HyperX nu mai este o companie tânără, este de mai bine de 20 de ani pe piață și de atunci se luptă în extrem de disputatul segment de gaming, unde acum vine cu o ofertă bogată, ce include Căști, tastaturi, microfoane, monitoare și, nu în ultimul rând, mauși. Despre un astfel de accesoriu vorbim azi pe larg, mai exact despre HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless, adică vârful actual de gamă.

Specificații maus gaming HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless

Date tehnice

Maus gaming
HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless
SenzorHyperX optic cu maxim 26.000 dpi
Viteză de urmărire650 IPS
Polling rate1000, 500, 250 și 125 Hz
IluminareRGB pentru rotița de scroll, complet personalizabilă
Switch-uriHyperX cu durată de viață de 100 milioane click-uri
ConectivitateRF 2.4 GHz, Bluetooth, USB-C
Autonomiepână la 100 ore (iluminarea RGB oprită, 1000 Hz Polling rate)
Dimensiuni (aprox.)124 x 67 x 39 mm (L x l x h)
Greutate61 grame

Pachet, design și construcție

Maus gaming HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless

HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless nu vine cu un design extravagant.

Am desfăcut cutia sigiliată pentru a descoperi înăuntru, pe lângă maus, adaptorul RF pe USB-A, adaptor de la USB-A la USB-C, cablu USB-A la USB-C, set suplimentar de piciorușe din Teflon, set de grip-uri din cauciuc, ghid de pornire rapidă și pliant cu informații diverse:

Să vedem mai întâi care e treaba cu accesoriile suplimentare. Avem un set suplimentar de piciorușe din PTFE (Teflon), identic cu cel deja montat pe maus, pe care le vei schimba doar când primele se vor fi uzat. Cât de repede se va întâmpla asta depinde de cât de mult vei folosi acest maus.

Apoi, există un set de fâșii subțiri din cauciuc cu striații. Sunt 4 astfel de bucăți autoadezive, pe care le poți lipi pe butoanele de click, respectiv pe laterale pentru un plus serios de grip, de aderență pe acele zone. Mi s-a părut cam nepotrivit ca aceste bucăți din cauciuc să fie de culoare neagră în condițiile în care mausul este alb.

Nu le-am lipit, dar nu cred că mi-ar plăcea cum ar arăta un HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless alb cu acele accesorii negre…

Este cu atât mai ciudat că acele fâșii de cauciuc sunt negre cu cât cablul, dongle-ul RF și adaptorul de la USB-A la USB-C sunt toate albe. Apropo de acestea:

  • Dongle-ul este micuț și poate fi depozitat atunci când nu este folosit pe partea posterioară a mausului, într-un locaș dedicat.
  • Adaptorul de la USB-A la USB-C îl poți folosi spre a aduce mai aproape de maus dongle-ul. Astfel, tragi cablul din PC până pe birou, cumva în fața masului și astfel riști mai puțin să ai parte de interferențe, de întreruperi. Adaptorul este rotund, iar pe partea de jos are un inel din cauciuc moale ce-i conferă acestuia o aderență surprinzător de bună.
  • Cablul de la USB-A la USB-C este lung de circa 1.8 metri, este îmbrăcat în țesătură textilă, spre a fi mai rezistent și este moale și destul de subțire. Asta îl face foarte flexibil și ușor și aproape că nu opune nicio rezistență atunci când îl ții conectat la maus. Cu acest cablu poți doar să încarci acumulatorul intern din maus sau poți alege să transformi mausul dintr-unul wireless în unul cu cablu. Nu știu de ce ai face asta, întrucât există oricum și versiune cu fir pentru HyperX Pulsefire Haste 2.

Am observat că în ultimul timp apar tot mai multe componente, periferice și accesorii de gaming de culoare albă. Este cazul și cu acest maus, ce trebuie să recunosc că nu arată rău în această nuanță. Pe de altă parte, nu știu cum se va prezenta după câteva luni de folosință, cât de vizibile vor fi anumite mici pete și urme ce se vor aduna inevitabil.

Pe de altă parte, plasticul are o textură fină, nu este lucios, aproape tot exteriorul mausului este la fel (doar butoanele de pe lateral și cel de sus, pentru dpi sunt lucioase) și se simte extrem de plăcut la atingere. Este de foarte bună calitate, asta e sigur.

