Multe produse de gaming au ajuns la noi în ultimul timp și sunt sigur că vor mai veni destule în lunile ce urmează. Asta fiindcă fenomenul gaming este într-o creștere continuă și multe companii își doresc o felie din această piață.

Monitorul testat azi putea foarte bine încadrat și în alte categorii, nu neapărat în cea de gaming. Ar fi fost cel puțin la fel de bun și pentru profesioniștii din lumea editării video ori a heavy multitask-erilor, adică a celor ce lucrează simultan cu mai multe ferestre deschise. Veți vedea pe parcurs de ce am făcut această afirmație.

Pe Samsung C49HG90DMN îl veți găsi și sub denumirea mai scurtă CHG90. Eu mă voi referi în continuare la el sub numele lung, ceea ce contează mai puțin.

Specificații pentru monitorul de gaming Samsung C49HG90DMN

Specificatii monitor gaming Samsung C49HG90DMN

Design

Cutia în care monitorul Samsung C49HG90DMN a ajuns la mine este una de mari dimensiuni. Nu neapărat pe înălțime sau adâncime, cât pe lungime. Având în vedere că vorbim despre un ecran de 49 inch în format 32:9 este nevoie de mare grijă când desfaci și încerci să montezi de unul singur acest monitor. În pachet am mai găsit piciorul format din două părți, un capac de plastic și cablul de alimentare. Cu siguranță cutia de retail va mai conține în plus cel puțin un manual de utilizare și un certificat de garanție, pe lângă alte cabluri video, cel mai probabil.

Nici nu știu cât de mult să vorbesc despre designul acestui monitor. Samsung C49HG90DMN este de-a dreptul impresionant prin aspectul ecranului cu raport 32:9. Este cu adevărat uimitor ori de câte ori îl admiri, nu are cum să nu atragă toate privirile. Faptul că este și curbat adaugă ceva în plus, cert este că Samsung C49HG90DMN nu are cum să treacă neobservat.

Avem în față practic două ecrane de 27 inch cu raport de 16:9 fiecare, doar că acestea sunt lipite la modul propriu unul de celălalt. Având în vedere asta, nici piciorul de sprijin nu are cum să fie micuț. Așadar pe Samsung C49HG90DMN nu-l vei putea așeza pe un micuț birou, ci va avea nevoie de spațiu. Mult spațiu.

Dacă i-ai făcut loc, atunci te poți apuca să asamblezi piciorul din două segmente. Treaba asta nu-ți va lua cu totul decât câteva minute. Apoi, cu ceva forță, vei putea așeza monitorul pe masa de lucru și te mai poți minuna încă o dată de raportul de 32:9 pe care îl aduce ecranul.

Mi-a plăcut că putem trage cablurile din spatele monitorului direct prin piciorul acestuia și astfel să avem o organizare a firelor mult îmbunătățită.

Modul de prindere al piciorului de monitor permite ajustarea ecranului pe mai multe direcții. Avem reglaj pe înălțime, precum și rotire sau înclinare. Orice ajustare se face extrem de simplu, doar ridici, apeși sau tragi în direcția dorită și monitorul rămâne fixat pe acea poziție.

Tot în locul unde piciorul se unește cu monitorul avem și un LED de iluminare. Acesta luminează peretele din spatele monitorului în culoarea albastră și se aprinde în ritm cu intensitatea sunetului. Poate fi pornit sau oprit din meniul OSD al monitorului.

Pe picior, în partea superioară, vedem și un suport rabatabil pentru căști. Interesant, dar greu accesibil având în vedere diagonala monitorului Samsung C49HG90DMN.

Legat de design, nu aș mai insista prea mult. Aș prefera să vorbim mai mult la următorul capitol. Mai adaug aici doar că Samsung C49HG90DMN este cu adevărat un produs premium, construit temeinic, cu ceva metal în jurul ecranului și plastic de cea mai bună calitate în rest.

