Turbina eoliană transformă energia cinetică a vântului în energie electrică. Alături de panourile fotovoltaice, reprezintă un mod ecologic de a produce energie electrică. Deși România are unul dintre cele mai mari parcuri de turbine eoliene din Europa de est, aflat în Dobrogea, cu peste 3000 megawați capacitate, la nivel rezidențial sunt foarte puțin răspândite.
Turbinele eoliene de putere mică, pentru uz rezidențial sunt de două feluri:
- turbine verticale, se numesc așa deoarece axul ce pune în mișcare generatorul este vertical. Prezintă avantajul că nu au nevoie să se orienteze după direcția vântului, iar motorul generator poate fi montat la baza stâlpului de susținere. Acest lucru face ca turbina să fie mai ușoară în vârf, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de ancorare pentru înălțimi mici. Ca dezavantaj, se pare că sunt mai puțin eficiente decât turbinele orizontale.
- Turbinele orizontale, au în general trei sau cinci pale ce acționează direct motorul generator cu axul poziționat orizontal. Se orientează mecanic după direcția vântului, iar datorită greutății mai mari au nevoie de un stâlp de susținere solid sau de cabluri de ancorare.
Turbinele eoliene de mici dimensiuni au nevoie de o putere a vântului de minim 3 m/s pentru a se pune în mișcare, dar la această viteză producția de energie este foarte mică. Pentru a se apropia de capacitatea maximă viteza vântului trebuie să fie de 10 – 15 m/s.
Ca prețuri, un sistem eolian de un kw are un preț similar cu un sistem solar de aceeași capacitate, adică în medie 1.000 euro. Totuși spre deosebire de sistemele fotovoltaice prețurile oscilează mai mult, în funcție de calitate, materiale, accesorii.
Când să alegem o turbină eoliană?
Primul element de care trebuie să ținem cont este potențialul eolian al zonei în care ne aflăm. La nivel național diferențele sunt destul de mari, Pe internet găsim hărți cu potențialul eolian al României și vom observa că Dobrogea și zonele montane au un potențial mai ridicat. Aici putem lua în considerare un sistem eolian în detrimentul unuia fotovoltaic, deoarece investiția se poate amortiza mai rapid. Pentru zonele cu potențial mediu putem instala un sistem hibrid, eolian și fotovoltaic, care prezintă avantajul că produce energie electrică aproape constant pe tot parcursul anului. În zonele cu potențial eolian scăzut este evident că vom instala un sistem exclusiv fotovoltaic.
În ceea ce privește montajul, la turbinele eoliene foarte mici, de câteva sute de wați, montajul este relativ simplu, deoarece sunt ușoare și nu au nevoie de înălțimi mari. Cu cât puterea turbinei crește, montajul devine mai dificil. Aceasta trebuie montată la înălțimi mari, fără obstacole în apropiere (ce pot influența viteza și direcția vântului), trebuie ancorată cu cabluri sau are nevoie de stâlpi cu fundație. În plus, eventualele intervenții pentru întreținere sau reparații devin dificile.
În concluzie, achiziția unei turbine eoliene este puțin mai dificilă decât în cazul panourilor fotovoltaice, deoarece avem mai multe variabile de care trebuie să ținem cont pentru a deveni o investiție rentabilă.