NAS Synology DS720+ – review

26/02/2021

Vestea că de la 1 iunie 2021 Google Foto nu va mai oferi stocare nelimitată pentru poze / video la calitate înaltă a venit pentru mine (și alții, sunt sigur) ca o provocare de a găsi o anume soluție. Primul gând a fost de a plăti pentru Google One sau un alt serviciu de cloud. Apoi, mi-a trecut prin minte și ideea de a trece pe un NAS, cu toate avantajele sale.

Sigur că un NAS presupune o investiție inițială mare, dar, pentru mine, reprezintă o soluție mai bună. Asta fiindcă nu pot să prevăd tot ce se poate întâmpla peste câteva luni sau ani și mai bine am back-up local decât externalizat.

În fine, sunt multe soluții NAS dintre care putem alege, în funcție de buget și nevoi. Eu vă prezint în continuare Synology DS720+, un NAS excelent pentru acasă sau pentru afaceri mici ori chiar medii, în funcție de obiectul de activitate.

Specificații pentru NAS Synology DS720+

Specificatii NAS Synology DS720+

Design

NAS Synology DS720+

Unitatea de test a ajuns la noi în cutia de retail, alături de adaptorul de alimentare cu cablul său pentru priză, de câteva șuruburi pentru HDD / SSD, de un cablu ethernet și de cheițele pentru blocarea sertarelor unităților de stocare:

Pachetul de retail se pare că va mai conține încă un cablu ethernet (deci două în total) și un ghid de pornire rapidă.

Fiind o unitate de test, exemplarul Synology DS720+ primit de noi avea gata montate două HDD-uri și un SDD pe M.2 2280.

Le-am desfăcut pe fiecare dintre ele și le-am reintrodus la locul lor spre a vedea cât de rapid pot parcurge aceste operațiuni. În doar câteva zeci de secunde poți schimba oricare unitate de stocare, totul este excelent gândit pentru acces și înlocuire rapidă.

HDD-urile pe 3.5 inch intră în locașul lor imediat, după desfacearea unor capace de pe lateral. Acestea sunt prevăzute cu mici pini ce blochează HDD-ul în sertar, fără a mai fi nevoie de a introduce șuruburi.

La fel și pentru SSD-urile pe M.2 2280, ce se montează imediat în slotul lor, fără a fi nevoie de șuruburi. Un clips le ține bine fixate, chiar nu este nevoie de altceva.

Sertarele în care intră HDD-urile glisează fluid pe șinele lor, introducerea și scoaterea lor nu presupune nicio manevră complicată. Doar tragi de partea de jos a sertarului, moment în care se deblochează mecanismul de glisare. Sertarele pot fi încuiate cu una dintre cele două cheițe din pachet, care sunt din plastic. Mecanismul de încuiere nu pare cel mai zdravăn, în sensul că poți asigura sertarele cu cheița spre a nu fi deschise accidental și nu neapărat spre a nu putea fi deschise sub nicio formă. În fine, în fața unor posibile atacuri, cred că mai importante sunt soluțiile software la un NAS și nu cele fizice. Pentru a fi sigur că nu-ți dispar unitățile de stocare poți apela la alte soluții și nu trebuie doar să speri că odată încuiate sertarele vei scăpa de orice fel de grijă. 

În ceea ce privește calitatea de fabricație, mai nimic de reproșat. Synology DS720+ este un NAS solid, construit în mare parte din metal, cu finisări atente.

Mi-au plăcut în mod deosebit cele patru piciorușe din cauciuc pe care se sprijină NAS-ul. Acestea conferă o aderență excelentă dispozitivului pe orice fel de suprafață, Synology DS720+ aproape că se lipește de masă, birou, raft etc. La un NAS ce folosește unități HDD (deci cu piese fine în mișcare aproape continuă) este foarte important să nu se miște / deplaseze la cea mai mică atingere și astfel să riști să ajungă pe jos. 

Instalare și utilizare

Ca de fiecare dată când am testat un NAS Synology, și în cazul DS720+ am fost plăcut surprins de modul extrem de simplu în care pui în funcțiune dispozitivul. În primul rând trebuie să te asiguri că ai montat corect unitățile de stocare, după care introduci cablul ethernet cu acces la internet în portul RJ45 corespunzător. În caz că ai internet de la doi provideri, poți folosi ambele porturi RJ45 pentru a beneficia de viteze mai mari, prin agregarea conexiunilor și pentru o asigurare în plus atunci când una dintre conexiuni cedează.

Revenim la instalare, cu al treilea pas ce presupune alimentarea cu energie electrică. Apoi, doar apeși butonul Power și în câteva secunde poți deschide utilitarul Synology Assistant, pe care l-ai descărcat și instalat în prealabil pe un computer. Programul va găsi în mod automat NAS-ul în rețea, după care îl poți accesa.