Imagine

Ecranul lui Samsung C49HG90DMN este unul de tip VA, ceea ce înseamnă că avem în față un panel ce promite culori exacte, cu contrast ridicat și luminozitate înaltă. Nimic mai adevărat de atât, de la prima privire ni se arată o calitate generală extrem de înaltă.

Ca să nu ziceți că-i totul prea frumos de la bun început, atrag acum atenția către singurul minus pe care l-am descoperit. Modul de conturare, acuitatea sau, așa cum știm cu toții, sharpness-ul nu este de-a dreptul grozav. Oricum aș fi reglat Sharpness-ul din meniul OSD, nu am reușit să găsesc o claritate exemplară, demnă de celelalte calități ale ecranului. Nu-i nici pe departe atât de grav cum probabil am lăsat să se înțeleagă, doar că este singurul minus pe care i l-am găsit lui Samsung C49HG90DMN în materie de calitatea imaginii.

Să vorbim despre reprezentarea culorilor. Avem din fabrică mai multe moduri de afișaj, în total 8: Custom, High-Brightness, FPS, RTS, RPG, AOS, sRGB și Cinema. Fiecare mod aduce setări diferite, modul Custom fiind total personalizabil.

Am făcut teste cu mai multe moduri, rezultatele în materie de deviație Delta E (dE) nefiind niciodată cele mai bune. Cu siguranță mulți utilizatori vor găsi unul dintre moduri ca fiind perfect pentru ei, pe mine mă interesa cât de mică poate fi deviația dE. Aveți mai jos câteva exemple înainte de calibrare:

După o primă încercare de calibrare corectă a culorilor am reușit să duc deviația medie dE2000 mult mai jos, la o valoare de 4.1. Deviația maximă a fost de 9.4 în dreptul nuanței pastell-magenta:

Eram convins că se poate mult mai bine de atât, așa că am mai încercat o dată, cu mai mare atenție. De data asta am obținut o deviație medie dE2000 de doar 2.1, cu un maxim de 5.1 în dreptul nuanței pastell-green. Precizez aici că orice valoare sub dE 3 este considerată de neobservat de ochiul uman. Aveți mai jos și setările de imagine cu care am obținut calibrarea cea mai corectă:

Meniul OSD este ușor de accesat prin intermediul unui joystick. Mai avem lângă el trei butoane programabile, fiecare poate duce direct către un mod de imagine. Poți alege unul dintre cele 8 prestabilite sau crea 3 separate pe care să le accesezi la o singură atingere de buton.

Galerie cu capturi de ecran din meniul OSD al monitorului Samsung C49HG90DMN:

Am văzut deci că Samsung C49HG90DMN poate reda culori foarte exacte, fiind din acest punct de vedere recomandat chiar și pentru editare foto sau, mai bine, video, având în vedere raportul de 32:9 al ecranului, ce-ți va permite să înșirui multe secvențe video pe care să lucrezi.

Un alt aspect ce trebuie menționat este acela că modul de afișaj al monitorului Samsung C49HG90DMN este complet personalizabil prin intermediul aplicației Easy Setting Box, disponibilă gratuit pe site-ul Samsung. Acest soft îți permite să împarți ecranul în mai multe taburi, pe fiecare dintre ele putând rula un alt program, în funcție de nevoile utilizatorului. Sigur că poți face cam același lucru și direct din sistemul de operare, dar cu Easy Setting Box pare și mai simplu.

Iată deci că utilizatorii ce lucrează des cu mai multe programe simultan, vor găsi în Samsung C49HG90DMN un partener de nădejde. Aceștia au practic într-un singur ecran două monitoare Full HD cu diagonale de 27 inch fără a mai exista niciun spațiu între ele.

Mai mult, există și mod Picture By Picture (PBP) când putem alege ca monitorul să afișeze simultan imagini din două surse diferite. Există chiar și opțiuni de aranjare a celor două surse, ca poziție și mărime.

