ViewSonic este una dintre companiile axate strict pe dezvoltarea și producerea de dispozitive din segmentul imagistică, având în portofoliu numeroase tipuri de display-uri și proiectoare, ce acoperă o varietate largă de nevoi. Numai în zona de monitoare sunt încadrate cele de gaming, cele destinate profesioniștilor din domenii foto-video, design, proiectare, cele portabile, cele tactile, cele de entertainment și altele. 

Monitorul pe care îl prezint azi pe larg este unul din categoria office, ce vine cu o caracteristică foarte interesantă și deosebit de utilă pentru cei ce petrec mult timp în ședințe online și apeluri video. ViewSonic VG2756V-2K integrează o cameră web, precum și microfoane și difuzoare, ce vin cu diferite tehnologii menite să te ajute în timpul conferințelor online.

Specificații monitor ViewSonic VG2756V-2K

Date Tehnice

Monitor
ViewSonic VG2756V-2K
EcranIPS Anti-Glare Hard Coating (3H) , 27 inch, 2560 x 1440 pixeli, 108 ppi, aspect 16:9
Contrast nativ
Contrast dinamic
1.000:1
80.000.000:1
Luminozitate350 nits tipică
Culori8-bit, 16.7 milioane culori, acoperire 108% sRGB, 76% NTSC
Timp de răspuns5 ms GtG
Rată de refresh60 Hz
Conectivitate1 x HDMI 1.4, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x USB-C Up Stream cu suport DisplayPort și PowerDelivery 90W, 1 x USB-B upstream, 2 x USB-A 3.2 downstream, 1 x Ethernet LAN RJ-45, 1 x jack audio de 3.5 mm ieșire sunet
Audiodifuzoare 2 x 5W, 2 x microfoane
Consum30.6W (tipic)
35.9W (maxim)
Alte detaliicameră web de 5 MP integrată, cu lumini cu intensitate și temperatură de culoare ajustabile, tehnologie AI pentru atenuarea zgomotului de fond preluat de microfoane și al celui redat de difuzoare
Dimensiuni613 x 423.38 - 533.38 x 217 mm cu stand
613 x 390 x 57 mm fără stand
Greutate8.4 kg cu stand
5.8 kg fără stand

Pachet, design și construcție

Monitor ViewSonic VG2756V-2K

⬆️Standul merită folosit fiindcă aduce multe posibilități de ajustare, pe distanțe largi.

Am primit monitorul de test în cutia de retail, în care am mai găsit așezate cele două elemente ce alcătuiesc standul de biroul, un cablu USB-C la USB-C, unul de la USB-B la USB-A și cablul de alimentare. Unitățile destinate comercializării primesc și un cablu HDMI precum și un ghid de pornire rapidă, ce însă au lipsit din pachetul ajuns la mine:

Deși monitorul ViewSonic VG2756V-2K poate fi montat și pe perete, cu un suport cu prinderi de tip VESA 100 x 100, ar fi păcat să nu întrebuințezi standul de birou.

Asta fiindcă nu numai că se montează în doar 2 timpi și 3 mișcări, ci mai ales pentru că îți pune la dispoziție o multitudine de reglaje, fiecare pe distanțe și unghiuri largi.

Avem ajustare pe înălțime de nu mai puțin de 110 mm, pivotare la câte 60 de grade pe fiecare direcție (120 de grade în total), înclinare de la -5 la 40 de grade, precum și rotire la 90 de grade (din mod peisaj în mod portret) pe ambele părți:

Standul generează o bună stabilitate, chiar impresionantă având în vedere câtă plajă de reglaj există și mai ales că elementul de sprijin nu ocupă prea mult loc pe birou.

ViewSonic VG2756V-2K nu propune cele mai înguste margini în jurul ecranului, dar nici prea late nu le consider. Cea de jos este evident cea mai generos dimensionată, dar asta fiindcă acolo sunt amplasate și cele două difuzoare a câte 5W fiecare. Sunt ascunse în spatele unei grile acoperite cu material textil, ce se întinde pe toată latura.

