Seria Moto G de la Motorola este cea care încearcă prin fiecare model să acopere un anumit segment, începând de la telefoane entry-level, foarte ieftine, până la cele mid-range, care încearcă să ofere cât mai mult pentru un preț așezat. Momentan, seria Moto la care mă refer este formată din 4 modele – G13, G23, G53 5G și G73 5G. În funcție de prima cifră din denumire înțelegem cât de sus este poziționat telefonul cu pricina. Așadar, noi vedem în continuare cum se descurcă cel mai performant exponent al acestei game – Motorola Moto G73 5G.

Specificații smartphone Motorola Moto G73 5G

Date tehnice

Smartphone
Motorola Moto G73 5G
EcranIPS de 6.5 inch cu rezoluție 2400 x 1080 pixeli, 405 ppi, aspect 20:9, 120 Hz
ProcesorMediatek Dimensity 930 pe 6 nm, octa-core cu 2 x 2.2 GHz pe Cortex-A78 + 6 x 2.0 GHz pe Cortex-A55
GPUIMG BXM-8-256
Memorie8 GB RAM, 256 GB spațiu intern stocare + slot card microSD (ocupă slotul sim 2)
Sistem operareAndroid 13
ConectivitateDual-sim 5G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.3, NFC, localizare prin GPS, GALILEO și GLONASS, USB Type-C 2.0
Camere foto și video50 Megapixeli wide, f/1.8, 1.0µm, PDAF +
8 Megapixeli ultrawide, f/2.2, 1.12µm, AF
filmează Full HD 108p cu 30/60 fps

Cameră frontală de 16 Megapixeli, f/2.4, 1.0µm
Filmează Full HD 1080p cu 30 fps
Baterie5000 mAh, încărcare la 30W
Dimensiuni161.4 x 73.8 x 8.3 mm
Greutate181 grame

Review video

Pachet, design și construcție

Motorola Moto G73 5G

La mine a ajuns telefonul în cutia de retail sigilată, am fost cel care a rupt ambalajul. În pachet, pe lângă telefon, am mai găsit o husă de protecție din silicon transparent, încărcător rapid pe USB-C, cablu cu mufe USB-C la ambele capete, agrafă pentru accesul la slotul sim, ghid de pornire rapidă și pliant cu informații de reglementare:

Primul contact cu Motorola Moto G73 5G relevă un smartphone ce nu încercă să iasă în evidență. Nici ca design, ce este clasic pentru zona asta de preț, cu margini ceva mai late în jurul ecranului (cea de jos este cam prea înaltă), și nici la materialele din care este confecționat. Avem plastic atât pentru șasiu, cât și pentru spatele telefonului, unde se încearcă o imitare a sticlei. Îi reușește doar pe partea de captare a urmelor degetelor și a prafului, fiind plastic se încarcă electrostatic și firele de praf apar ca prin minune de nicăieri.

Deși nu este cel mai compact cu putință și nici cel mai ușor, Motorola Moto G73 5G se așează bine în mână. Chiar și fără husă nu pare că-ți va scăpa prea ușor, dar este mai bine să folosești accesoriul de protecție. Asta în primul rând fiindcă lentilele camerelor de pe spate sunt predispuse la zgârieturi, ambele module ieșind în relief. Husa aduce o margine de jur împrejurul modulului camerelor spate și astfel este ceva mai greu ca lentilele să pățească ceva în timp.

Culoarea exemplarului de față este Midnight Blue, un bleumarin închis, sobru. Motorola Moto G73 5G poate fi ales și în versiunea de culoare Lucent White.

Este de apreciat că Motorola Moto G73 5G aduce protecție la stropirile accidentale cu lichid, deși nu este oferită o rezistență la imersie.

Construcția este ok, mai nimic de obiectat, atât timp cât ne amintim mereu în ce zonă de preț este poziționat acest smartphone. Finisajele de detaliu sunt corect executate, nu am găsit nimic neconform, însă telefonul nu se simte cel mai solid cu putință. Nu-i sensibil sau fragil, nici pe departe, dar dacă încerci să-l îndoi ușor observi cum dispozitivul flexează puțin. Șasiul și spatele din plastic nu au cum să facă minuni, așadar.

Ecran și sunet

Motorola Moto G73 5G

Un IPS de foarte bună calitate, nu prea ai ce să-i reproșezi.

Pentru a ține cât mai bine costurile sub control, pe Motorola Moto G73 5G a fost integrat un ecran IPS. Este adevărat că în categoria unde se luptă acest smartphone găsești și multe opțiuni OLED, dar dacă nu ții neapărat să ai un așa panou, atunci chiar nu ai de ce să-ți faci griji în ceea ce privește display-ul lui Motorola Moto G73 5G.

