Retelistica

Licitaţia 5G se lasă aşteptată în România, chiar dacă periodic se fac paşi în această direcţie. Conform planului de acţiuni scos în dezbatere publică de ANCOM se doreşte ca licitaţia pentru acordarea de licenţe pentru spectrul de radio necesar implementării de servicii 5G să aibă loc în al treilea trimestru din 2022.

Autorităţile îşi doresc să atragă la bugetul de stat peste 600 milioane de euro din vânzarea acestor licenţe.

“Serviciile de comunicații electronice și serviciile poștale cunosc noi evoluții atât din punct de vedere tehnologic, cât și din perspectiva modului în care acestea vin să îmbunătățească experiența utilizatorilor finali. Este important să avem un cadru legal adaptat, care să susțină dezvoltarea piețelor și protejarea utilizatorilor finali. Acesta este obiectivul nostru pe care intenționăm să-l atingem prin acțiunile propuse pentru anul 2022.”, a declarat Vlad Ștefan Stoica, președintele ANCOM.

În cadrul acestei licitaţii se vor acorda drepturi de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 1500 MHz si 3400-3800 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă.

Anul acesta ANCOM a organizat o mini licitaţie 5G, una din care spera să obţină aproximativ 73 milioane de euro. Cum aceasta nu a trezit interesul Orange, Vodafone şi Telekom Mobile, ANCOM a fost nevoită să accepte oferta de 43.4 milioane euro a RCS & RDS şi Invite Systems, adică aproximativ 60% din valoarea spectrului pus la dispoziţie.

Sursa: hotnews.ro