Emil a stabilit pe Gadget.ro un format standard al review-urilor pentru smartphone-uri şi tablete, format cu informaţii esenţiale pentru cei care doresc să compare 2 sau mai multe device-uri pentru o eventuală achiziţie. Aceste review-uri sunt complexe, atingând fiecare element important la un smartphone sau tabletă.

Pentru a intra un weekend cu un strop de fericire, m-am gândit cum s-ar plia acest format standard de review pentru un telefon clasic. Cum prin preajmă aveam un Nokia 100, am hotărât să îi fac un review care să respecte exact aceleaşi etape ca cele pentru un smartphone. Ce a ieşit, vedeţi în cele ce urmează:

În ultimele luni am tot testat un device excelent raportat la calitatea construcţiei. Aceste telefon, Nokia 100, se adresează tuturor celor care doresc autonomie mare (între 10 şi 14 zile), ecran color cu 65.000 de culori şi Radio FM. Mi-aş dori să îl văd într-o ofertă de Black Friday deoarece consider că este unul dintre cele mai bune telefoane Nokia din 2011.

Specificaţii complete pentru Nokia 100:

Telefon Nokia 100
Ecran TFT de 1.8 inch cu rezoluție 128 x 160 pixeli, 114 ppi
Procesor Necunoscut
Memorie 8 MB memorie RAM + 500 contacte (nu oferă suport pentru card microSD)
GPU Necunoscut
Sistem de operare Nokia OS
Conectivitate jack de 3.5 mm și radio FM
Cameră foto și video Inexistentă
Baterie 850 mAh
Greutate 69.6 gr.
Grosime 14.9 mm

Design

După ce am văzut principalele caracteristici hardware ale acestui puternic telefon, haideţi să discutăm puţin despre design-ul acestuia. Nokia 100 este realizat dintr-un plastic rezistent la şocuri, colţurile sunt uşor rotunjite şi oferă device-ului un aspect modern, un aspect de telefon mult mai inteligent decât este în realitate.

Capacul este unul solid, chiar dacă modul de prindere de restul telefonului nu este cel mai bine ales. Deşi este un telefon cu preţ scăzut, se observă de la prima vedere atenţia la detalii oferită de producător, iar tastele capacitive sunt încadrate excelent în corpul acesta adolescentin. Logo-ul Nokia apare şi pe faţă şi pe spate, semn că finlandezii sunt mândrii de această evoluţie tehnologică.

2014-10-04 12.08.33

Ecran şi sunet

Ecranul dispune de o diagonală de 1.8 inci cu o rezoluţie de 128 x 160 pixeli cu o densitate a pixelilor de 114 ppi. Culorile sunt destul de şterse, probabil pentru că device-ul oferă o paletă limitată de culori de doar 65.000. Ce mi-a plăcut foarte mult la Nokia 100, este faptul că ecranul este foarte rezistent la lovituri, şocuri, chiar şi apă pe alocuri. Cred că este protejat cu Corning Gorilla Glass 3, chiar dacă producătorul nu specifică acest lucru. Luminozitatea acestui telefon este una bună, nu adună amprentele pentru că nu este display cu touchscreen, iar în jocuri se văd de foarte multe ori pixeli. Acest lucru este destul de deranjant, mai ales că vorbim totuşi de un telefon lansat în 2011.

La nivel de sunet, Nokia 100 se descurcă excelent. Speaker-ul acestui telefon este poziţionat pe spate, nu transmite vibraţii în carcasă, sunetele sunt foarte bine exprimate (deh, sunt polifonice) şi nu dispune de bass prea puternic. Căştile primite în pachet sunt standard şi nu funcţionează decât prin intermediul Radio FM-ului.

2014-10-04 12.08.24

Hardware, sistem de operare şi aplicaţii

La nivel hardware, Nokia 100 oferă date greu de exprimat în cuvinte. Cei 8 MB memorie RAM şi garanţia celor 500 de contacte ce pot fi salvate în agendă sunt singurele detalii pe care producătorul le menţionează. Cum şi cei de la Apple sunt “zgârciţi” în a oferi detalii hardware despre device-urile lor, acum îmi dau seama pe cine au avut drept model.

Sistemul de operare Nokia OS îşi face treaba cu prisosinţă, neexistând lag în meniu şi neavând posibilitatea de a face multitasking. Sunt foarte curios dacă pentru un device lansat în 2011, Nokia va mai oferi pe viitor update-uri de soft.

La nivelul aplicaţiilor, sistemul de operare te limitează foarte mult. Există câteva jocuri preinstalate şi câteva funcţii suplimentare (calculator, convertor valutar etc.), dar cam atât. Acesta este un minus destul de mare pentru Nokia, deoarece acest sistem de operare nu oferă nicio şansă dezvoltatorilor de aplicaţii.

2014-10-04 12.09.15

Performanţă

Din păcate la capitolul performanţă nu am reuşit să utilizez teste de benchmark deoarece sistemul de operare nu a permis acest lucru. Cu toate acestea, sunt foarte sigur că Nokia 100 ar depăşi ca performanţe alte telefoane consacrate din acestă gamă, telefoane precum Nokia 103 sau Nokia 101.

Conectivitate

La capitolul conectivitate, Nokia 100 oferă suport pentru o cartelă SIM şi Radio FM. De asemenea, pentru cei care nu ştiau, Nokia 100 dispune şi de o lanternă extrem de puternică, suficientă pentru momentele mai puţin luminate din viaţa nostră (scuzaţi-mă că am scris de lanternă aici, dar nu aş fi vrut să las doar o propoziţie la acest capitol).

Cameră foto şi video

La capitolul cameră foto, Nokia 100 prezintă o caracteristică destul de importantă şi anume aceea că această cameră “este admirabilă, sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire”. Vă las în continuare cu câteva fotografii realizate cu Nokia 100:

Autonomie

Bateria de 850 mAh este una formidabilă. Deşi ecranul de 1.8 inci şi sistemul de operare consumă foarte multă energie, Nokia 100 este un device care oferă o autonomie de peste o săptămână la nivel de utilizare normală. De multe ori ai senzaţia ca nu l-ai mai încărcat de o veşnicie.

2014-10-04 12.09.29

Preţ

Nokia 100 – 99 lei pe telefonultau.eu.

Concluzii

Nokia 100 este un telefon pentru orice buzunar. Vă recomand să mergeţi într-un showroom să vedeţi, să îl analizaţi, să îl întoarceţi pe toate părţile, iar într-un final să decideţi dacă merită sau nu cei 99 de lei.

PRO

– lanternă;

– design tineresc, linii simple;

– display cu 65.000 de culori;

– radio FM;

– autonomie foarte ridicată.

 

CONTRA

– 8 MB RAM;

– lipsa unui magazin cu aplicaţii dedicate;

– preț un pic cam mare;

– capac pe spate ce se desprinde uşor

– camera foto

Disclaimer! Acest articol este un pamflet şi trebuie considerat ca atare!