Digi Mobil a lansat serviciile VoLTE și VoWiFi în această toamnă, au extins cele două funcții către o pleiadă întreagă de terminale, de la dispozitive low-cost și până la vârfuri de gamă.
A. VoLTE;
Allview P4 Pro, Allview P7 Lite, ZTE Blade A320, Allview P9 Life, Huawei P9 Lite Mini, Samsung GALAXY J3 2017, Allview X4 Soul Infinity S, Allview X4 Soul Infinity Z, Samsung GALAXY A5 2017, Motorola Moto Z2 Play, Samsung GALAXY S8 și S8 Plus, Huawei Mate 10 Pro.
VoLTE reduce timpul de așteptare în efectuarea apelurilor (sub 2 secunde pentru un apel către un alt smartphone compatibil cu Voce 4G), calitate ridicată, iar în timpul apelurilor pot fi efectuate sesiuni de download și upload (telefonul nu-și pierde conexiunea de date).
B. VoWiFi;
Allview P4 Pro, Allview P7 Lite, Allview P9 Life, Huawei P9 Lite Mini, Samsung GALAXY J3 2017, Allview X4 Soul Infinity S, Allview X4 Soul Infinity Z, Motorola Moto Z2 Play, Huawei Mate 10 Pro.
VoWiFi ajută în spațiile cu semnal slab sau fără semnal al rețelei mobile. Funcționează fără probleme în rețeaua Digi Net Fiberlink și în hotspoturile publice Digi WiFi și depinde de furnizorul de internet în restul situațiilor (să nu filtreze traficul de date).
Informațiile sunt preluate de pe site-ul RCS-RDS.
Sunt câteva elemente ce merită a fi remarcate:
- Samsung GALAXY Note8 nu a primit VoLTE sau VoWiFi, dar bănuiesc că acest aspect se va schimba în viitorul apropiat;
- Samsung GALAXY S8 și S8 Plus nu au suport pentru VoWiFi, deși GALAXY J3 2017 a primit acces spre această tehnologie. Și aici mă aștept la o schimbare, mai ales că S8 și S8 Plus au fost primele telefoane mobile cu Voce 4G de la Digi Mobil;
- unele telefoane mobile prinse în listă, din comunicatele primite până acum vor trece pe VoLTE și VoWiFi abia din ianuarie sau februarie 2018.
Îmi permit să aduc și o notă personală, o remarcă la adresa concurenței. Aș spune că inițiativa Digi Mobil de a aduce VoLTE și VoWiFi este lăudabilă în contextul în care Telekom nu are aceste servicii în portofoliu, în contextul în care Vodafone le-a promis de prin 2014 și nici acum nu le-a implementat. Să zicem că o floare nu aduce primăvara, că RCS-RDS mai are de tras până ajunge la nivelul competiției, dar cel puțin investesc în tehnologii moderne, deși îi putem considera un jucător local, fără resursele multinaționalelor din spatele concurenței.