Mai merită să investești într-un SSD pe PCIe 3.0, este suficient de performant un SSD PCIe 4.0 sau trebuie neapărat azi un SSD PCIe 5.0?

Hardware
/
/
16 mai
/

Ideea articolului de față a venit cumva natural. La fel ca mulți dintre voi, cititorii fideli, am asistat de-a lungul timpului la evoluția tehnologică, una de-a dreptul exponențială. Am văzut cum au dispărut produse din piață după doar câțiva ani de existență, fiind înlocuite de altele, mult mai perfomante. Iar asta se întâmplă de multe ori într-un timp prea scurt sau într-un ritm prea accelerat, în sensul că uneori credem că anumite dispozitive sunt suficient de performante încât să „supraviețuiască” zeci de ani. Dar nu este cazul, iar SSD-urile sunt unele dintre cele mai elocvente exemple.

Îmi amintesc că atunci când aceste componente au devenit disponibile comercial aveau niște prețuri pe care doar cei cu adevărat înstăriți și le permiteau. Vedeam SSD-uri pe rafturile (fizice sau virtuale) ale magazinelor de specialitate, dar când aveam nevoie de un nou spațiu de stocare tot la bătrânul HDD mă opream, cu ale sale piese în mișcare…

HDD versus SSD Kingston

Dar apoi SSD-urile au devenit din ce în ce mai accesibile, ceea ce a permis revitalizarea unor PC-uri care păreau a-și da duhul cu fiecare nou boot. 

SSD-urile în format 2.5 inch pe interfață SATA au fost ceva vreme pe piață, limita lor de performanță fiind atinsă odată cu revizia 3.0, care putea susține viteze de transfer de maximum 600 MB/s. Însă odată cu apariția SSD-urilor în format M.2, ne-am trezit că începe o nouă eră a acestor componente esențiale.

Așadar, pe lângă formatul extrem de compact, aceste noi SSD-uri introduceau și o interfață mult mai capabilă. Adevărata revoluție a SSD-urilor în format M.2 s-a stârnit odată cu lansarea interfeței PCIe Gen 3, cunoscută mai degrabă drept PCIe 3.0. Aceasta urca viteza de transfer la 8 GT/s (GigaTransfers per second), echivalent cu 1 GB/s per lane. Unul dintre cele mai performante astfel de SSD-uri pe care le-am testat venea cu 4 lanes, deci vitezele maxime urcau până la aproape 4 GB/s (teoretic), aproape ireal pentru mine, care m-am bazat ani de zile pe HDD-uri cu viteze de 30, 50, poate 100 MB/s.

SSD Kingston KC2500 500 GB

Din partea mea, un SSD M.2 PCIe 3.0 încă poate reprezenta o soluție suficient de performantă de stocare, mai ales dacă fix aceasta va fi principala întrebuințare. Vreau să spun că te poți baza pe un SSD de acest fel pentru a stoca diferite fișiere, dar nu neapărat pentru a rula de pe el cele mai solicitante programe. Asta pentru că un PC actual performant poate găsi într-un astfel de SSD un bottleneck, în sensul că puterea sistemului va avea de suferit tocmai din cauza vitezelor spațiului de stocare. Pe de altă parte, un SSD PCIe 3.0 poate face echipă cu marea majoritate a plăcilor de bază și a procesoarelor, deci compatibilitatea extrem de largă este în continuare un avantaj al acestor componente.

Ideal în ziua de azi ar fi însă să poți merge către un PC, fie el desktop sau laptop, care să suporte un SSD PCIe 4.0. Asta pentru că un astfel de SSD dublează viteza PCIe 3.0, ajungând la 16 GT/s, adică 2 GB/s per lane (deci un maxim teoretic de 8GB/s la un SSD PCIe 4.0 x4). Fiind pe piață deja de ceva vreme, oferă astăzi un echilibru foarte bun între performanță și cost, fiind ideale atât pentru gaming, cât și pentru aplicații profesionale. Printre SSD-urile PCIe 4.0 pe care le-am testat, două au rămas în propriile mele PC-uri – cel desktop și laptop. Mă bazez așadar zi de zi pe un Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 2TB și pe un Kingston FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2, iar până acum niciunul dintre ele nu m-a dezamăgit.

Deocamdată, minusurile pentru SSD-urile PCIe 4.0 sunt extrem de limitate, a trecut vremea în care erau foarte scumpe, iar raportat la performanță aș aprecia că aceste componente își trăiesc acum cele mai bune momente ale vieții, cum s-ar spune.