Pe centru vedem denumirea producătorului, pentru ca în dreapta să apară butoanele capacitive, prin intermediul cărora poți fie accesa rapid anumite funcții, fie naviga prin întreg meniul OSD.

Apropo de acesta, este destul de stufos, sunt multe opțiuni pe acolo, dar nu aș spune că nu este facil de parcurs. Submeniurile sunt logic structurate și după doar câteva încercări realizezi că totul este acolo unde trebuie.

Meniul OSD de pe monitorul ViewSonic VG2756V-2K:

Zona din spate a monitorului a primit și ea atenție din partea designerilor, deși nu iese neapărat în evidență. Observăm că piciorul standului aduce și un orificiu dreptunghiular prin care poți trage și organiza în mică măsură cablurile ce ies de la zona principală de conectivitate. Spun cea principală, fiindcă mai sunt două porturi fizice amplasate și pe laterala din stânga.

Nu trebuie însă omisă aici acea caracteristică ce-l face pe ViewSonic VG2756V-2K un monitor ofiice mai special. Vorbesc despre camera web integrată, ce însă poate rămâne un mister dacă nu știi de existența ei. Vreau să spun că întreg modulul unde este această cameră, alături de cele două LED-uri și de cele două microfoane, rămâne ascuns în carcasa monitorului, pe marginea de sus, în centru.

Mecanismul ce o scoate la iveală este simplu, doar apeși pe acea zonă și modulul se ridică imediat. Dacă luminile LED sunt activate din meniul OSD al monitorului, atunci ele se vor aprinde automat la ridicarea modulului și se vor stinge odată ce apeși modulul la loc în carcasă.

Deși nu am surprins în poze și faptul că modulul camerei se poate înclina cu 5 grade în jos, pentru o perspectivă cât mai corectă, nu înseamnă că nu există și acest reglaj.

Din punct de vedere al construcției, ViewSonic VG2756V-2K nu aș spune că greșește cu ceva anume, cum nici nu este din vreo direcție cu ceva special. Avem plastic pe mia tot exteriorul, doar standul este și din metal, lăsat la exterior sau ascuns și el sub plastic. Mai tot acest plastic este rugos, nu prinde urme ale mâinilor și pare că va rezista bine în timp. Calitatea de fabricație este bună, asamblare solidă și finisări suficient de ok.

Imagine

Test culori dupa calibrare monitor ViewSonic VG2756V-2K

⬆️Test culori după calibrarea monitorului ViewSonic VG2756V-2K.

Fără a mai face un rezumat al specificațiilor ce sunt trecute toate în tabelul de la începutul acestui review, trecem direct la analiza ecranului.

Luminozitatea maximă anunțată în fișa tehnică este de 350 niți, dar eu am măsurat o valoare ușor inferioară, mai exact 343 cd/mp în centrul display-ului. Distribuția luminozității este bună, dar nu iese în evidență neapărat, deși sub nicio formă nu pot spune că poți remarca diferențele în utilizarea cotidiană.

Distribuție luminozitate la 100% intensitate pe ecranul monitorului ViewSonic VG2756V-2K:

Distributie luminozitate monitor ViewSonic VG2756V-2K

⬆️Distributie luminozitate monitor ViewSonic VG2756V-2K.

Culorile sunt redate foarte diferit în funcție de modul de imagine predefinit. Cel mai bine ca deviații Delta E s-a prezentat ViewSonic VG2756V-2K în modul Off, adică cumva cel Standard. Și în modurile MAC sau Office Custom 3 avem deviații medii Delta E suficient de mici, așa că acest monitor poate fi folosit cu succes așa cum vine reglat din fabrică.

Deviații Delta E în modurile de imagine predefinite ale monitorului ViewSonic VG2756V-2K:

Am recurs la calibrarea ecranului cu echipamentul hardware (colorimetru Lacie Blue Eye Pro) și programul aferent și am obținut la finalul procesului deviații Delta E aproape neașteptat de bune de la un monitor office.  

