Am testat Mazda MX-5 în toiul verii, așa cum este normal pentru un cabrio. Probabil vă întrebați de ce revin cu un review pentru Mazda MX-5 la mijlocul iernii, nu? Răspunsul este simplu și vine tot sub formă de întrebare: cum ai putea să refuzi un test cu mașina cu care te-ai distrat cel mai tare dintre toate? Și asta cu atât mai mult cu cât acum vorbim despre o ediție limitată, una ce marchează 30 de ani de la apariția acestui model emblematic al industriei auto.
Specificații pentru Mazda MX-5 RF 2019 30th Anniversary
Material video
Clip video cu scurtă prezentare exterior și interior, cu sunetul motorului și al evacuării și cu accelerații: 0 – 100, 40 – 80, 60 – 100 km/h ș.a.
httpvh://youtu.be/eTl0nCTMhog
Design exterior și interior
Aș putea să mă scuz că am ales din nou la test o Mazda MX-5 prin faptul că de data asta avem versiunea RF, cea cu plafon rigid escamotabil, ce transformă roadsterul într-un coupe la o apăsare de buton.
Mazda MX-5 RF 30th Anniversary arată bine, din orice punct o admiri nu cred că-i poți găsi defecte majore de design. Proporții corecte de roadster atunci când este decapotată și alură naturală, neforțată, de coupe atunci când plafonul este ridicat.
Culoarea Racing Orange este oferită exlusiv pentru această ediție aniversară și atrage privirile instant. Contrastează plăcut cu jantele de nuanță închisă, unele forjate, precum cele de curse, care poartă inscripția 30th Anniversary. O astfel de emblemă mai apare și pe lateral, aproape de aripile spate, unde este trecut și numărul modelului din seria limitată la 3000 de exmplare.
Ne încântăm privirea cu a 1682-a Mazda MX-5 RF 30th Anniversary. Nu cred că această cifră contează prea mult, mai degrabă ești atras de liniile acestei mașini, indiferent că vorbim de momentul în care plafonul este ridicat sau când acesta se ascunde în spatele scaunelor. Volumul portbagajului nu este afectat atunci când acoperișul dispare. Dacă din cei 130 de litri s-ar mai fi pierdut câteva zeci, atunci am fi putut numi portbagajul inexistent, dar nu este cazul.
La deschiderea portierelor suntem întâmpinați de același interior simplu, solid asamblat și bine finisat. Materialele nu sunt cele mai pretențioase, plasticul tare este prezent peste tot. Pe de altă parte, pare rezistent în timp.
Fiind vorba despre o ediție limitată, specială, Mazda MX-5 RF 30th Anniversary introduce multe elemente exclusive. În principal vorbim despre tușele portocalii ce se observă în multe locuri, de la cusăturile alcantarei de pe bord, scaune sau portiere la ornamentele din jurul aeratoarelor, până la cele de pe scaune sau de pe fețele de uși.
Volanul, levierul cutiei manuale și frâna de mână sunt excelent poziționate, dar alte comenzi sunt ceva mai greu de accesat. Nu vorbesc despre cele ale climatizăriii, ci despre joystick-ul sistemului multimedia și butoanele din jurul lui, amplasate cam prea în spate pe tunelul median.
Spațiul interior este limitat, totuși eu am avut loc la fix pe scaunul șoferului. Cu spațiul pentru cap am avut cele mai mari probleme, dar la 1.95 metri înălțime putem spune că sunt cu mult peste media luată în calcul de japonezi. Pe de altă parte, scaunele oferă o poziție ideală la volan, sunt suficient de comode chiar dacă sunt profilate sportiv, cu un bun suport lateral. Nici după ore bune în spatele volanului nu m-am simțit inconfortabil.
Pe scaunul din dreapta spațiul este mult mai limitat la picioare, din cauza unei proeminențe din zona transmisiei, ce răpește din locul pentru picioare.
Motor și cutie de viteze
În dreptul motorizării și al transmisiei, Mazda MX-5 RF 30th Anniversary nu propune nimic special față de un exemplar de serie. Totuși, asta nu înseamnă că nu avem nimic special la modul general, fiindcă atât motorul, cât și cutia de viteze sunt senzaționale.
