Sunt sigur că majoritatea dintre voi știti că brandul comercial Philips nu mai are mare legătură cu compania olandeză fondată către sfârșitul secolului 19. În primăvara anului trecut divizia de electrocasnice Philips a trecut sub umbrela grupului chinez Hillhouse Capital, în condițiile în care segmentul de televizoare aparține deja de ceva vreme de TP Vision, iar cel de monitoare este manageriat de MMD.

În fine, lăsând la o parte această introducere cu sau fără rost, haideți să vedem cum se descurcă un monitor de gaming care se prezintă bine pe hârtie și care este propus la un preț cel puțin competitiv.

Specificații pentru monitorul de gaming Philips 242E1GAEZ

Specificatii monitor de gaming Philips 242E1GAEZ

Design

Monitor de gaming Philips 242E1GAEZ (13)

În cutia în care a ajuns la noi produsul am găsit monitorul, cu piciorul gata atașat, baza standului, adaptorul de alimentare cu cablul de priză corespunzător, un CD cu manualul de utilizare, manual de utilizare pe suport de hârtie, ghid de pornire rapidă și alte pliante cu diferite informații:

În pachetul de retail vor fi și două cabluri, unul HDMI și unul DisplayPort, cel puțin așa apare scris pe pagina de produs de pe site-ul Philips Romania.

Standul monitorului Philips 242E1GAEZ este format din două componente. Piciorul este deja montat, dar poate fi înlăturat dacă se dorește fixarea monitorului pe perete, prin intermediul unui suport cu prinderi VESA 100×100 mm. Pentru a prinde baza standului de picior nu este nevoie de vreun instrument, trebuie doar să strângi cu mâna un șurub:

Suportul oferă reglaj pe înălțime, pe o distanță de 100 mm, precum și ajustare a înclinării, de la -5 la 20 de grade.

Pe piciorul suportului există și o ”gaică” prin care poți trece cablurile ce vin din monitor, pentru o organizare a acestora:

Designul monitorului Philips 242E1GAEZ este clasic, nu aduce elemente specifice segmentului de gaming.

Marginile laterale și cea de sus sunt cu adevărat înguste în jurul display-ului, în timp ce pe cea de jos apare în centru brandul Philips, iar la dreapta sunt înscrisurile corespunzătoare celor 5 butoane de control.

Meniul OSD este accesibil prin intermediul a patru dintre butoane, cel din dreapta fiind cel Power. Interfața meniului OSD este simplu de parcurs, este intuitivă și propune suficiente opțiuni, fără a copleși prin exagerat de multe.

Galerie cu capturi de ecran din meniul OSD al monitorului Philips 242E1GAEZ:

Calitatea de fabricație a monitorului Philips 242E1GAEZ este surpinzător de bună. Plasticul este de calitate, finisările sunt cel puțin corecte, iar asamblarea pare solidă.

Imagine

Test dupa calibrare culori monitor de gaming Philips 242E1GAEZ

Cu panou LCD VA și iluminare din spate de tip W-LED, cu rezoluție Full HD, cu rată maximă de refresh de 144 Hz și timp de răspuns de 4 ms GtG, Philips 242E1GAEZ nu arată rău deloc.

Este un monitor de gaming și voi începe prin a da câteva detalii fix din această direcție. În cele câteva zeci de minute în care l-am încercat, s-a descurcat neașteptat de bine, mai ales când îmi aduc aminte de prețul său. Nu am descoperit probleme majore, deși uneori un pic de ghosting și ceva scindări au mai apărut. Repet, nimic serios.

Ce nu mi-a plăcut, au fost unghiurile de vizualizare, care sunt cam înguste. Deja de pe la 30 de grade față de perfect perpendicular, calitatea imaginii are grav de suferit. Nu-i chiar ceva neobișnuit pentru un display VA, dar am întâlnit și mult mai bine.

Totodată, nici gradul de reflexie a mediului înconjurător nu este cel mai scăzut, ba din contră. Cu multă lumină ambientală în jur, se pierde mult din contrast, iar imaginea apare mai… spălăcită.

Pe partea de reprezentare a culorilor, Philips 242E1GAEZ nu stă cel mai bine din fabrică.

Deviații Delta E în modurile prestabilite de imagine de pe Philips 242E1GAEZ:

Totuși, după o calibrare atentă am descoperit că Philips 242E1GAEZ are potențial. Nu-i nimic de nivel profesional pentru editare imagine, dar deviațiile sunt la un nivel nu doar acceptabil, ci chiar bun.

Deviații Delta E după calibrarea monitorului Philips 242E1GAEZ:

Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Luminozitatea maximă măsurată de mine a fost de 342 cd/mp, undeva în centrul ecranului. Distribuția luminozității la intensitate maximă nu este cea mai omogenă și pot spune că în colțul din stânga jos se poate observa cu ochiul liber că imaginea este ceva mai întunecată decât în rest:

Distributie luminozitate monitor Philips 242E1GAEZ

Contrastul este înalt, aici nu am ce să reproșez, în timp ce intervalul dinamic este ok, fără a impresiona cu adevărat.

Una peste alta, Philips 242E1GAEZ nu este deloc rău, dacă ne aducem mereu aminte că la prețul său este un monitor cu specificații foarte bune pentru gaming. 

Sunet

Sunt două difuzoare a câte 3W fiecare pe Philips 242E1GAEZ. Sunt amplasate pe latura de jos a monitorului:

Monitor de gaming Philips 242E1GAEZ (18)

Sunetul este bun spre foarte bun, dar nu la modul general, ci pentru un monitor. Nu prea este bass pe acolo, dar restul frecvențelor sunt corect redate și suficient de bine separate.

Volumul maxim este și el mai mult decât convingător, cu toate că de pe la 80% în sus apar distorsiuni evidente.

În orice caz, difuzoarele sunt utilizabile, te poți baza pe ele în anumite condiții.

Prin jack-ul audio d epe monitor primim un sunet decent, cel mult. Aș recomanda să conectezi căștile sau boxele direct la PC, nu cred ca acesta să aibă o placă de sunet inferioară DAC-ului integrat de Philips 242E1GAEZ.

Conectivitate

Monitor de gaming Philips 242E1GAEZ (9)

Aici se oferă baza și nimic mai mult. Avem un port HDMI, un DisplayPort și un jack audio de 3.5mm, toate amplasate pe spatele monitorului, către centru. Ar fi fost utile și niște porturi USB, zic eu.

Preț

Monitor de gaming Philips 242E1GAEZ1.131 lei pe eMAG.ro sau 956 lei pe PCGarage. Prețurile și disponibilitatea sunt valabile la data redactării recenziei.

Concluzii

Philips 242E1GAEZ oferă multe, mai ales ca specificații pentru gaming. Nu este perfect pe partea de imagine, dar nici nu-i poți cere asta având în vedere zona de preț unde concurează.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru monitorul de gaming Philips 242E1GAEZ:

PRO

  • calitate bună de fabricație;
  • standul oferă reglaje suficient de largi pe înălțime și înclinare;
  • ecranul redă culori exacte după calibrare, contrast, luminozitate și rată de refresh înalte, timp de răspuns scăzut și astfel experiența în gaming este mai mult decât decentă;
  • difuzoarele oferă un sunet bun.

CONTRA

  • culorile nu sunt cel mai bine reglate din fabrică;
  • distribuția luminozității pe întregul ecran nu este cea mai omogenă;
  • unghiuri de vizualizare destul de limitate și reflexie ceva cam accentuată a mediului ambiant.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.