Însă, evoluția nu stagnează, așa că încep să apară din ce în ce mai multe SSD-uri pe cea mai nouă și mai capabilă interfață – PCIe 5.0. Aceasta dublează și ea vitezele de transfer ale generației precedente, ajungând ca un SSD PCIe 5.0 să poată atinge viteze de 32 GT/s, mai precis 4 GB/s per lane. Așadar, un SSD PCIe 5.0 x4 poate urca până la nu mai puțin de 16 GB/s (viteze maxime teoretice), ceea ce mi se pare de-a dreptul excesiv. Bineînțeles că glumesc și că m-aș bucura să am în propriul PC un astfel de SSD, dar asta ar însemna să schimb prea multe componente în sistemul desktop PC, fiindcă interfață PCIe 5.0 au doar cele mai noi și mai performante plăci de bază (cu chipset-uri Intel Z690/Z790 și AMD X670E, de exemplu), unele care suportă și numai cele mai recente procesoare de la Intel și AMD. Deci, ar fi nevoie să schimb atât placa de bază, cât și procesorul spre a mă putea bucura de toată performanța unui SSD PCIe 5.0 (acestea sunt compatibile și cu standardele PCIe 4.0 și 3.0, dar la vitezele maxime ale acelor interfețe), ceea ce nu prea e viabil, având în vedere că am construit actualul desktop PC cu doar 2 ani în urmă.

Mai trebuie precizat că datorită vitezelor și performanțelor de excepție, un SSD PCIe 5.0 va avea nevoie de o răcire eficientă, dar și de un management termic optim.

Kingston FURY Renegade G5

Însă aici a intervenit de curând Kingston, prin modelul FURY Renegade G5, care pune la bătaie toată performanța interfeței PCIe 5.0, fără ca asta să însemne temperaturi uriașe și necesitatea unui heatsink. Asta fiindcă acest SSD folosește un controller Silicon Motion SM2508 realizat prin proces de litografiere pe 6 nm, care consumă mult mai puțină energie, ceea ce, în final, se traduce și prin temperaturi mai mici. Totodată, designul său PCB cu 12 straturi îmbunătățește calitatea semnalului și integritatea datelor, menținând în același timp performanța constantă în condiții de sarcini de lucru intense.

Așadar, dacă ai de gând să asamblezi acum un nou sistem și vrei să fii asigurat pe mai mulți ani de aici înainte pe partea de performanță, atunci eu aș recomanda fără rezerve o combinație placă de bază + CPU care să suporte în alcătuire și un SSD PCIe 5.0. Evident că asta înseamnă un cost destul de ridicat, dar dacă poți să investești într-un nou desktop PC sau într-un nou laptop, atunci merită efortul spre a fi sigur că peste unul sau doi ani nu vei regreta.

Sincer, deși câteva rânduri mai sus spuneam că eu nu mă văd construind un nou desktop PC pentru a beneficia de tot ce înseamnă PCIe 5.0, acum, că mă gândesc mai bine, voi încerca totuși să asamblez un sistem, fiindcă sunt cam multe noutăți, aparte de noile SSD-uri despre care am tot amintit aici. Ideea este că sunt lansate noi și noi SSD-uri pe interfața PCIe 5.0, așa cum am văzut inclusiv de la Kingston, compania care a susținut acest articol. Așadar, este foarte probabil ca prețurile acestor componente să scadă treptat, poate chiar destul de abrupt, ceea ce ne dorim cu siguranță cu toții.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.

Trump Mobile și Trump T1 Phone – operator de telefonie mobilă și smartphone “made in USA ” cu jack de 3.5 mm

Smartphones
/
/
17 iun.
Trump Organization este condusă de către Donald Trump jr. și Eric Trump. Și-au extins operațiunile în sfera telecomunicațiilor prin Trump Mobile ce este un MVNO, iar pe zona de smartphone-uri au ieșit în față cu un telefon de 499 dolari.

Televizor QD-MiniLED TCL 65C9K – review (Cât de accesibil poate fi un televizor vârf de gamă?)

Reviews
/
/
16 iun.
Înainte de a ajunge în magazinele de specialitate de la noi, am primit la test cel mai tare smart TV de la TCL pe care compania chineză l-a pregătit pentru anul acesta. Este versiunea cu cea mai mică diagonală a seriei, acest model fiind disponibil și în 75 și 85 inch. Fără a mai insista…

Tableta flagship Huawei MatePad Pro 12.2 inch este disponibilă de astăzi și în România cu o ofertă specială de lansare

Tablete
/
/
16 iun.
În octombrie anul trecut testam tableta Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition, care a impresionat la majoritatea capitolelor de analiză, iar acum aflăm că ediția 2025, deci versiunea ușor actualizată, este disponibilă comercial în țara noastră. Există și o ofertă specială de lansare pentru Huawei MatePad Pro 12.2” 2025, care se desfășoară de astăzi, 16…