Unitatea de 2 litri, cu 4 cilindri în line, pune la bătaie 184 CP la nu mai puțin de 7000 rpm și un cuplu maxim de 205 Nm la 4000 rpm. Ambele cifre din dreptul rotațiilor pe minut dezvăluie un motor ce adoră turațiile înalte.
În realitate, avem de-a face cu un agregat de excepție, ce face o impresie excelentă din primele momente. Are un sunet plăcut, metalic, ce vine acompaniat de frecvențe mai joase din partea evacuării. Urechile sunt gâdilate și când acul turometrului urcă spre zona roșie, chiar și la peste 7000 rpm motorul nu pare că-și dă duhul, ba din contră, se simte în largul lui.
Motorul trage bine chiar de la turația de ralanti, dar se dezlănțuie cu adevărat de la 4000 rpm în sus. Chiar și așa, dezvoltarea puterii este liniară, fără explozii. Dozarea puterii se face astfel extrem de exact din pedala de accelerație.
Cutia manuală de viteze este cea mai bună cu care am lucrat până acum. Cursa foarte scurtă a levierului și cuplarea exactă a oricărei trepte te face să schimbi mereu vitezele. Simți perfect când ai trecut într-un alt raport, este totuși nevoie de ceva forță, dar primești un feedback mecanic unic.
Etajarea cutiei este scurtă, în perfect acord cu acest tip de mașină. La viteze mari ți-ai dori poate o turație mai scăzută, dar Mazda MX-5 RF 30th Anniversary nu a fost făcută spre a rula constant pe autostradă.
Ținută de drum, performanțe și consum
Succesul acestei mașini a fost adus de ținuta de drum, iar Mazda MX-5 a păstrat rețeta pentru mai bine de 30 de ani. Rețeta include greutate redusă, cu repartizarea perfectă a maselor pe cele două punți, cu o suspensie reglată optim spre a oferi atât confort, cât și dinamică și cu o direcție care să te țină tot timpul conectat cu mașina.
Mazda MX-5 RF 30th Anniversary te încântă cel puțin la fel de mult precum oricare altă Miata, însă totul este la superlativ în acest caz datorită unor bunătăți precum amortizoarele Bilstein, difernețialul spate cu alunecare limitată și a sistemelor performante de frânare, de la Brembo pe față și de la Nissin pe spate.
Toate acestea se traduc în plăcere pură în spatele volanului. Mașina răspunde instant fiecărei comenzi date, fie că vorbim despre direcție, accelerație sau frâne. Te poți juca pe curbe cu această mașină într-un mod unic, fiindcă îți transmite mereu încredere și te face să te simți cel mai bun șofer din lume.
Greutatea redusă a mașinii nu ajută doar ținuta de drum, dar face și ca Mazda MX-5 RF 30th Anniversary să plece de pe loc ca din pușcă. Chiar dacă cifrele legate de accelerații nu sunt spectaculoase, senzațiile sunt diferite. Mașinuța pare mult mai rapidă decât este. Cu 6.8 secunde de la 0 la 100 km/h, Mazda MX-5 RF 30th Anniversary nu prea se mai încadrează nici măcar în liga hot-hatch-urilor, ce au ajuns de ceva timp la valori de sub 6 secunde pentru sprintul de pe loc. Reprizele sunt decente, dar trebuie să înțelegi că mașina nu face parte din segmentul super-sport, deși poate arată așa.
Viteza maximă nu cred să conteze atât de tare pentru Mazda MX-5 RF 30th Anniversary. Nu-i mașina cu care să vrei să rulezi cu 220 km/h nici chiar pentru scurte perioade. Asta fiindcă zgomotul de la motor, vânt și pneuri este ridicat deja de pe la 120 – 130 km/h și te face să te oprești din a încerca a tinge viteze mai mari de atât.
Consumul. Din nou surprinzător, așa cum mi s-a întâmplat și când am testat versiunea cabrio. Am obținut la finalul testului un consumm mediu de 6.8 l/100, semn că nu a fost nimic suspect în vară și că aceasta este valoarea normală pentru un parcurs ce presupune atât trafic urban, cât și extraurban, cu autostradă și serpentine incluse. Ba chiar după un parcurs liniștit am fost recompensat cu 6.3 l/100 km, așa cum se poate observa în poza de mai sus.
