LG G2 – review

15/11/2013

Pot să spun că am fost norocos și după un phablet premium / Samsung GALAXY Note 3 a sosit la review un alt smartphone, un alt device cu Android din categoria de top, LG G2. Prima dată l-am văzut la IFA Berlin 2013 și la fața locului pentru câteva minute nu m-a impresionat. Lucrurile s-au schimbat după ce am avut ocazia să-l studiez mai bine, să văd ce știe să facă.

Compania sud-coreeană este cumva în umbra rivalilor de la Samsung și își doresc mult să se evidențieze în sens pozitiv. Aveau ambiții mari la un moment dat. LG a prezentat primul smartphone cu CPU dual-core, LG Optimus 2X cu Android 2.2 Froyo. A mizat pe telefoane cu ecran 3D (LG Optimus 3D și LG Optimus 3D Max), dar atât LG 2X cât și LG 4X sau LG Optimus G nu au punctat la capitolul vânzări în stilul grandios al Samsung GALAXY S, GALAXY S II sau GALAXY S III. Între timp, LG și-a acontat și două generații ale gamei Nexus, dar acolo este altă mâncare de pește, altă rețetă utilizată.

În 2013 au preferat să aștepte, nu au avut un smartphone din categoria 5 – 5.5 inch cu specificații de top. HTC One și Samsung GALAXY S4 nu aveau un rival din partea LG. Asta până când LG G2 a intrat în scenă și a uimit pe toată lumea.

Au preferat să utilizeze diagonala de 5.2 inch (cu 0.5 inch peste HTC One și 0.2 inch în plus față de GALAXY S4), dar au renunțat la tastele fizice sau capacitive, la controalele de pe margini și ne-au surprins cu butonul de tip all-in-one de pe spate, reglarea volumului tot pe acolo sub camera de 13 Megapixeli. Cât de intuitivă și ergonomică este o astfel de soluție veți găsi în review-ul de față la capitolul dedicat. Apropo, observați că LG a renunțat la seria Optimus ce rivaliza cu GALAXY de la Samsung și pentru produsele de top utilizează G series (LG G2 și LG G Pad 8.3 sunt primele modele din gama G).

Specificații complete pentru LG G2:

Smartphone

Date tehnice

LG G2

Ecran

True HD-IPS+ de 5.2 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 424 ppi și protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 2

Procesor

Qualcomm MSM 8974 Snapdragon 800 quad-core la 2.3 GHz pe ARM Cortex-A15

Memorie

2 GB RAM, 16 / 32 GB spațiu de stocare și fără slot pentru microSD

GPU

Adreno 330

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

4G cu viteze în download de până la 150 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, USB on-the-go, USB Host, A-GPS și GLONASS, radio FM stereo cu RDS

Cameră foto și video

13 Megapixeli, OIS / optical image stabilization, LED flash, geo-tagging, detecție a feței, HDR, filmează la 1080p cu 60 fps, HDR, sunet stereo, stabilizare video, cameră frontală de 2.1 Megapixeli ce filmează la 1080p cu 30 fps

Baterie

3000 mAh

Greutate

143 gr.

Grosime

8.9 mm

Design

LG-G2-Gadget (5)

În pachet dați de smartphone, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, căști negre pe jack de 3.5 mm de tip in-ear, manual de instrucțiuni, agrafă pentru slotul cartelei microSIM. Impresionează în mod plăcut de la prima vedere. Lipsesc tastele capacitive sau vreun buton central fizic precum la Samsung GALAXY S4 sau GALAXY Note 3. Singurele elemente de conectivitate dispuse pe lateral sunt jack-ul de 3.5 mm și portul slim al microUSB, la bază.

Pe lateral stânga, dreapta și în partea superioară nu dai de niciun control, doar slotul pentru microSIM în lateral stânga. Logo-ul LG este poziționta la bază și de multe ori are rolul de a te informa în ce mod să ții smartphone-ul în mână. Având tasta de power și reglarea volumului sub camera de 13 Megapixeli trebuie neapărat să-l manevrezi în poziția corectă.

Este un telefon cu carcasă lucioasă, din plastic. Nu ai acces la bateria de 3000 mAh, butonul power de pe spate se aprinde pe margini. Reglarea volumului se face destul de ușor, intuitiv. Bineînțeles că ai nevoie de un timp de obișnuință. De multe ori s-ar putea să apeși pe butonul central și nu pe reglarea în jos sau sus.

Uimește prin dimensiunile compacte pentru un telefon de 5.2 inch. Mi s-a părut a fi mai compact decât GALAXY S4 sau HTC One. La telefonul taiwanez erau și faimoasele difuzoare în partea frontală și se făcea o concesie în ce privește lungimea smartphone-ului. De aceea HTC One de 4.7 inch este aproape la fel de lung ca GALAXY S4 cu display de 5 inch. Pe de altă parte, LG se apropie din ce în ce mai mult de acel edge-to-edge display.