Deviații Delta E după calibrarea monitorului ViewSonic VG2756V-2K:

Contrastul, dacă nu duci luminozitatea ecranului la peste 60 – 65%, este și el neașteptat de ridicat, cu un negru pe cât se poate de bun de la un panou IPS. La fel este și cu intervalul dinamic, unul suficient de extins.

Rezoluția Quad HD (2560 x 1440 pixeli) se dovedește ok pentru diagonala de 27 inch, conturarea detaliilor nu este ideală, dar nici nu încurcă.

Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi și nu se pierde mai nimic din calitatea culorilor ori din contrast nici către extreme:

Din păcate, unul dintre dezavantajele acestui ecran ține de faptul că el nu este compatibil cu conținutul HDR. Adică, îl poate reda, dar nu vei vedea nicio diferență față de când este vorba despre conținut SDR. Nu aș spune că este ceva de neiertat la un monitor ce nu este din segmentul entertainment, ViewSonic VG2756V-2K fiind unul office, dar parcă pentru cei ce lucrează remote ar fi fost o adiție binevenită pentru relaxarea de după terminarea programului de muncă.

Vreau să vorbesc aici și despre calitatea imaginii așa cum este ea preluată de camera web de 5 MP. Ei bine, nimic cu adevărat ieșit din comun, dar cu mult mai bine decât am văzut la oricare dintre laptopurile testate de-a lungul timpului. Culorile și tonurile pielii sunt destul de corect reprezentate, contrastul destul de echilibrat, dar intervalul dinamic ceva cam limitat. Conturarea detaliilor este bună pentru rezoluția Full HD 1080p a unei camere web, dar parcă nu la nivelul celor 5 MP anunțați. Imaginea este destul ceva cam granulată, iar zgomotul de imagine este prezent tot timpul, deși nici una dintre aceste probleme nu face ca imaginea să aibă grav de suferit. Repet, camera web este cu mult peste oricare dintre cele de laptop cu care m-am întâlnit și chiar peste camere web dedicate, dar din zona entry level. O cameră web standalone ceva mai scumpă o va depăși în performanțe pe cea integrată în ViewSonic VG2756V-2K.

Monitor ViewSonic VG2756V-2K

⬆️Modulul ce iese la iveală din latura de sus acționează și pe partea de confidențialitate, camera și microfoanele fiind ascunse în interiorul carcasei monitorului atunci când nu sunt folosite.

Prezența acelor două LED-uri puternice de o parte și de cealaltă a senzorului contribuie la o iluminare eficientă a feței, iar faptul că poți regla atât temperatura în trei trepte, de la cald, la rece, cât și intensitatea te ajută să găsești combinația perfectă pentru orice împrejurare. 

Sunet

Sunet monitor ViewSonic VG2756V-2K (3)

⬆️Cele două difuzoare integrate pe partea frontală a monitorului poate că nu au cel mai înalt volum, dar redau foarte precis vocea.

Cele două difuzoare a câte 5W de pe ViewSonic VG2756V-2K sunt destul de bine calibrate pentru voce, dar nu sunt neapărat cele mai grozave pentru muzică, filme sau jocuri. Pentru ceva muzică de fundal nu sunt rele, dar nimic mai mult de atât.

Pentru conferințe online, faptul că difuzoarele sunt amplasate frontal, deci trimit sunetul direct spre utilizator, înseamnă că nu este nevoie să ridici mult volumul și că alte persoane din cameră / birou nu vor fi deranjate neapărat.

Volumul maxim nu mi se pare la nivelul celor 10W cât promit cele două difuzoare laolaltă, dar, așa cum am spus deja, sunetul este optimizat pentru voce, pentru conferințe online, așa că la 50 – 60% se dovedește mai mult decât suficient.

Tehnologia de anulare activă a zgomotelor de fond, ce poate fi activată atât pentru sunetul redat prin difuzoare, cât și pentru cel preluat de microfoane, este evident că intervine și că face ceva bine, dar nu pot spune că diferențele sunt uriașe cu aceasta activă versus inactivă. Mi s-a părut că se descurcă mai bine cu vocea preluată de microfoane, pe care o evidențiază mai bine față de sunetele dimprejur, decât cu ce reușește pentru sunetul din difuzoare.