Tehnologie și siguranță
Din punct de vedere al tehnologiei și echipamentelor de confort de la bord, Mazda MX-5 RF 30th Anniversary este de fapt un MX-5 Revolution Top, peste care au fost adăugate acele elemente unice de design, despre care am vorbit deja la capitolul dedicat.
Așadar, Mazda MX-5 RF 30th Anniversary vine echipată complet și aduce sistem de infotainment cu display de 7 inch, ce poate fi operat prin intermediuul ecranului tactil atunci când mașina staționează sau prin joystick-ul și butoanele de lângă el, atunci când ești în mers.
Acest sistem se simte și chiar este învechit. Spun asta în primul rând din cauza rezoluției ecranului, apoi prin prisma funcționării lui, nefiind cel mai sprinten. Am adus mai multe detalii despre el în recenzia pentru Mazda CX-3.
Din punct de vedere al echipamenteleor oferite standard pe Mazda MX-5 RF 30th Anniversary pot spune că sunt destule pentru o astfel de mașină: aer condiționat automat, sistem de infotainment cu ecran de 7 inch, navigație, DAB și comenzi HMI, sistem audio Bose cu 9 difuzoare (dintre care 4 în tetierele scaunelor față, câte 2 pentru fiecare scaun), Smart Key (acces și pornire motor fără cheie), geamuri electrice, oglinzi reglabile și încălzite elctric, oglindă interioară electrocrom, scaune sport Recaro încălzite, îmbrăcate în piele și alcantara, lumini diurne LED, faruri autoadaptive cu LED cu fază lungă automată, pilot automat cu limitator de viteză, senzori de ploaie și lumină, senzori parcare față și spate, cameră video marșarier ș.a.
Pe partea de siguranță, Mazda MX-5 RF 30th Anniversary aduce mai multe sisteme decât mă așteptam. Vorbim desigur despre airbaguri frontale și laterale, ABS cu EBD și EBA, DSC cu TCS, dar și despre HLA, asistență depășire bandă de rulare (LDWS), sistem monitorizare unghi mort (BSM), sistem avertizare la deplasarea în marșarier (RCTA), asistent inteligent de frânare în oraș (față-spate), alertă șofer (DAA) și sistem recunoaștere semne trafic (TSR).
Actuala generație Mazda MX-5 a fost testată de Euro NCAP încă din 2015 și, după standardele din acel an, a primit 4 stele. Scorurile au fost de 84% pentru protecția adulților, 80% pentru copii, 93% pentru pietoni și doar 64% pentru sistemele de asistență. Nu cred că în 2015 Mazda MX-5 includea atâtea sisteme de asistență precum în prezent, deci este posibil ca un nou test Euro NCAP să aducă mai multe puncte din această direcție.
Preț
Mazda MX-5 RF 2019 30th Anniversary – 33.190 Euro cu TVA.
Concluzii
Prețul nu este pe atât de ridicat pentru o ediție aniversară, una limitată la 3000 de unități. Avem practic o Mazda MX-5 RF Revolution Top cu toate opționalele bifate plus câteva elemente unice de design.
Ce este de reținut de la Mazda MX-5 RF, fie ea ediție aniversară sau nu? Că este una dintre acele mașini pe care abia aștepți să le conduci, că te vei da mereu jos din ea cu un zâmbet larg pe față și că vei dori să te urci din nou la volan chiar dacă nu trebuie să ajungi nicăieri.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru Mazda MX-5 RF 30th Anniversary:
PRO
- design reușit, mașina arată bine atât cu plafonul ridicat, cât și cu el coborât;
- ținută de drum extrem de echilibrată, mașina este dinamică, foarte ușor de controlat la limită, dar și suficient de confotabilă;
- motor plăcut în exploatare, rafinat, elastic, ce oferă un consum real mai mult decât decent;
- cutie manuală de viteze aproape perfectă, te face să vrei să schimbi treptele chiar și atunci când nu este nevoie;
- direcție ce oferă mult feedback, corect asistată;
- poziție foarte bună la volan, scaune excelent configurate;
- chiar și fără a fi o ediție limitată, această mașină este una specială.
CONTRA
- antifonare foarte slabă, zgomotele din afara mașinii pătrund aproape nestingherite înăuntru;
- spațiu foarte limitat la picioare pe locul din dreapta;
- poziționarea joystick-ului HMI și a butoanelor din jurul lui este prea în spate, toate sunt greu de folosit;
- sistemul de infotainment este depășit.