Avem un IPS de foarte bună calitate, ce afișează culori foarte intense (în modul Culori Saturate) și un contrast excelent. Nu poate fi vorba despre un negru perfect, ca la un OLED, dar cel pe care îl poate expune Motorola Moto G73 5G este suficient de adânc cât să nu deranjeze în nicio situație.

La fel, nici luminozitatea maximă nu are cum să-ți pună probleme. Nu-i cea mai ridicată, dar face față cu brio chiar și în zilele însorite de iarnă. Unghiurile de vizualizare sunt suficient de largi, deși este drept că la peste 45 de grade față de perfect perpendicular mai apare o desaturație pentru nuanțe, iar contrastul are și el de suferit.

Rezoluția este excelentă. Știu, este „doar” Full HD+, deci nimic spectaculos, dar modul în care conturează detaliile un IPS este încă superior oricărui OLED.

Rata maximă de refresh este de 120 Hz și poate fi aleasă această opțiune, dacă vrei ca de fiecare dată când este posibil ecranul să se reîmprospăteze rapid. Eu aș alege opțiunea Automată, întrucât este bine reglată și decide corect când să aleagă 60 sau 120 Hz.

Meniul de setări ale ecranului de pe Motorola Moto G73 5G:

Sunetul extern este de tip stereo, cu difuzorul de la baza telefonului mult mai puternic decât cel pentru apeluri, ce pare să-l asiste mai degrabă pe primul. Oricum, se creează o dinamică mai mult decât acceptabilă, iar calitatea este peste medie. Volumul maxim la fel, ba chiar l-aș pune undeva peste 75% din telefoanele testate.

Motorola Moto G73 5G aduce și opțiunea Dolby Atmos, care uneori chiar face diferența. Nu poate aduce bass de unde nu poate fi redat, dar conturează mai fin anumite frecvențe și aduce o spațialitate ceva mai extinsă. Repet, nimic deosebit, dar un sunet extern cu adevărat bun.

În cazul în care ai o pereche bună de căști pe jack de 3.5 mm, atunci trebuie să știi că vei găsi companionul perfect pentru acestea în Motorola Moto G73 5G. Asta fiindcă sunetul generat prin jack-ul de 3.5 mm este excelent. Reproducere fidelă a fiecărui spectru, mult bass și chiar bun, precum și un volum maxim impresionant. Da, este ceea ce trebuie aici.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Motorola Moto G73 5G

Deși procesorul și acceleratorul grafic nu sunt top, avem 8 GB de RAM și 256 GB memorie internă + posibilitatea de a adăuga un card microSD.

Ansamblul hardware ce-l „motorizează” pe Motorola Moto G73 5G este construit în jurul unui chipset de la Mediatek. Este vorba despre procesorul Dimensity 930, realizat printr-un proces de litografiere pe 6 nm, care nu e rău deloc. Nu urcă prea tare în frecvențe, dar se dovedește eficient.

Acceleratorul grafic IMG BXM-8-256, de origine Imagination Technologies, nu e nici el rău, dar nu-i un campion când vine vorba despre jocuri grele. Se descurcă și cu acelea, dar nu poate oferi o experiență curată în gaming, decât dacă alegi titluri mai vechi ori care nu cer prea mult pe partea de resurse.

Memoria, în schimb, este mai mult decât suficientă, pe ambele direcții. Fie că vorbim de cea volatilă, adică de cei 8 GB de RAM, fie de cea non-volatilă, adică de cei 256 GB, este mai mult decât te-ai aștepta să găsești în acest segment. În plus, poți adăuga spațiu de stocare printr-un card microSD dacă ești dispus să reunuți la capacitățile dula sim ale smartphone-ului.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Motorola Moto G73 5G: 

Sistemul de operare este clasic la Motorola Moto G73 5G, adică este un Android 13 foarte apropiat de ceea ce a conceput Google, fără intervenții majore de la producătorul hardware. Mai sunt adăugate ceva gesturi și funcții pe acolo, poți să personalizezi experiența ceva mai maul decât la un Android nativ, dar, cel mai important este că totul se mișcă extrem de fluid mai tot timpul. Mai apar ceva mici întârzieri și un oarecare lag atunci când se fac actualizări în fundal sau când rulează prea multe aplicații în spate, dar nimic grav. Oricum, astfel de situații sunt rare și nu țin deloc mult atunci când apar.

Pe partea de aplicații preinstalate, din nou foarte bine. Motorola Moto G73 5G aduce câteva dintre cele de la Google – Agendă, Asistent, Calculator, Calendar, Ceas, Chrome, Documente, Drive, Files, Fit, Foi de calcul, Găsește dispozitiv, Gboard, Gmail, Google, Google Foto, Google One, Home, Magazin Play, Maps, Meet, Messages, Podcasturi, Portofel, Prezentări, Știri, YouTube și YouTube Music.

