ASUS este cunoscut în țara noastră în special pe zona de laptopuri, componente și periferice, iar din ultima categorie am putea spune că fac parte și monitoarele. Aici, la fel ca în fiecare categorie, sunt produse destinate gamingului sau multimedia, dar și unele mai specifice. Gama ProArt, așa cum ne putem da seama din denumire, este pentru anumite categorii profesionale, ne referim la creatori de conținut, la fotografi și videografi, dar și la designeri, graficieni și proiectanți. 

Modelul despre care vorbim mai departe – ASUS ProArt Display PA279CRV, este unul cu o diagonală medie, dar care aduce rezoluție 4K, deci o bună densitate a pixelilor, și care se mai laudă cu o acoperire largă a celor mai cunoscute game de culori. Mai mult, panoul este gata calibrat din fabrică. Vedem mai departe ce înseamnă toate acestea, mai întâi să parcurgem cele mai importante caracteristici.

Specificații monitor ASUS ProArt Display PA279CRV

Date Tehnice

Monitor
ASUS ProArt Display PA279CRV
EcranIPS Non-Glare, 27 inch, rezoluție 3840 x 2160 pixeli, 163 ppi, aspect 16:9
ContrastNativ - 1.000:1
Dinamic - 3.000:1
Luminozitate300 nits tipică, 400 nits de vârf (HDR)
Culori1.07 miliarde culori, 10-bit, 99% DCI-P3 și Adobe RGB, 100% Rec.709 și sRGB
Timp de răspuns5 ms GtG
Rată de refresh60 Hz
Conectivitate2 x HDMI 2.0, 2 x DisplayPort 1.4 (suport Daisy Chain), 1 x USB-C cu suport DisplayPort și Power Delivery cu 96W, USB Hub - 1 x USB-C 3.2 Gen1 + 3 x USB-A 3.2 Gen1,1 x jack audio 3.5 mm ieșire sunet
Sunet2 x 2W
Consum26.14W tipic
AlteleCalman Verified, TÜV Flicker Free, TÜV Low Blue Light, VESA DisplayHDR 400, VESA MediaSync Display, suport HDR10
Dimensiuni612.22 x 408.11 - 538.11 x 215 mm cu stand
612.22 x 362.89 x 44.1 mm fără stand
Greutate5.78 kg cu stand
4.07 kg fără stand

Pachet, design și construcție

Monitor ASUS ProArt Display PA279CRV

Denumirea producătorului apare subtil pe marginea de sub ecran.

Am primit monitorul de test în cutia de retail, în care sunt așezate și cele trei părți ale suportului de birou, precum și patru cabluri – USB-C la USB-C cu suport pentru DisplayPort, HDMI, DisplayPort și cel de alimentare. Tot în pachet mai sunt câteva pliante, dintre care o coală iese în evidență întrucât afișează certificarea calibrării culorilor prin bifa Calman Verified:

Cele trei elemente ale standului de birou se atașează una de cealaltă, precum și de monitor, în doar câteva zeci de secunde, fără a fi nevoie de vreun fel de instrument. Este nevoie doar să strângi un șurub, pentru care nu ai nevoie de șurubelniță, restul prinderilor sunt prin clipsuri, să le zic așa.

Îmi place când un suport oferă multe posibilități de reglaj, iar la ASUS ProArt Display PA279CRV avem ajustare pe înălțime, pe distanță de 130 mm, pe înclinare, de la -5 la +23 grade, pivotare la câte 30 de grade în fiecare direcție, precum și rotire a ecranului la 90 de grade, la fel, pe fiecare parte. Se observă în pozele de mai jos ce și cum:

Piciorul standului vine cu un orificiu prin care poți trece cablurile din spatele monitorului. Baza pe care stă tot ansamblul monitor și picior este destul de mică, dar generează o stabilitate ridicată, chiar nu mi s-a părut că monitorul oscilează oricum aș fi mișcat masa / biroul.

Ca design, ASUS ProArt Display PA279CRV este în trend, mă refer la marginile foarte înguste din jurul ecranului. Cea de sus și cele laterale sunt cu adevărat minuscule, doar cea de jos este o idee mai lată. Aici, pe centru, apare denumirea producătorului, pentru ca în dreapta să fie aduce butoanele pentru navigarea prin meniul OSD.

Apropo de acesta, este foarte simplu de parcurs. Folosești în special butonul tip joystick, celorlalte butoane le poți atribui anumite funcții pe care să le accesezi imediat, le transformi în shortcut-uri.

