Nu sunt „fanboy” pentru nicio platformă, sistem de operare sau ecosistem. Am utilizat întotdeauna device-ul cel mai potrivit pentru mine în acel moment, trecând încet prin toate platformele, sistemele de operare și – mai nou – ecosistemele.
În ultimii doi ani am utilizat BlackBerry 9900, Note 3 pentru o scurtă perioadă, apoi BlackBerry Q10. Mi-am dorit însă ca după tot acest timp să „revizuiesc” încă o dată toate variantele existente pe piață: iOS, Android, Windows Phone și BlackBerry OS. Da, mai există și alte variante – Ubuntu, Tizen și alte „păsări exotice” – însă consider că nu este cazul să mă aventurez în direcții chiar atât de îndepărtate.
Trebuie să specific din capul locului faptul că acest „maraton” se aplică strict unui stil de utilizare propriu, axat în special pe business și comunicare. Și ca lucrurile să fie clare, haideți să vedem exact ce, cum și care:
- 6 adrese de e-mail (intre 100 si 300 e-mailuri/zi)
- 2 calendare
- între 30 și 200 minute/zi de convorbiri telefonice sau teleconferințe
- comunicare: WhatsApp, BBM, Skype, SMS, IRC Chat, LinkedIn, sporadic FB Messenger și Facebook
- utile: browser, calculator, ceas, client SSH, LastPass, lanternă, navigație, RunKeeper
- productivitate: Wunderlist, Evernote, ActiveCollab, editare și vizualizare documente Word / Excel / PowerPoint, Google Translate, Adobe Acrobat
- banking: BT24, Raiffeisen, PayPal
- știri: Știrile ProTV, Mediafax, ZF, InCont, Wall Street, Engadget, Gadget.ro, 9Gag
- media: cameră foto, Zonga, YouTube, TuneIn, Shazam, colaje foto
Da, lipsesc cu desăvârșire câteva „chestii trendy” (gen Twitter, Pinterest, Instagram, Snapchat, Viber etc), jocuri, aplicațiile meteo, mâța aia la care zbieri și îți zbiară înapoi.
Voi testa câte un device din fiecare tabără, pentru 10 – 14 zile, urmând ca mai apoi să decid care este – pentru mine și cei care au un mod de utilizare orientat în special spre business – „marele câștigător”. Sunt absolut conștient de faptul că device-urile nu vor fi egale la capitolul „design”, însă voi face tot posibilul ca specificațiile tehnice să fie cât mai apropiate. Sper ca „experimentul” meu să vă fie de folos și să vă facă mai productivi.