It is our new MacBook Air and we think it is the future of notebooks.”

Citatul de mai sus îi aparține lui Steve Jobs, la evenimentul „Back To The Mac” din anul 2010. A doua generație MacBook Air a fost prezentată chiar la finalul prezentării, fiind precedată de celebrul „One more thing”. Acela a fost laptopul care a definit conceptul de ultrabook și care, totodată, a cimentat ideea că laptopurile pot arăta bine. 10 ani mai târziu, MacBook Air se află în continuare în gama companiei din Cupertino, iar cel mai nou model bifează câteva puncte pe care fanii le-au cerut din 2018 încoace.

O tastatură pe măsura utilizatorilor;

MacBook Air este, în primul rând, un laptop destinat celor care tastează la greu. Modelul lansat în 2018 nu a impresionat din acest punct de vedere. Apple a actualizat tastatura în vara anului 2019, însă experiența a rămas aceeași: tastele aveau o cursă mult prea mică, iar problemele de fiabilitate nu au dispărut în totalitate.

Drept urmare, revenirea la mecanismul „scissor” pentru modelul anunțat recent a fost primită cu urale. Noul Magic Keyboard s-a dovedit a fi foarte bun pe modelul MacBook Pro cu diagonala de 16”, așa că implementarea acestuia și pe alte laptopuri Apple a devenit cel mai logic pas.

Performanță pentru mai mult decât editarea documentelor text;

Alegerea unui laptop este o decizie importantă dacă ținem cont de durata medie de utilizare a acestui tip de produs. În acest timp, este foarte posibil ca nevoile utilizatorilor să se schimbe. De la simpla editare a documentelor, browsing și streaming video, mulți descoperă plăcerea de a edita foto și video. Aplicații precum Adobe Photoshop, Premiere Pro sau Final Cut Pro X au nevoie de mai multă putere, iar noul MacBook Air asta promite.

Testele preliminarii au arătat că versiunea Core i5 de tip quad-core, disponibilă printr-un upgrade de $100, este cu până la 76% mai rapidă decât generația anterioară. La capitolul grafică, Apple promite performanțe cu până la 80% mai mari. Este un salt bun de la vechea generație, mai ales că și prețurile au fost modificate în favoarea cumpărătorului.

Prețuri mai mici, pentru specificații mai mari;

Începem cu modelul de bază. Pentru 999 dolari fără taxe, poți cumpăra un nou MacBook Air din Statele Unite. Acesta vine echipat cu un procesor Intel Dual-Core i3, de a 10-a generație, 8 GB RAM și 256 GB de stocare. Cu alte cuvinte, Apple a scăzut prețul de pornire cu $100 și a oferit de două ori mai multă stocare.

Al doilea model preconfigurat costă 1299 dolari și aduce în plus procesorul Quad-Core i5 și 512 GB de stocare. Dacă 256 GB sunt suficienți pentru tine, ai nevoie de doar 100 dolari în plus pentru a avea un MacBook Air cu același procesor i5, așa cum am menționat și mai sus. Așadar, pentru același preț ca vechiul MacBook Air, primești de două ori mai multe nuclee și de două ori mai mult spațiu pentru fișiere.

Microfoane și boxe mai bune, același webcam;

Pentru amatorii de conferințe audio și video, Apple a adus doar parțial actualizări. Boxele au o fidelitate mai ridicată, sistemul format din cele 3 microfoane captează mult mai bine sunetele, însă camera web a rămas blocată la rezoluția 720p. Ultima specificație este cu atât mai importantă dacă ne raportăm la contextul medical actual și nevoia multor angajați de a ține legătura cu colegii prin intermediul aplicațiilor precum Skype sau Microsoft Teams.

Lucruri care nu s-au schimbat;

Sunt și lucruri pe care Apple le-a implementat foarte bine. Ecranul Retina este unul dintre ele. În continuare, touchpad-urile MacBook-urilor sunt considerate a fi printre cele mai bune din lume, iar cel de pe noul MacBook Air nu este diferit.

Securitatea datelor este ajutată de senzorul de amprentă amplasat în colțul dreapta-sus al tastaturii și de către cip-ul T2, responsabil de criptarea tuturor datelor sensibile.

Apple a păstrat același număr de port-uri Thunderbolt 3, sub forma standardului USB-C, deși multe voci își doreau ca acestea să fie dispuse simetric, pe câte o parte a laptopului. Din nefericire pentru aceștia, pe partea opusă a celor două port-uri Thunderbolt 3 se găsește doar intrarea audio de 3.5 milimetri.

Ce configurație merită cumpărată?

Configurațiile pe care ți le recomandăm țin de lucrurile pe care obișnuiești să le faci cu ajutorul unui laptop. Dacă acestea se rezumă la browsing, editare documente text și streaming video, versiunea de bază este foarte potrivită.

Cei care își doresc un pic mai mult decât editarea documentelor au două alegeri. Prima dintre ele este versiunea preconfigurată de 1299 dolari, cu cei 512 GB de stocare. A doua este configurarea modelului de bază cu procesorul Quad Core i5 (+100 dolari) și încă 8 GB RAM (+200 dolari), pentru un total de 16 GB RAM. Această variantă este utilă în special celor care folosesc Adobe Lightroom pentru editarea fotografiilor.

Ca de obicei, prețurile din Europa vor fi mai mari, acestea având incluse taxele de import și pe valoare adăugată.

Tu cum ți-ai configura noul MacBook Air?

Categorii: notebook

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.