Retelistica

NETOGRAF este instrumentul prin care ANCOM oferă statistici legate de viteza internetului mobil și fix din țara noastră. În primul articol discutăm de internetul mobil, iar o postare dedicată sosește pentru internetul fix. 

Informații furnizate de către NETOGRAF pentru viteza internetului mobil în primul trimestru din 2016:

Am făcut și un tabel, ca datele să fie mai ușor de comparat:

statistica-netograf-internet-mobil-primul-trimestru-2016

Observați cum Vodafone depășește Orange cu excepția vitezei indoor la download. Una peste alta, Orange și Vodafone sunt situate destul de apropiat ca valori atinse pe internetul mobil. Telekom se află la distanță apreciabilă, iar RCS-RDS mai are de tras până se apropie de concurența sa directă.

Mai trebuie făcută o precizare, Telekom a implementat acordul cu Orange pentru share-ul rețelei 4G în mediul urban, iar valorile înregistrate de Netograf în al doilea trimestru s-ar putea să prindă un boost puternic. Rețeaua Orange preia un număr suplimentar de clienți în orașele României și asta s-ar putea să se vadă în vitezele atinse pe traficul de date indoor și outdoor.

De dragul discuției și al datelor statistice am compilat rezultatele înregistrate de Netograf pe 2015, asta ca să vedem evoluția față de primul trimestru din 2016:

statistica-netograf-internet-mobil-2015

Observați că RCS-RDS a mai recuperat din handicap și se vede că au o rețea mobilă aflată în plin proces de expansiune, Telekom a cam bătut pasul pe loc, fără creșteri spectaculoase, aceeași concluzie și pentru Orange care din anumite puncte de vedere retrogradează. Vodafone crește calitatea serviciilor pe toate planurile.

Aștept cu interes să văd care va fi evoluția până la sfârșit de an.

Sursa: netograf.ro

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.