Software

Ultimul update oficial pe care Microsoft îl va aduce pe Windows Vista va fi pe data de 11 aprilie 2017. După această zi Windows Vista va rămâne vulnerabil în faţa oricărei ameninţări apărută ulterior.

După 5 ani de dominaţie supremă a sistemului de operare Windows XP, Microsoft lansa cu surle şi trâmbiţe la 30 ianuarie 2007 noul lor sistem de operare: Windows Vista.

Sistemul de operare se dorea a fi variantă mult îmbunătăţită a „bătrânului” XP , cu un nivel de securitate sporit şi cu o nouă interfaţă. Din păcate, Windows Vista era extrem de pretenţios, necesita resurse hardware suplimentare pentru a merge fluid, iar în multe cazuri nu era compatibil cu versiuni mai vechi de PC-uri. Acest lucru i-a atras antipatia clienţilor, aceştia preferând să rămână pe vechiul SO care se descurca încă excelent.

Vânzările pentru Windows Vista au fost mult sub aştepări, iar cota de piaţă targetată nu a fost atinsă niciodată. Windows Vista a fost un eşec atât de puternic pentru cei de la Microsoft, încât aceştia au lansat noua versiune Windows mult mai repede decât era planificată iniţial (Windows 7 a fost lansat la 22 iulie 2009). Din fericire Windows Vista este un sistem de operare foarte puţin folosit astăzi având o cotă de piaţă de sub 1%.

În 2014 Microsoft a încetat suportul oficial pentru Windows XP, iar în ianuarie 2020 compania americană va oferi ultimul update oficial pentru Windows 7.

Sursa: computerworld.com