Motorola plusează cu câteva dezvoltate de ei, dar nimic serios – Ajutor dispozitiv, Fundaluri inteligente, Jocuri (alegi ce setări – blocare apeluri sau notificări, comenzi rapide etc, să se activeze automat atunci când accesezi anumite aplicații, care nu trebuie să fie neapărat jocuri), Moto (informații și setări speciale de la Motorola – personalizare, gesturi, sfaturi – practic aduce laolaltă tot ce pune în plus Motorola pe telefon), Notificări Motorola (practic te abonezi la newsletter Motorola și accepți să primești și notificări de la ei direct pe telefon), Recorder (reportofon), Securitate Motorola (mai multe opțiuni pe parte de securitate, cu folder securizat, manager de permisiuni, comenzi și panou de confidențialitate etc).

Ca aplicație terță, să zic așa, există doar veșnicul Facebook.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Android 13 pe Motorola Moto G73 5G:

Performanță

Scorurile în testele de benchmark sunt decente pentru categoria unde este poziționat Motorola Moto G73 5G.

Scorurile din testele de benchmark relevă un ansamblu hardware corect, unul absolut normal pentru segmentul unde este așezat Motorola Moto G73 5G. Menționez aici că în timpul rulării testelor telefonul abia dacă s-a încălzit ușor.

Teste benchmarkMotorola Moto G73 5G
AnTuTu v9.5.6423745 puncte
AndroBenchSequential Read 968.68 MB/s
Sequential Write 814.05 MB/s
Random Read 231.59 MB/s
Random Write 224.92 MB/s
3DMarkSling Shot 135 puncte
Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1 2534 puncte
PCMark Work 3.0 Performance11852 puncte
Geekbench 5 V. 5.5.1Single-Core 700 puncte
Multi-Core 1915 puncte

Conectivitate

Motorola Moto G73 5G

Dual sim 5G sau nano sim + microSD, iar jack-ul audio de 3.5mm este prezent.

Aici se pune accentul pe suportul 5G, valabil pe oricare dintre cele două cartele nano sim, dar nu simultan. Motorola Moto G73 5G este compatibil 5G cu benzile n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n40/n41/n77/n78, așadar este bine acoperit. Pe Wi-Fi nu se duce spre zona ax, cel mai performant tip de rețea suportată fiind ac, dar pe Bluetooth îl avem în versiunea 5.3, deci cea mai nouă. Nu lipsește NFC-ul, iar pe localizare sunt folosite tehnologiile A-GPS, Galileo, Glonass, SUPL și LTEPP.

Slotul pentru cele două cartele nano sim sau pentru una lângă care așezi un card microSD este pe laterala din stânga. Sus este microfonul secundar lângă care abia se observă inscripția Dolby Atmos, în timp ce jos este aglomerație – difuzorul și microfonul principale, portul USB-C și jack-ul audio de 3.5 mm. Pe dreapta vedem butoanele pentru reglarea volumului și pe cel Power, care integrează și senzorul de amprentă.

Amprenta este recunoscută cu succes de aproape fiecare dată, doar dacă nu așezi corect degetul apar neconcordanțe. Timpul de răspuns este rapid.

Camere foto și video

Motorola Moto G73 5G

Fără senzori inutili – wide + ultrawide, ce vine și cu AF și posibilitate de captură Macro.

Îmi place abordarea Motorola Moto G73 5G. La fel ca la Edge 30 Neo, nu sunt senzori inutili. Adică nu avem vrei Macro dedicat, vreunul de adâncime de câmp ori unul BW. Nu, îl avem doar pe cel wide, de 50 Megapixeli, și pe cel Ultrawide, de 8 Megapixeli. Cel din urmă dispune și de autofocus ce poate pune în clar subienți aflați la foarte mică distanță de obiectiv. Astfel, există și mod de captură Macro. Camera frontală este de 16 Megapixeli și este poziționată într-o bulină ceva cam generos dimensionată.

Aplicația Camera de pe Motorola Moto G73 5G este un pic mai specială decât ceea ce am mai văzut în ultimul timp. Nu cu mult, dar aduce ceva mai multe setări pentru fiecare mod de captură, atunci când accesezi meniul dedicat cu un swipe de sus în jos.

Screenshots din aplicația Camera de pe Motorola Moto G73 5G:

Trecem la analiza cadrelor fixe, cu primele exemple pe timp de zi sau cu suficientă lumină în cadru. Atât pe wide, cât și pe ultrawide, nu este nimic greșit, cum nici ceva special nu văd. Dacă Motorola Moto G73 5G ar fi avut un preț mai ridicat aș fi putut găsi destul nereguli, însă nu e cazul.

