce amintește de răsfoirea unei cărți;
Free Online Games for Lenovo – link spre jocuri gratuite oferite de gigantul asiatic;
DailyMotion – îl putem considera un rival franțuzesc al YouTube, normal că are suport pentru limba engleză;
Zinio Reader – citești reviste și ziare în format digital;
Amazon – nu cred că mai are nevoie de descriere;
+ aplicațiile pe care Microsoft le aduce by default pe Windows 8.1
Mare parte din software-ul adițional merge a fi dezinstalat, asta pentru cei ce preferă Windows 8.1 cu cât mai puțin bloatware, cât mai aproape de versiunea stock. Combinația touch + tastatură și touchpad se dovedește de bun augur și recunosc că în anumite situații aduce un plus de viteză și operabilitate, deși în sarcini complexe, tastatura și touchpad-ul sau mausul sunt de bază.
Performanță
A trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele obținute sunt în tabel.
Conectivitate
Elemente ce definesc pe Lenovo Yoga 3 PRO: Wi-Fi ac de la Broadcom și viteze atinse de până la 200 Mbps pe SpeedTest pe conexiunea Fiberlink de 1000 Mbps și pe un router cu Wi-Fi ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0.
În lateral dreapta dați de un port UBS, jack de 3.5 mm, reglarea volumului, tasta power, în lateral stânga dați de 2 porturi USB 3.0, din care unul are și rol de încărcător, alt port USB 3.0, microHDMI și cititor de carduri de tip 4-in-1.
Remarc lipsa unui miniDisplayPort, tehnologie mai nou și mai avansată față de HDMI-ul încorporat, un astfel de element ar fi adus un plus la capitolul conectivitate, în rest nu am ce să-i reproșez.
Tastatură și touchpad
Tastatura este luminată, taste definite bine, dar m-am obișnuit destul de greu cu ea, deși folosesc o tastatură Apple pe acasă, cursa mi s-a părut prea mică la tastatura Lenovo și de aici un feedback ciudățel. Touchpad-ul mi s-a părut a fi de dimensiuni micuțe, nu strica să fie ceva mai mare, spațiul este din grămadă în zona în care-ți odihnești mâinile.
Mă așteptam ca Lenovo să aducă o tastatură mai user-friendly, dacă-mi permiteți un astfel de termen, mai ales că au destulă expertiză în mediul business.
Autonomie
Mă așteptam la mai mult, cu luminozitatea setată la 100%, YouTube și browsing la modul intensiv nu trece de pragul a 3 ore și jumătate. Este foarte puțin pentru un ultrabook cu pretenții. Cu luminozitatea la 50% ajungi pe la 4 ore și jumătate, fără a efectua sarcini ce necesită urcarea procesorului la frecvența maximă. Display-ul cu rezoluție QHD+ își cere tributul, iar Lenovo pare a nu fi reușit o integrare tocmai bună a noului Intel Core M. O versiune îmbunătățită de Yoga 3 PRO ar trebui să apară la orizont cât mai curând.
Preț
Lenovo Yoga 3 PRO în configurația hardware de mai sus – 5356 lei la ITgalaxy.ro.
Concluzii
Lenovoa Yoga 3 PRO îl achiziționezi pentru design și display, dar performanțele sale le consider modeste și autonomia putea fi mai bună, iar la autonomia aș întări. Autonomia trebuie să fie un punct cheie și nu este, din păcate.
PRO
– materiale și finisare de bună calitate;
– greutate și grosime ce impresionează și aduc un plus mare pe partea de portabilitate;
– display ce afișează un nivel mare detalii;
– rotire a ecranului la 360 de grade, de aici și mai multe scenarii de utilizare;
CONTRA
– sunet metalic;
– autonomie ce putea fi mai bună, aș considera-o mediocră pentru categoria din care face parte;
– lipsă miniDisplayPort;
– prea multe aplicații preinstalate;
– performanțe relativ modeste față de un competitor taiwanez cu frecvență mai redusă a CPU-ului Intel Core M.