Urmează să se deschidă o pagină în browser-ul prestabilit de unde ai de urmat câțiva pași până la terminarea configurării inițiale. Se va instala în primul rând DiskStation Manager (DSM) direct pe unitățile de stocare ale NAS-ului. Apoi, vei ajunge pe pagina de Start DSM, de unde poți începe a folosi tot ce-ți pune la dispoziție un NAS precum Synology DS720+.

Capturi de ecran din interfața DSM 6.2.3 pe Synology DS720+:

DSM a ajuns la versiunea 7.0, despre care am scris ce aduce. Din păcate, Synology DS720+ nu a primit încă actualizare la această ultimă variantă, cel mai recent update pentru acest model ducând DSM la ediția 6.2.3.

DSM este un sistem de operare ce face din Synology DS720+ un NAS potrivit atât pentru utilizatorii obișnuiți, ce au nevoie de backup simplu și eficient, precum și de alte funcții de bază, cât și pentru profesioniștii ce își doresc cât cât mai multe opțiuni.

Nu aș vrea să repet cu fiecare ocazi când testez un NAS Synology tot ce se găsește prin DSM, cât de multe aplicații sunt disponibile și ce setări se pot face. Am mai prezentat câte ceva atunci când am scris review pentru DS218play, DS220j sau DS718+. Puteți parcurge și acele texte dacă vreți să aflați mai multe despre DSM.

Ce voi spune însă din nou și aici, este că DSM se prezintă un sistem matur, foarte bine pus la punct, cu o interfață prieteneasă cu cei neinițiați, dar care oferă suficient de multe opțiuni pentru utilizatorii avansați.

Ce nu este încă tocmai perfect optimizat, este reprezentat de unele aplicații Synology pentru Android. Chiar dacă și aici s-au făcut pași importanți către o mai bună stabilitate, tot se mai întâlnesc unele bug-uri, uneori aplicațiile cedează subit sau anumite funcții nu își mențin setările.

Ca sunet în timpul utilizării, Synology DS720+ nu este ieșit din comun, nici prea silențios, dar nici dintre cele mai zgomotoase nu-l pot numi.

Interesant este că, la fel ca la celelante NAS-uri Synology pe care le-am mai testat, poți regla intensitatea luminoasă a celor trei LED-uri de status de pe partea frontală. Este o setare binevenită dacă amplasezi dispozitivul într-o cameră unde vei sta noaptea, când poți fi deranjat de acele LED-uri.

Conectivitate

NAS Synology DS720+

Cred că cel mai important pentru un NAS precum Synology DS720+ este că propune două porturi RJ45 cu agregare de conexiuni și funcție Failover. Așa poți beneficia de viteze mai mari, dar și de acces către NAS chiar și atunci când una dintre conexiuni cedează.

Pe lângă cele două porturi RJ45, Synology DS720+ mai pune la dispoziția utilizatorului un port eSATA și unul USB Type-A 3.2 Gen1 pe spate, plus încă un USB pe partea din față.

Menționez aici că, pe lângă cele două unități de stocare principale, Synology DS720+ aduce și două sloturi NVMe pentru SSD-uri pe M.2 2280 ce vor acționa ca memorie cache. Asta înseamnă viteze mai mari pentru anumite taskuri ce presupun lucrul repetat cu anumite fișiere mici, ce vor fi stocare și accesate inclusiv pe SSD-urile cu rol de cache. Chiar dacă unitatea de review a venit cu un SSD Kingston KC2500 de 500 GB, părerea mea este că un SSD mai puțin performant și de maximum 128 GB este suficient. Asta fiindcă oricum depinzi de viteza conexiunii la internet și pentru că un SSD cache mai mare impune și folosirea unei cantități de memorie RAM proporțională. Astfel, dacă aloci mai mult RAM pentru funcțiile SSD cache, poți întâmpina apoi scăderi de performanță când mai mulți utilizatori accesează simultan NAS-ul. Așadar, un echilibru este de preferat.

Preț

NAS Synology DS720+2.350 de lei eMAG sau 2.300 de lei pe PCGrage.ro (prețuri valabile la data publicării acestui review).

Concluzii

NAS Synology DS720+

Synology DS720+ nu este un NAS tocmai ieftin, mai ales dacă ai nevoie de un astfel de dispozitiv pentru acasă. Asta nu-l face scump pentru ceea ce oferă, ba din contră, aș spune că prețul este unul corect având în vedere specificațiile și opțiunile software.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru NAS-ul Synology DS720+:

PRO

  • extrem de simplu de instalat și configurat, pentru a folosi funcțiile de bază nu ai nevoie de cunoștințe avansate;
  • DSM este un sistem de operare matur și bine pus la punct, cu multe opțiuni și aplicații pe care le poate folosi atât un utilizator de bază, cât și unul avansat;
  • 2 porturi LAN RJ45 ce suportă Link Aggregation și Failover;
  • construcție solidă, accesul către unitățile de stocare și schimbarea lor se face în doar câteva zeci de secunde.

CONTRA

  • aplicațiile de Android necesită mai multă atenție, nu sunt cel mai bine optimizate.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.