Rotița de scroll este translucidă și este acoperită cu cauciuc cu mici protuberanțe, combinație ce asigură un grip ridicat. Iluminarea RGB a mausului HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless se observă doar din spatele acestei rotițe, deci nu este deloc vorba despre ceva intruziv.

Denumirea HyperX apare pe laterala din stânga, undeva sub cele două butoane de acolo, în timp ce logo-ul companiei este vizibil pe zona de sus, către spate.

Forma mausului este cumva clasică, dar este cea potrivită. Pentru mine este fix ceea ce trebuie, chiar dacă nu pare prea studiată. Se așează corect în mână, are dimensiunile potrivite, nu-i nici mic, dar în niciun caz supradimensionat. Butoanele de click sunt mari, ușor concave și se ridică fiecare spre centru pentru a nu exista șanse să treci cu degetul pe butonul greșit.

Butonul ce face trecerea între cele trei moduri de conectivitate (RF, Bluetooth și cablu) este pe partea de jos și este de tip slider.

Greutatea este cu adevărat redusă, cele 61 de grame anunțate în fișa tehnică au apărut și pe cântarul meu de bucătărie, așa că totul bine.

HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless este un maus bine construit, plastic de foarte bună calitate, extrem de plăcut la atingere, cu o formă studiată, dimensiuni corecte și ușor. Dacă accesoriile pentru grip ar fi fost în aceeași culoare cu mausul, atunci nu aș fi avut ce să comentez la acest capitol.

Utilizare

Aplicația dedicată NGENUITY nu este deloc rea.

Nu știu câte ar fi de spus aici. L-am simțit foarte exact pe HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless, în cele peste 3 săptămâni de utilizare nu a dat nici măcar o dată eroare pe conexiunea RF. Pe Bluetooth s-a întâmplat de vreo 2 – 3 ori să apară scurte deconectări, dar acolo nu poți pune totul doar pe seama mausului. Poate fi și de la faptul că la PC am conectată și tastatura tot prin Bluetooth și uneori mai apar și căști împerecheate prin aceeași metodă fără fir. Așadar, nu știu dacă pe Bluetooth deconectările au fost din vina mausului.

În cele câteva zeci de minute de test în jocuri, HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless s-a comportat exemplar, chiar nu aș găsi ce să-i reproșez. Până la urmă este un maus de gaming, iar dacă își face treaba aici nu cred că mai pot adăuga altceva.

Click-urile se fac cu ceva zgomot, nu-i un maus silențios. Numai că am observat pe pagina oficială de produs că acesta este văzut ca un avantaj de cei de la HyperX – „…mouse switches provide solid tactile and audible feedback on every satisfying click.”, deci se pare că așa s-a vrut și nu un defect. Ce-i drept, sunetul scos de butonul de click stânga este destul de diferit de cel făcut de click-ul dreapta, așa că este posibil să se fi dorit fix ca utilizatorul să audă aceste acțiuni.

Rotița de scroll, pe de altă parte, are un sunet mai „înfundat”, este ceva mai puțin gălăgioasă. Treptele de scroll sunt bine evidențiate, cu feedback clar.

Există și software dedicat pentru a face câteva ajustări și personalizări pe partea de iluminare RGB, dar nu numai. Este același pe care l-am prezentat și atunci când am testat căștile HyperX Cloud Alpha Wireless.

În compania mausului HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless, aplicația NGENUITY pune la dispoziție suficient de multe opțiuni cât să poți avea mai multe preseturi pe care să le salvezi pentru diferite scenarii de utilizare. Numai că aceste preseturi pot fi alese doar din aplicație și nu le poți salva și parcurge direct din maus. Așadar, când vrei să activezi un alt preset față de cel curent, va fi nevoie să deschizi de fiecare dată aplicația NGENUITY. O memorie internă în maus unde să poată fi trimise aceste preseturi ar fi fost de preferat.

Capturi de ecran din aplicația HyperX NGENUITY pentru Windows 11 cu mausul HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless:

În HyperX NGENUITY există și opțiunea de a sincroniza iluminarea RGB pentru mai multe periferice sau accesorii HyperX. În rest, o aplicație bine aranjată, simplă, care nu îți dă bătăi de cap.