Plasticul utilizat la LG G2 este de o calitate mai bună decât cel de la GALAXY S4, pare a fi mai rezistent în timp și LG s-a ferit să-i adauge prea multe elemente glossy, strălucitoare. Nu-mi place că adună amprentele într-un mare fel, dar modelul imprimat pe spate dă un efect interesant. LG G2 este cel mai frumos smartphone LG, depășește din multe puncte de vedere la capitolul design pe GALAXY S4, dar ca și noblețe a materialelor și efect de wow se situează sub HTC One.

Ecran și sunet

LG-G2-Gadget (10)

5.2 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, panel True-HD IPS+ și cel mai bun display de smartphone din ce am testat în 2013. Nu ai ce să-i reproșezi. LG a început a se evidenția prin display-urile integrate pe telefoanele sale de top de la LG Optimus 4X HD, a urmat LG Optimus G și LG Nexus 4 și acum cei 5.2 inch ai lui LG G2 impresionează de la prima vedere și pe parcursul zilelelor de utilizare.

Este unul dintre punctele sale PRO. Are de toate: unghi de vizualizare, luminozitate, culori naturale. Integrează butoane touch direct pe display și cel mai interesant, poți să le customizezi după bunul plac (pe negru sau alb, trei sau patru, dispunere a lor etc). Nu știu dacă mai exista opțiunea asta pe la vreun smartphone, dar pentru mine a fost o supriză plăcută. Mai ales că eram obișnuit cu negrul butoanelor tactile de la LG Nexus 4, iar pe alb în unele aplicații sau pe YouTube în modul full screen deranja vizual.

Sunetul provinde la o micuță boxă poziționată pe lateral, la bază. Mă rog, iPhone style. La iPhone ai boxa la bază, la fel și la GALAXY Note 3 etc. Deranjează atunci când ești în modul landscape și poți obtura difuzorul. În afară de asta nu am ce să-i reproșez. Respectă standardele Dolby. Se aude puternic, amplitudine ridicată, claritate și mai puțin se evidențiază ca și calitate a bass-ului. Totuși, LG G2 este un telefon pe care nu ai cum să nu-l auzi când sună, notificările sunt destul de puternic redate.

Jack-ul de 3.5 mm este poziționat la bază. Căștile din pachet sunt negre, de tip in-ear și se evidențiază printr-un sunet de calitate. Nu simți nevoia să treci pe căști after-market. Evident că dacă vrei să investești în ceva cu adevărat de top nu te reține nimeni.

Hardware, sistem de operare și aplicații

LG-G2-Gadget (14)

LG a optat pentru cel mai bun CPU al momentului, Qualcomm Snapdragon 800 + Adreno 330 GPU + 2 GB RAM. Singurul adversar pe plan local îi este GALAXY Note 3 (aceleași specificații la nivel de CPU + GPU, dar cu 3 GB RAM). Spațiul de stocare este de 16 sau 32 GB, fără slot pentru microSD. În locul LG aș fi optat pentru două versiuni și gata (32 și 64 GB). Cei 16 GB fără microSD slot sunt destul de puțini pentru un telefon premium la final de 2013. Sunt suficiente 3 – 4 jocuri în genul FIFA14, Real Racing 3, NFS Most Wanted și vreun FPS shooter, câteva zeci de melodii și ceva fișiere că ai și terminat spațiul oferit de LG G2 care fie vorba între noi nu este de 16 GB ci de vreo 11 – 12 GB în mod real.

Rulează Android 4.2 Jelly Bean cu interfața grafică intens customizată de către gigantul sud-coreean. Am avut ocazia să testez în paralel GALAXY Note 3 și LG G2. Sunt multe elemente comune de la zona de notificări până la funcțiile software integrate și organizare meniului cu setări, tastatura qwerty touch a producătorului hardware, modul în care se face dezinstalarea aplicațiilor din zona dedicată. Telefonul se mișcă impecabil în browsing, rulează orice aplicație sau joc din Google Play. Aici nici nu cred că mai era nevoie să punctez. Nu are niciun pic de lag și nu am reușit să-l blochez indiferent de câte aplicații am rulat în mod simultan.