Poze ultrawide și wide făcute cu Motorola Moto G73 5G:

În situațiile low light nu poți activa un mod dedicat de captură decât pe camera wide. Cu Vedere nocturnă pornit se mai face câte ceva, dar nimic care să scoată cu ceva în evidență acest telefon. Durează câteva secunde bune până ai poza gata, de la captare până la procesare, iar calitatea rezultatelor nu este direct proporțională cu timpul de așteptare.

Poze cu low-light făcute cu Motorola Moto G73 5G (pe ultrawide fără Vedere nocturnă, nefiind disponibil, pe wide cu modul Vedere nocturnă activat):

Așa cum spuneam, camera ultrawide vine cu autofocus, cu ajutorul căruia poți capta și poze tip macro.

Poze tip macro făcute cu camera ultrawide de pe Motorola Moto G73 5G:

Camera frontală este acolo și… cam atât. Este ok, dar nimic mai mult. Pozele sunt ceva cam mult procesate, atât când este multă lumină în cadru, când dă un sharpening serios, cât și când lumina este mai slabă, când aplică din plin o corecție pentru zgomotul de imagine.

Fotografii făcute cu camera frontală Motorola Moto G73 5G (cu și fără mod Portret):

Pe filmare, din nou, nimic deosebit. Ba din contră. Motorola Moto G73 5G poate capta cu senzorul wide la rezoluție maximă Full HD cu 30 sau 60 fps, iar cu cel ultrawide este valabilă doar opțiunea 30 fps. Clipurile sunt utilizabile, însă nu vor genera uimire, nici pe departe.

Autonomie

Autonomie Motorola Moto G73 5G

Autonomie grozavă pentru Motorola Moto G73 5G.

Un capitol la care Motorola Moto G73 5G este campion. Chipset-ul Mediatek este foarte eficient și astfel bateria de 5000 mAh reușește să genereze o autonomie foarte bună. O zi de dimineața până seara, chiar și cu utilizare intensă, este floare la ureche pentru acest telefon. Cu folosire normală treci lejer de o zi, iar dacă nu stai extrem de mult cu ecranul aprins două zile departe de priză nu sună a SF.

Maxim 30W – 10V / 3A, poate genera încărcătorul rapid din cutia telefonului.

Încărcătorul din pachet generează la ieșire o putere maximă de 30W. Cu el, Motorola Moto G73 5G s-a încărcat astfel, plecând de la 1% energie rămasă:

  • 20% după 10 minute;
  • 39% după 20 de minute;
  • 56% după jumătate de oră;
  • 71% la pragul a 40 de minute;
  • 84% când s-au împlinit 50 de minute;
  • 92% după o oră.
  • Bateria s-a încărcat complet după o oră și 12 minute.

Preț

Motorola Moto G73 5G1.400 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Motorola Moto G73 5G
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • ecran IPS de foarte bună calitate, dacă nu ții neapărat să ai OELD atunci nu ai de ce să-l ocolești pe acesta;
  • sunet bun prin difuzoarele externe și excelent prin jack-ul audio de 3.5 mm;
  • sistem de operare lăsat în stadiu aproape nativ, dar care vine cu câteva opțiuni extra și care rulează mai mereu perfect, fără bloatware;
  • conectivitate mai mult decât ok - 5G pe oricare dintre cele 2 cartele, dual sim sau single sim + card memorie microSD, Bluetooth 5.3, jack audio de 3.5 mm;
  • autonomie foarte ridicată și încărcare rapidă decentă.
Contra
  • construcția cu șasiu și spate din plastic nu conferă cea mai ridicată rigiditate structurală;
  • deși este mai mult decât ok pe timp de zi, ansamblul de camere nu generează rezultate convingătoare în low-light.
Concluzii

Deși prețul de mai sus nu pare a contura o ofertă cu adevărat atractivă, trebuie menționat că Motorola Moto G73 5G a fost disponibil la diferite oferte (și vor mai fi), ce scad costul de achiziție cu procente bune. În astfel de cazuri, cum a fost cel de acum câteva zile, Motorola Moto G73 5G se transformă într-o opțiune de luat în seamă. Sigur că mai sunt și alți concurenți ce afișează multe pentru prețul lor, dar dacă vrei un pachet echilibrat, cu prea puține minusuri grave, atunci merită să-i acorzi o șansă acestui smartphone.

Design
Hardware
Software
Foto & Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Telefonul Motorola Moto G73 5G a fost testat timp de 10 zile și va fi returnat. Acest articol este susținut de Motorola. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.