Conectivitate

Maus gaming HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless

Portul USB-C ar trebui folosit doar pentru a încărca acumulatorul integrat, altfel nu are rost să alegi acest maus în varianta wireless.

Așa cum am mai spus, HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless poate fi folosit în trei moduri ca și conexiune cu PC-ul: prin adaptorul RF pe 2.4 GHz, prin Bluetooth (nu am găsit informații despre versiune) sau prin cablu. Cel mai potrivit mi s-a părut că reacționează prin RF, desigur că și prin fir este la fel, dar ce rost mai are să cumperi acest model de maus dacă-l legi fizic la PC.

Conexiunea prin RF a fost extrem de stabilă cu adaptorul introdus direct într-unul dintre porturile USB-A ale desktop PC-ului. Nu am folosit cablul și adaptorul de la USB-A la USB-C spre a aduce mai aproape de maus dongle-ul, fiindcă nu am întâmpinat nicio problemă.

Pe cutia mausului am observat că este trecut că ar fi compatibil nu doar cu PC-uri, ci și cu console Sony PS5 și PS4, dar și cu Xbox Series X/S și Xbox One. Nu dețin nicio astfel de consolă, deci nu am avut cum să verific și mi se pare ciudat că această informație apare doar pe cutie și nu este specificată și pe pagina oficială a produsului.

Autonomie

Maxim 100 de ore de autonomie sunt anunțate oficial pentru HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless.

Nu am găsit detalii legate de capacitatea bateriei din HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless, dar nu este cu siguranță una prea mare, având în vedere greutatea acestui maus. Chiar și așa, din testele mele, am observat că se pierde cam 1% din energie pentru fiecare 40 – 50 de minute de utilizare prin conexiune RF dacă ai activată și iluminarea RGB la 33% din intensitate. Mie mi s-a părut suficient la această valoare, nu-mi place ca iluminarea RGB să fie prea intruzivă la niciunul dintre accesoriile ce au așa ceva în dotare.

HyperX anunță pentru Pulsefire Haste 2 Wireless până la 100 de ore dacă renunți complet la iluminarea RGB, ceea ce sincer nu este deloc rău și oricum este apropiat de ce ai putea obține dacă activezi și iluminarea la o valoare ceva mai joasă de 50%.

Oricum, autonomia poate diferi mult în funcție de fiecare scenariu de utilizare.

Preț

Maus gaming HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless500 de lei (prețul este valabil la data publicării acestui review).

HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless
3.9 / 5 Gadget Score
PRO
  • construcție de foarte bună calitate, mai nimic de reproșat nici ca materiale și nici ca finisări de detaliu;
  • formă și dimensiuni corecte, greutate redusă, design simplu, fără artificii inutile;
  • performanță bună, experiență plăcută în utilizare;
  • suficient de multe opțiuni de personalizare prin software dedicat;
  • conectivitate wireless stabilă prin modulul RF.
CONTRA
  • fâșiile autoadezive din cauciuc ce se pot lipi pentru un plus de grip pe butoanele de click și pe lateralele mausului sunt de culoare neagră în condițiile în care mausul este alb.
  • deși poți salva mai multe preseturi cu setări diferite pentru fiecare dintre ele, acestea sunt stocate și pot fi alese doar din aplicația NGENUITY și nu sunt disponibile direct din maus. Așadar, pentru a trece pe alt preset, va fi nevoie să deschizi de fiecare dată aplicația dedicată.
  • Concluzii

    Mausul HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless este unul căruia cu greu îi poți găsi ceva defecte evidente. Nici nu ar trebui să existe așa ceva având în vedere prețul său. Cea mai mare problemă mi se pare că este cea legată de acele accesorii de culoare neagră pe care le poți lipi pe un maus alb. În rest, dacă vrei un maus de gaming ușor și performant, cu o formă corectă și un design deloc extravagant, ce pune la dispoziție și suficiente opțiuni de personalizare, atunci îl poți alege fără teamă. Doar că mi se pare cam prea optimist prețul…

    Design
    Conectivitate
    Experiență de utilizare
    Raport preț / specificatii

    Mausul HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless a fost testat timp de 3 săptămâni și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.