Meniul OSD de pe monitorul ASUS ProArt Display PA279CRV:

Construcția este de bună calitate, nu prea am de ce să mă leg. Nu sunt materiale prețioase, precum aliaje metalice sau cine mai știe ce, plasticul fiind la putere. Sigur că standul, fiecare componentă a lui de fapt, este confecționat din metal, dar acesta este în interior, pe afară tot plasticul a fost preferat. Oricum, calitatea acestuia nu este rea, dar nici nu aș putea spune că lasă o impresie de produs premium sau altceva de gen. Finisările sunt atent executate, nu am găsit muchii tăioase sau îmbinări nefericite.

Imagine

Test culori dupa calibrare monitor ASUS ProArt Display PA279CRV

Test culori dupa calibrarea monitorului ASUS ProArt Display PA279CRV.

Un monitor precum ASUS ProArt Display PA279CRV are nevoie să puncteze decisiv aici. Bine, de fapt, orice monitor îți dorești să fie bun în special la imagine, alte caracteristici pot cu siguranță să treacă în plan secund.

Din fișa tehnică, nu prea poți găsi cifre care să nu te încânte. Poate că luminozitatea de până la 300 niți (maxim 400 niți doar cu conținut HDR și pe zone restrânse și durate scurte) sau contrastul nativ de 1.000:1 nu te impresionează, dar în realitate nu prea ai nevoie de mai mult de atât dacă editezi foto / video, dacă ești designer ori grafician. Pentru astfel de activități ai nevoie în primul rând de culori exacte, de un balans de alb corect, de un interval dinamic extins și de conturare cât mai fină a oricărui detaliu. Iar din aceste direcții, ASUS ProArt Display PA279CRV nu greșește cu nimic.

Mai mult, nu am observat efecte deranjante de backlight bleeding, de blooming sau altele asemenea. Atenție, nu am zis că nu există, ci că nu sunt deranjante. Ba chiar le observi cu greu, doar dacă le cauți.

Eu am măsurat o luminozitate maximă de 311 cd/mp, undeva în zona de stânga jos, cu o valora foarte apropiată și în centrul ecranului. Repet, nu este o valoare dintre cele cu care să poți ieși în evidență, cum nici contrastul nu este, iar zona de preț unde este poziționat ASUS ProArt Display PA279CRV poate că ai vrea mai mult pe aceste direcții.

Distribuția luminozității este bună, dar nu perfectă. Ce-i drept, valorile de mai jos sunt valabile pentru un ecran complet alb, cu luminozitatea, dar și cu contrastul duse la 100%. Practic, este un scenariu total nepotrivit pentru așa măsurători, dar așa fac mereu, în ideea de a vedea cum este când este greu, nu în condiții ideale.

Distribuție luminozitate la 100% intensitate pe ecranul monitorului ASUS ProArt Display PA279CRV:

Distributie luminozitate monitor ASUS ProArt Display PA279CRV

Zona de luminozitatea maximă nu este în centru, așa cum se întâmplă de obicei, dar diferența față de colțul stâga jos nu este mare.

Apoi, am măsurat deviațiile Delta E în fiecare mod predefinit de afișaj. Deși valorile medii nu sunt tocmai cele promise de producător din fișa ce certifică calibrarea din fabrică, trebuie să înțelegem că sunt diferențe între echipamentele de măsurare, dar mai ales între programele software.

Deviații Delta E în modurile de imagine predefinite pe ASUS ProArt Display PA279CRV:

Am încercat să calibrez ecranul cu echipamentele din dotare, iar rezultatele sunt cele de mai jos. Nu am obținut cele mai scăzute deviații Delta E, nici pe cele medii și mai ales la cele maxime, dar oricum sunt valori extrem de scăzute, mai ales că orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Deviații Delta E după calibrarea monitorului ASUS ProArt Display PA279CRV:

Ce am observat, este că într-adevăr gama de culori pe care o poate reproduce ASUS ProArt Display PA279CRV este foarte extinsă, în mai toate scenariile spectrul Adobe RGB este acoperit în întregime.

Punctez din nou, deși am mai spus o dată, că rezoluția 4K pe o diagonală de 27 de inch este fix ceea ce trebuie, dar mai spun și că panoul reflectă foarte puțin mediul ambiant, așa că nu ai nevoie ca luminozitatea să fie dusă sus. Unghiurile de vizualizare sunt extinse, dar cine va lucra la un așa monitor oricum va dori să-l privească mereu direct perpendicular.

