V-am scris deja datele tehnice legate de Nokia E63. Dintre toate telefoanele pe care l-am testat acesta a fost cel mai intens utilizat. Are un caracter practic pronunţat şi vă detaliez în rândurile de mai jos. 
Design şi ecran:
Telefonul este pus la punct în stilul Nokia fiind fabricat în ţara lor de baştină – Finlanda. În partea superioară este difuzorul ce joacă un rol important şi în convorbiri. Se aude bine în căşti iar dacă l-aţi pune să “cânte” spre încântarea urechilor celorlalţi o să rămâneţi cu o impresie negativă. Se aude destul de slab. În partea laterală superior stânga veţi da de slotul pentru pentru microSD şi microUSB-ul pentru conectarea la pc. La bază este intrarea pentru încărcător. Era bine dacă mizau pe un încărcător pe microUSB. În rest nu mai găsiţi niciun buton pe părţi laterale. Uitasem de jackul de 3,5 mm pus acolo unde la Nokia găseşti de obicei butonul de pornire şi oprire (aici trebuie să apăsaţi prelung pe tasta roşie prin care de obicei ieşiti din meniu sau terminaţi o convorbire). 
Carcasa bateriei se deschide uşor. Cred că este fabricat dintr-un fel de cauciuc fiind plăcut la atingere şi rezistent la zgârieturi. Pe carcasa se află şi logoul Nokia Eseries (cel mai ieftin din această serie cu pretenţii ce a repurtat succese mari în trecutul nu prea îndepărtat). 
Ecranul este micuţ pentru standardele lui 2010 cu ai săi 2,36 inch şi rezoluţia de 320×240 pixeli de asemenea. Dar pentru scrierea unui mesaj şi citirea blogurilor preferate mie mi s-a părut suficient. 
Tastatura qwerty o consider un atuu principal al acestui model alături de Wi-Fi în standardele b şi g, 3G şi preţul de sub 800 de lei care la abonament îl transformă într-un adevărat chilipir. 
Despre hardware şi Symbian nu sunt de spus prea multe. Se descurcă la un nivel destul de ok în browsing în stilul smartphone-urilor din 2008 – 2009. 
Conectivitatea – Wi-Fi-ul este nepreţuit. Găseşti câte un punct cu wireless în oraş şi poţi să navighezi în voie fără să te gândeşti la factura mobilului. Nu am încercat 3G-ul de la Cosmote fiindcă mi se pare a nu fi pus la punct. Web n walkul m-yar fi enervat teribil ca de obicei. Rulează doar când doreşte el deşi antena de emisie se află la sub 1 km distanţă. Bluetoothul este 2.0. Să dai scroll peste hărţi sau pagini web devine floare la ureche pe acest telefon. Nu are GPS aşa că nu vă descurcă dacă vă pierdeţi printr-un oraş. 
Vine şi cu radio FM dacă mai este vreunul dintre voi fan al acestui mijloc de relaxare. Pe mine mă stresează reclamele uriaşe ce sufocă spaţiul muzical. 
Camera foto – are doar 2 Megapixeli şi nu reprezintă un punct forte. Vorbim de un telefon derivat din E71 şi E72 ce se adresează segmentului business ce doresc Iun device pentru scris, primit mailuri şi accesare a webului, să poată lucra la documente din suita office, să noteze diverse sarcini. Sarcinile enunţate anterior sunt floare la ureche pe E63. Am făcut upload la o serie de imagini şi un video făcut cu E63. Are şi led flash ce se descurcă decent, oglindă pentru autoportrete.
Galerie foto făcută cu telefonul Nokia E63:
Video făcut cu Nokia E63:
Bateria – cu 1500 mAh îţi oferă minim 3 zile cu internet, smsuri şi apeluri la greu. Ca să puneţi cartela sim trebuie să scoateţi bateria. La Nokia N8 au mizat pe o soluţie externă – SIM-ul pe exterior şi bateria încapsulată ca la iPhone. 
Concluzia ar fi că acest telefon îşi merită fiecare cent. Vi-l recomand cu plăcere. Alături de Nokia C5 este printre cele mai ieftine telefoane aflate în “test” şi dintre toate s-a descurcat cel mai bine la ce ne aşteptam în ce priveşte un mobil (apeluri, mesaje, web). Încape în buzunar fără nicio problemă, bateria nu te lasă într-o singură zi ca la smartphoneurile cu touchscreen, adaptarea la tastatura qwerty dispusă pe patru rânduri se realizează în doi timpi şi trei mişcări. 
Îl achiziţionaţi cu 735 lei via evoMag

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.