Câteva dintre funcțiile software integrate de către LG G2:

1. Answer ME răspunde automat după reducerea volumului sunetului de apel în momentul în care telefonul este ridicat către ureche;

2. Plug & Pop recomandă automat opţiunile care sunt cel mai probabil folosite când un headset sau un cablu USB sunt detectate;

3. QuickRemote permite smartphone-ului LG G2 să controleze de la distanţă toate dispozitivele IR, incluzând televizoare, sisteme Home Thearter, aparate de aer condiţionat, stereo, etc., precum şi să preia setări de la telecomenzi convenţionale şi poate fi personalizat pentru a controla dispozitive multiple folosind layout-uri şi butoane flexibile;

4. Guest Mode protejează intimitatea celui ce deţine smartphone-ul, afişând     numai aplicaţii preselectate când telefonul este accesat de alte persoane, folosind un şablon pentru deblocare secundar.

Dintre aplicațiile preinstalate pe LG G2:

– LG Backup, Life Square, Note, QuickRemote, Radio FM, Quick Translator, POLARIS Viewer S, RemoteCall Service, Safety Care, LG Smart World.

Apropo, controlul televizorului chiar merge prin intermediul smartphone-ului.

Este un telefon complet, un adevărat smartphone premium. Cei care nu apreciază interfața grafică LG pot opta pentru un launcher dedicat (o multitudine în Google Play).

Performanță

Screenshot_2013-11-15-06-07-34

A trecut și prin câteva teste de benchmark. Trebuie să precizez că era un sample sosit de la LG România și nu versiunea de retail. De aici poate și faptul că la rularea unor teste de benchmark s-a încălzit destul de tare și s-a restartat singur.

Smartphone

Teste de benchmark

LG G2

Quadrant Standard

19208 puncte

AnTuTu Benchmark

22344 puncte

CF-Bench

15862 puncte

NenaMark 1

58.6 fps

NenaMark 2

58.4 fps

Vellamo

HTML5 – 2055 puncte

METAL – 787 puncte

3DMark

Ice Storm – Maxed out / Maxim la punctaj;

Ice Storm Extreme – 8273 puncte

Ice Storm Unlimited – 14993 puncte

BrowserMark 2.0

2582 puncte

HTML5test

439 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

LG-G2-Gadget (6)

Tot ce îți poți dori găsești implementat deja pe LG G: 4G cu viteze în download de până la 150 Mbps, Wi-Fi în toate standardele, Miracast și compatibilitatea chiar și cu tehnologia Smart2View de la Allview, DLNA, bluetooth de ultimă generație etc.

Nu sunt elemente de control pe latera, la bază regăsiți jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB cu rol în conectarea la PC sau pentru încărcarea bateriei de 3000 mAh. Butonul de power și reglarea volumului se fac de sub senzorul camerei foto de 13 Megapixeli. Ajungi a te obișnui în timp. Da. De multe ori vei atinge tastele pentru volum în locul celei de power. Apropo, ecranul de 5.2 inch poate fi deblocat prin dubla apăsarea rapidă a display-ului.

LG G2 impresionează și în ce privește calitatea apelurilor clasice, de voce. Oferă un sunet clar, puternic.

Cameră foto și video

LG-G2-Gadget (9)

13 Megapixeli, LED flash, filmează la 1080p cu 60 fps. Se descurcă excelent în ce privește clipurile video, dar mă așteptam la mai mult în ce privește fotografiile. Nu face un balans corect și are tendința să facă fotografiile mai întunecate. Interfața camerei foto este intuitivă, te obișnuiești rapid cu ea.

Mai multe fotografii făcute cu LG G2:

Autonomie

Screenshot_2013-11-15-06-06-14

Baterie de 3000 mAh și un prim smartphone care trece de pragul a 1 zi de utilizare în mod susținut. LG G2 atinge două zile de autonomie în condiții de utilizare moderate. Excelent dacă ne raportăm la cum se descurcă alte telefoane de top cu Android.

Preț

eMAG – 2399 lei;

Concluzii

LG-G2-Gadget (19)

LG G2 este unul dintre cele mai bune smartphone-uri lansate în 2013. În orice top de specialitate ar trebui să intre între primele 5 telefoane Android. Mi-aș fi dorit mai mult în ce privește fotografiile, în rest nu prea am ce să-i reproșez: viteză, autonomie, design premium, inovativ din multe puncte de vedere.

PRO

– design plăcut și formă compactă raportat la cei 5.2 inch ai display-ului;

– unul dintre cele mai bune display-uri din piață;

– sunet puternic, clar;

– hardware de top, viteză în browsing, experiență premium în ce privește interfața grafică, aplicațiile și jocurile din Google Play;

– autonomie bună.

CONTRA

– rezultatele obținute de camera de 13 Megapixeli în ce privește fotografia;

– se încălzește destul de tare în unele aplicații de tip benchmark, jocuri.

Nota finală

9.55 din 10.

Smartphone

LG G2

Design

9

Display și sunet

10

Hardware, sistem de operare și aplicații

10

Conectivitate

10

Cameră foto și video

8

Autonomie

9.5

Preț

9

Nota finală

9.55

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.