Synology are în ofertă o gamă extinsă de NAS-uri entry-level, produse ce se adresează în special utilizatorilor casnici, semn că există cerere suficient de mare în piață.

Am testat deja astfel de modele Synology, precum DS218play și DS118, iar azi revin cu un model din seria J, una ce include soluții optime pentru un serviciu personal de cloud.

Synology DS220j reprezintă un NAS de buget, însă, așa cum vom vedea mai departe, este suficient de bun pentru utilizatorii casnici ce au nevoie de funcții de bază.

Specificații pentru NAS Synology DS220j

Specificatii NAS Synology DS220j

Design

NAS Synology DS220j

Am primit NAS-ul Synology DS220j în cutia de retail alături de accesoriile sale: adaptor de alimentare cu cablu separat, un cablu FTP cu porturi RJ-45, câteva șuruburi pentru fixarea unităților de stocare și un ghid de pornire rapidă.

Synology DS220j este aproape identic cu modelul DS218play pe care l-am testat acum 2 ani. Principalele diferențe sunt date de culoarea exterioară și de materialul folosit la exterior. 

În cazul de față vorbim despre un NAS de culoare albă, cel face să pară cumva mai modern, poate mai ușor de integrat în designul de acasă.

Dacă la DS218play materialul ce îmbrăca lateralele, precum și partea de sus și pe cea de jos era reprezentat de metal, în cazul Synology DS220j avem plastic lucios. Acesta este de bună calitate, plăcut la atingere și nu mi s-a părut că s-ar zgâria cu ușurință.

Pe partea frontală observăm în colțul din stânga-jos denumirea modelului, în timp ce pe partea dreaptă sunt 5 LED-uri de status în total, precum și butonul On/Off.

Pe fiecare laterală sunt grile de aerisire ce au luat forma denumirii producătorului, în timp ce pe spate vedem ventilatorul de 92 mm, cu porturile de conectivitate și cel de alimentare mai jos. Butonul accesibil cu o agrafă (sau ceva asemănător) este cel pentru Reset.

Synology DS220j prezintă pe bază 4 picioare din cauciuc moale ce-i oferă NAS-ului o aderență excelentă indiferent de suprafața pe care va fi așezat dispozitivul.

Pentru a avea acces înăuntru, către cele două sertare destinate unităților de stocare, este nevoie de o șurubelniță cu cap stea, cu care vom desface 2 șuruburi. Nu-i nimic greu, dar aș fi preferat măcar șuruburi pe care să le poți desface fără șurubelniță, doar cu mâna.

Synology DS220j permite folosirea a două unități de stocare de tip HDD pe 3.5 inch, dar și HDD sau SSD pe 2.5 inch. Toate trebuie să fie cu interfață SATA, iar fixarea lor în locașul dedicat se face cu câte 2-3 șuruburi pe care le primim în cutia NAS-ului.

Din punct de vedere al construcției, nu am nimic de reproșat. Synology DS220j se simte bine asamblat, iar finisările sunt atente.

Instalare și utilizare

Interfata Synology DSM 6.2

Așa cum s-a întâmplat cu fiecare NAS Synology pe care l-am testat și în cazul DS220j instalarea inițială a fost mai degrabă o joacă. Un proces atât de simplu, încât nici nu ai nevoie de manual de utilizare.

Pentru a descoperi NAS-ul ce a fost conectat în rețeaua de acasă prin intermediul cablului din cutie, ai nevoie de soft-ul Synology Assistant, ce se descarcă gratuit de pe site-ul producătorului. Instalezi și accesezi acest program, iar în câteva secunde NAS-ul este descoperit în interfață:

Un dublu click pe denumirea NAS-ului te trimite direct pe pagina inițială de configurare din browser-ul tău favorit (poate fi Chrome, Firefox, Edge, Internet Explorer 10 sau mai nou ori Safari 10 sau mai nou). Aici trebuie mai întâi să stabilești un username și o parolă pentru contul Admin, după care intri direct în utilitarul DiskStation Manager, ajuns la versiunea 6.2.

Capturi de ecran din interfața DSM 6.2:

DSM 6.2 este un program prietenos cu orice tip de utilizator, chiar și cei la început de drum nu vor avea probleme în a înțelege procesul de configurare și folosire a unui NAS Synology.

Aplicațiile proprietare Synology sunt extrem de multe la număr – 40 în total, ca să fiu mai exact. Mai mult, există și 59 de aplicații de la dezvoltatori third-party, dintre care 5 programe sunt la nivel Beta.

Ce trebuie să rețineți legat de Synology DS220j este faptul că acesta este un NAS entry-level, așa că unele dintre cele mai avansate aplicații s-ar putea să nu ruleze perfect sau chiar să nu fie compatibile. Este vorba despre cele de nivel enterprise, unele ce oricum nu se adresează clientului de Synology DS220j.

Synology DS220j este un NAS execelent spre a crea un serviciu de cloud personal, spre a partaja simplu fișierele stocate pe unitățile interne de oriunde din lume unde există conexiune de internet.

În plus, Synology DS220j se poate transforma într-un hub media pentru acasă, de pe care să faci streaming video de calitate până la 4K Ultra HD, către dispozitive compatibile, precum smart TV cu suport DLNA, Google Chromecast sau Apple TV.

Pot fi create până la 1024 conturi de utilizatori care să aibă acces la Synology DS220j, cu maxim 256 de grupuri și 256 de foldere ce pot fi share-uite.

Singurul lucru despre care pot spune că putea fi îmbunătățit se referă la cantitatea de memorie RAM, ce mi-ar fi plăcut să fie dublă. Însă, asta ar fi însemnat un alt preț pentru Synology DS220j și în același timp ar fi însemnat că avem de-a face cu același hardware cu cel din Synology DS218play.

Conectivitate

NAS Synology DS220j

Synology DS220j oferă tot ce trebuie aici, chair dacă vorbim despre conectivitate de bază. Acest NAS este unul de buget, așa că prezența a două porturi USB 3.0 și a celui LAN Gigabit 10/100/1000 este suficientă.

Menționez faptul că Synology DS220j suportă până la 12 camere de supraveghere ce pot fi administrate prin intermediul aplicației Surveillance Station din utilitarul DSM 6.2. Două licențe pentru camere IP sunt gratuite, celelalte până la 12 trebuie achiziționate separat.

Preț

NAS Synology DS220j871 lei pe PCgarage.ro

Concluzii

NAS Synology DS220j

Synology DS220j este un NAS de buget, așa cum am mai spus de câteva ori în decursul acestui review. Asta nu-l transformă însă într-unul de evitat, ba din contră, fiindcă oferă tot ce are nevoie un utilizator de bază și chiar mai mult decât atât. 

Cel mai mare avantaj al acestui NAS este dat de utilitarul DSM, unul simplu, dar extrem de capabil. Aplicații sunt nenumărate, chiar și pentru dispozitive mobile cu Android sau iOS sunt mai mult decât suficiente. 

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Synology DS220j:

PRO

  • extrem de facil de instalat;
  • utilitarul DSM este simplu de înțeles și oferă o varietate foarte largă de setări și aplicații;
  • ansamblul hardware este suficient de puternic pentru acest tip de NAS.

CONTRA

  • este nevoie de șurubelniță spre a avea acces către unitățile de stocare, ar fi fost de preferat ca șuruburile să poată fi desfăcute doar cu mâna.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.