gAuto

Din vara acestui an, perioadă în care preţul carburanţilor era destul de ridicat (peste 8 lei / litru benzina şi peste 9 lei / litru motorina), Guvernul României a implementat un mecanism de compensare parţială a preţului carburanţilor la pompă. În tot acest timp litrul de combustibil a fost cu 50 de bani mai ieftin.

În septembrie mecanismul a fost prelungit pentru o perioadă de încă 3 luni, aceasta urmând a expira pe 31 decembrie. Premierul Nicolae Ionel Ciucă a confirmat în urmă cu doar câteva ore că reducerea de 50 bani / litru nu va fi prelungită şi în 2023, cu menţiunea că dacă situaţia preţurilor se schimbă din nou într-un sens puternic negativ, guvernul este pregătit oricând să o reintroducă.

Totuşi, guvernul a renunțat la actualizarea nivelului accizelor cu rata inflației, care ar fi condus la scumpiri de 50 de bani / litru de carburant și a revenit la nivelul din urmă cu 5 ani de 1.656 lei / litru la benzină și de 1.518 lei / litru la motorină, adică cu 12.5% mai reduse decât cele din prezent.

În teorie, dacă benzinăriile vor transfera în preţ aceste reduceri la accize, din 2023 preţurile vor fi mai mari doar cu aproximativ 25 de bani / litru (se pierd cei 50 de bani / litru din mecanismul de compensare, dar se câştigă în medie aproximativ 25 bani / litru din reducerile la accize).

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile de la 1 ianuarie 2023.

Sursa: profit.ro