Am stabilit că avem culori exacte, mai adaug că am găsit și un contrast înalt și o luminozitate mai mult decât suficientă. Panelul nici nu reflectă excesiv mediul ambiant, singura mică problemă fiind cea despre care am discutat deja, aceea a sharpness-ului nu tocmai grozav.

În jocuri, fiindcă Samsung C49HG90DMN este promovat ca monitor de gaming, avem o calitate excelentă a imaginii. Asta fiindcă monitorul este compatibil HDR, așa că zonele intens luminate sau cele întunecate vor afișa detaliile mult mai bine decât un monitor fără compatibilitatea High Dynamic Range.

Avem o rată de refresh suficient de ridicată spre a nu apărea probeleme nici în scenele cu adevărat rapide. Acolo, timpul de răspuns de doar 1 ms MPRS (Motion Picture Response Time) va face ca în niciun cadru să nu apară fenomene evidente de ghosting. Samsung C49HG90DMN este compatibil FreeSync și aduce și tehnologie Flycker Free, așa că, din nou, nicio problemă cu sacadări în jocuri.

Samsung C49HG90DMN este un monitor de top, un adevărat flagship nu doar pentru gaming, ci în general, oferind o imagine de cea mai bună calitate, sharpness-ul fiind singura mică problemă. Parcă și aici am căutat cu adevărat ceva de reproșat, fiindcă mulți s-ar putea să nici nu observe deficiențe pe această direcție.

Conectivitate

Monitorul Samsung C49HG90DMN aduce două porturi HDMI 2.0, unul Display Port și unul Mini DisplayPort. Au dispărut din peisaj vechile VGA sau DVI, inutile la asemenea rezoluții. Mai adăugăm două jack-uri de 3.5 mm, unul pentru intrare audio, celălalt pentru ieșire sunet și două porturi USB 3.0 ce suportă și Super Charging pentru anumite dispozitive compatibile. Un port USB 3.0 Type-B încheie lista de porturi de conectivitate.

Așa cum am apreciat și la capitoul design, repet și aici că îmi place modul în care poți trage toate cablurile ce intră în spatele monitorului direct prin piciorul acestuia. Astfel, acestea rămân mai bine organizate și mai puțin vizibile.

Preț

Monitor gaming Samsung C49HG90DMN – 6.000 de lei pe PCgarage.ro

Concluzii

Un monitor precum Samsung C49HG90DMN nu avea cum să fie ieftin, nu? Dar parcă rămâne totuși ceva cam scump, chiar dacă nu are practic puncte minus adevărate. Totuși, tind să cred că acest model reprezintă mai degrabă o demonstrație a celor de la Samsung și nu atât un produs cu care compania sud-coreeană să facă vânzări serioase. Un monitor de showroom dacă vreți, pe care îl pot primi și anumiți clienți ce nu au nici cea mai mică problemă cu bugetul.

Samsung C49HG90DMN va rămâne un vis fumos pentru mulți dintre noi, dar ne arată într-o anumită măsură care este direcția și pentru monitoarele de gaming. Am văzut deja că în curând mai toate telefoanele mobile vor adopta ecrane cu raport de 2:1 (18:9) sau chiar mai mare, așa că nici la monitoare nu ar trebui să ne surprindă o astfel de abordare.

Nu mai lungesc inutil recenzia, sper că ați înțeles cu toții că Samsung C49HG90DMN este un monitor cu adevărat de top, având următoarele puncte pro și contra:

PRO

  • calitate a imaginii extrem de ridicată, culori exacte, contrast și luminozitate înalte, compatibilitate HDR;
  • performanță excelentă în jocuri grație ratei de refresh de 144 Hz, timpului de răspuns de doar 1 ms MPRS, cu FreeSync, Low Input Lag și Flicker Free;
  • posibilitatea de a împărți eficient ecranul în mai multe tab-uri, precum și mod Picture By Picture ce suportă semnal din două surse diferite.

CONTRA

  • preț ridicat;
  • mici probleme de sharpness, unii utlizatori și-ar putea dori o rezoluție mai mare la această diagonală.