Microfoanele, sunt bune, poate nu cele mai sensibile, dar generează o calitate cel puțin decentă. Vocea este preluată cu claritate, dar frecvențele joase nu sunt cel mai bine gestionate. Așadar, o voce mai baritonală, să zic așa, nu va suna la fel de natural, însă cel mai important este că atât cele două microfoane, cât și difuzoarele integrate în ViewSonic VG2756V-2K își fac foarte bine treaba pe orice tip de dialog.

Să nu uit, eu nu am întâmpinat niciun fel de microfonie de la ViewSonic VG2756V-2K și l-am supus la fel de fel de încercări în care astfel de comportament poate apărea.

În ceea ce privește sunetul redat prin jack-ul de 3.5 mm, nimic spectaculos. Dacă ești audiofil vei vrea altceva mai bun, dar în rest nu mă pot plânge de cum se descurcă DAC-ul din monitor. Toate frecvențele sunt acolo, numai volumul maxim s-ar putea dovedi suficient pentru cei ce nu au cele mai sensibile timpane.

Conectivitate

Monitor ViewSonic VG2756V-2K

Cam tot cei ai nevoie ca porturi pe un monitor precum ViewSonic VG2756V-2K.

Aici aș spune că avem exact ceea ce trebuie pentru un monitor ca ViewSonic VG2756V-2K. Pe video poți alege între un HDMI 1.4, un DisplayPort 1.2 sau acel USB-C ce este compatibil DP. Tot acesta poate și alimenta dispozitive compatibile, cu o putere maximă de 90W.

Pentru a activa camera web și microfoanele este necesar să folosești portul USB-B la upstream. Odată activat acesta, pot fi folosite și cele două porturi USB-A de pe monitor, unul pe partea din spate, celălalt pe lateral, dar și portul Ethernet RJ-45.

Monitor ViewSonic VG2756V-2K

⬆️Pe laterala din stânga apare un USB-A și jack-ul audio de 3.5 mm cu rol de ieșire sunet.

Porturile de pe spate sunt dispuse de jos în sus, așa că firele ce vor ieși de acolo nu încurcă și pot fi trase prin piciorul standului. 

Preț

Monitor ViewSonic VG2756V-2K – 2.770 lei pe eMAG.ro sau 2.518 lei pe PCGarage.ro (prețuri valabile la data publicării acestui review).

ViewSonic VG2756V-2K
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • standul oferă o multitudine de posibilități de reglaj și pe distanțe cu adevărat extinse și generează o bună stabilitate chiar și în aceste condiții;
  • ecran ce se dovedește destul de bine reglat încă din fabrică în anumite moduri de imagine predefinite, iar după calibrare culorile sunt reprezentate foarte exact;
  • camera web, microfoanele și difuzoarele integrate sunt evident peste orice soluție prezentă pe oricare dintre laptopurile business și te scutesc de prezența în jurul tău a unor dispozitive suplimentare necesare videoconferințelor;
  • conectivitate extinsă, cu multiple porturi la dispoziție, ce transformă monitorul inclusiv într-un hub.
Contra
  • nu există suport pentru conținutul HDR.
Concluzii

ViewSonic VG2756V-2K este un monitor office ce se adresează în special celor ce au nevoie de o soluție de tip all-in-one pentru videoconferințe. Te scutește de prezența mai multor dispozitive pe lângă monitor, ba chiar acesta devine inclusiv un hub de porturi. Imaginea este suficient de bună încă din fabrică, iar culorile pot fi reglate foarte exact dacă ai nevoie de asta. Prețul nu reprezintă neapărat un avantaj pentru acest monitor, mai ales raportat la specificațiile ecranului, dar luat ca ansamblu și având în vedere tot ce integrează, ViewSonic VG2756V-2K se poate dovedi una dintre cele mai potrivite alegeri pentru anumite scenarii de folosire.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații

Monitorul ViewSonic VG2756V-2K a fost testat timp de 8 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține stric autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.