Unde nu generează deloc emoții ASUS ProArt Display PA279CRV este la conținutul HDR. Nimic spectaculos, doar o idee mai bine față de orice alt tip de conținut. Este și normal să nu poată genera o dinamică accentuată cu luminozitate maximă de 400 niți și contrast dinamic de 3.000:1.

Mai mult, nici scenele cu mișcări rapide nu sunt cel mai bine gestionate. Așadar, ASUS ProArt Display PA279CRV nu este recomandat pentru gaming. Nu că ar fi scris pe undeva că poate fi utilizat și pentru așa ceva, dar am vrut să punctez și acest aspect.

Sunet

Sunetul extern al monitorului nu reprezintă opțiunea corectă pentru partea audio.

ASUS ProArt Display PA279CRV integrează și două difuzoare, deși nu ai crede la cât de compact este corpul acestui monitor. În fine, cele două difuzoare, a câte 2W fiecare, nu sunt cele mai grozave. Calitatea sunetului este cel mult acceptabilă, nu există bass deloc, iar celelalte frecvențe nu sunt cele mai definite. Nici volumul maxim nu este de nivelul celor 4W anunțați și de pe la 50% în sus nu prea mai crește intensitatea în același ritm ca până acolo. Cumva, mai prinzi doar câțiva decibeli deși practic dublezi intensitatea. În fine, sunetul extern este ok doar la nevoie, pentru orice fel de conținut sunt recomandate boxe dedicate ori căști.

Pe acestea din urmă le poți conecta la jack-ul audio de 3.5 mm de pe spatele monitorului. Totuși, DAC-ul integrat nu este cel mai bun, consider că poți obține o calitate și un volum superior de la majoritatea surselor, de la PC ori laptop, de exemplu.

Conectivitate

Monitor ASUS ProArt Display PA279CRV

Majoritatea elementelor de conectivitate sunt pe spatele monitorului, porturile sunt dispuse în sus, deci cablurile vor veni din jos, monitorul putând fi astfel montat și pe perete.

Un capitol unde lui ASUS ProArt Display PA279CRV nu prea îi mai poți reproșa mare lucru. De fapt, chiar nu știu ce să spun că-i lipsește aici. Poate doar un card reader, cum am eu la monitorul meu.

În rest, sunt două porturi HDMI și două DisplayPort, ce sunt compatibile Daisy Chain (îl poți conecta pe ASUS ProArt Display PA279CRV la PC și mai departe alt monitor din cel ASUS, practic nu ai nevoie de două ieșiri video de la PC ori de un alt adaptor). Mai există tot pentru semnal video și audio și un port USB-C cu suport DisplayPort, dar care generează la ieșire și o putere maximă de 96W, deci poți încărca multe tipuri de laptopuri direct din monitor. Tot pe spate, cu intrare de jos în sus, ca toate celelalte porturi menționate până aici, mai este jack-ul audio de 3.5 mm și două porturi USB-A 3.2 Gen1.

Încă două porturi USB sunt și pe latura de jos, către colțul din stânga.

Un al treilea port USB-A 3.2 Gen1 și un al doilea USB-C sunt dispuse pe marginea de jos a monitorului. Cel USB-C generează la ieșire o putere de 15W. 

Preț

Monitor ASUS ProArt Display PA279CRV – 2.900 de lei pe evoMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

ASUS ProArt Display PA279CRV
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • calitate bună de fabricație;
  • suportul de birou oferă multiple ajustări, pe plaje largi;
  • ecranul reproduce o gamă foarte extinsă de culori și este bine reglat din fabrică, cu multe profile de culoare;
  • conectivitate extinsă.
Contra
  • luminozitatea și contrastul maxime nu sunt cele mai ridicate, iar din această cauză conținutul HDR nu este cel mai bine reprodus, nu este vibrant;
  • scenele cu mișcări rapide nu sunt cel mai bine gestionate;
  • sunetul extern este cel mult acceptabil.
Concluzii

ASUS ProArt Display PA279CRV este un monitor ce nu greșește mai deloc pe vreo direcție importantă de analiză, dar care nici nu aș spune că vine cu ceva special. Prețul este unul destul de corect raportat la tot ce primești, dar sunt și zone unde acest monitor nu impresionează. Per total, dacă nu ai nevoie de luminozitate ori contrast ridicat și nici nu vizionezi conținut HDR ori nu te vei juca pe acest monitor, atunci îl poți alege fără regret. Pe partea de reprezentare a culorilor și profile de imagine stă foarte bine, cum și la conectivitate este top.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații

Monitorul ASUS ProArt Display PA279CRV a fost testat timp de 9 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține stric autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.