Motorola Edge 30 Ultra este cel mai performant smartphone din oferta curentă a Motorola. Haideți să descoperim împreună ce veți primi pentru…, 899 euro.

Ce specificații au fost implementate pe Motorola Edge 30 Ultra?

🔵 display pOLED de 6.67 inci cu rată de refresh la 144Hz, certificare IP52 în ce privește contactul cu apa și praful;

🔵 procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1, 8 sau 12 GB memorie RAM de tip DDR4, 128 GB / 256 GB / 512 GB stocare de tip UFS 3.1;

🔵 Android 12;

🔵 dual-sim, 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/ax, bluetooth 5.2, difuzoare stereo cu Dolby Atmos, USB Type-C 3.1 cu Ready For, localizare prin A-GPS, GPS, GLONASS, GALILEO, LTEPP și SUPL;

🔵 200 Megapixeli cu f/1.9 și OIS, ultrawide de 50 Megapixeli cu unghi de 114 grade și f/2.2, tele de 12 Megapixeli cu zoom optic 2x și f/1.6, filmează 8K sau 4K cu 60 fps;

🔵 cameră frontală de 60 Megapixeli cu f/2.2;

🔵 baterie de 4610 mAh cu încărcare la 125W, încărcare wireless la 50W și power sharing wireless la 10W, 198.5 gr. și dimensiuni de 161.76 x 73.5 x 8.39 mm.

Informații pe care Motorola le scoate în față pentru Edge 30 Ultra (fotografiile sunt făcute cu Edge 30 Ultra sosit la test): 

Motorola Edge 30 Ultra – primele impresii

În pachetul realizat din materiale reciclate veți descoperi pe lângă smartphone și încărcătorul la 125W, husă de protecție din plastic transparent, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM, ghid de utilizare și certificat de garanție, dar și un cablu cu USB Type-C la ambele capete.

Are structură de protecție din aluminiu, sticlă Corning Gorilla Glass 5 pe față și spate. Camera frontală este adusă într-un decupaj de tip bulină poziționat central și impresionează prin numărul mare de megapixeli. Camera spate iese în relief destul de puternic, chiar și cu husa de protecție din pachet montată, iar zgârieturi accidentale se pot acumula pe senzorul de 200 Megapixeli cu OIS.

Seria Edge30 folosește un ecran pOLED, tehnologie despre care am discutat în urmă cu câțiva ani și făcea parte din panoplia LG. Trebuie să investighez de unde au făcut rost de acest display, cel mai probabil de la BOE. Am comparat cu Vivo X80 Pro ce are un panel LTPO3 AMOLED. Culorile de pe Motorola sunt ceva mai șterse, amintesc mai degrabă de un…, IPS și nu de un AMOLED. Au urcat cu rata de refresh la 144Hz. Înțeleg că display-ul pOLED de pe Edge 30 Ultra urcă la 1250 nits în peak. Una peste alta, ecranul nu pot spune că este punctul său forte.

Nu au făcut concesii la nivel de chipset, cel mai bun procesor din oferta curentă a Qualcomm – Snapdragon 8+ Gen1. Prima generație a acestui procesor a fost un mic fail, în sensul în care Snapdragon 8+ Gen1 este cu până la…, 30% mai eficient (fără schimbări majore la nivel de proces de litografiere etc). Modelul pe care l-am testat în ultimele zile era însoțit de 12 GB RAM și 256 GB stocare.

Un alt element inedit adus de către Motorola este tehnologia Ready For pe USB Type-C 3.1 ce permite conectarea pe fir sau wireless la un monitor și afișarea unei interfețe pe care o poți controla prin mouse și tastatură. Este un fel de Samsung DeX de la Motorola. O să-l testez și revin cu mai multe impresii.

Edge 30 Ultra folosește un senzor de 200 Megapixeli cu OIS și f/1.9, pentru modul portrait și zoom 2x au adus un senzor de 12 Megapixeli, iar ultrawide-ul iese în față cu 50 Megapixeli. Am făcut o serie de imagini de când l-am scos din cutie.

Stă ceva mai prost cu focusul pe obiecte din apropiere, mai ales dacă vrei să folosești camera principală și obiectul pe care vrei să-l pozezi se află la 15 – 20 – 25 cm distanță, refuză pur și simplu să facă focus. Se rezolvă dacă treci în modul macro. Pe timp de noapte nu pot să spun că stă rău, dar nici că impresionează. Cel puțin îți aduce imagini fără aberații cromatice, modul de Noapte mai cuminte față de ce găsești în alte părți (unele telefoane în întuneric total se încăpățânează să scoată mediul ambiant etc).

Pe timp de zi, așa cum se întâmplă pe majoritatea smartphone-urilor nu sunt probeme (indiferent că discutăm despre un mid-range sau un vârf de gamă).

Concluzii inițiale

Motorola Edge 30 Ultra este o propunere interesantă în segmentul smartphone-urilor de top. A fost o perioadă când brandul american nu a fost prezent aici, dar mi se pare clar că trebuie să ai câte un dispozitiv pe întregul spectru. Motorola are dispozitive căutate în America de Nord și America de Sud, stau bine și pe alte piețe, inclusiv în Europa, iar Edge 30 Ultra are tehnologii ce-l scot în față.

O să revin cu mai multe impresii și experiența de utilizare oferită în review.

Galerie de imagini cu Motorola Edge 30 Ultra;

Deplasarea la Milano a fost susținută de către Motorola. Impresiile menționate mai sus aparțin strict autorului. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.