Nokia Lumia 620 este unul dintre telefoanele mid-range cu Windows Phone 8. Păcat că nu l-am avut concomitent cu HTC Windows Phone 8S. Ambele smartphone-uri concurează în categoria mid-range. Nokia Lumia 520 și 620 sunt telefoanele de volum pe care se bazează Microsoft și Nokia în 2013. Sunt telefoane care vor lupta de la egal la egal cu telefoanele Android de sub pragul a 300 de euro.
Veți vedea pe parcursul review-ului că Lumia 620 a fost gândit pentru publicul tânăr, pentru categoria de vârstă 14 – 26 ani, dar se potrivește și celor de până în 40 de ani. Vine cu capace interschimbabile. Asta mi-a adus aminte de Nokia 3310, unul dintre telefoanele de acum 12 – 13 ani care ieșea în evidență la momentul respectiv prin astfel de capace și prin faptul că nu avea atenă și era compact pentru standardele de atunci.
Nokia încearcă să iasă în evidență în rândul companiilor care produc telefoane cu Windows Phone 8. Ei sunt și singuri care mizează exclusiv pe WP8 & 7 în categoria telefoanelor inteligente pe segmentele mid-range și high-end. Sunt câteva aplicații pe care le găsești în plus pe un Nokia cu software-ul amintit față de un HTC sau un Samsung cu Windows Phone 8. Asta arată grija lor în a încerca să furnizeze software cu relevanță pe plan local, funcții inedite pe partea foto & video.
Specificațiile lui Nokia Lumia 620:
Smartphone Specificații tehnice |
Nokia Lumia 620 |
Ecran |
TFT capacitiv de 3.8 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și ClearBlack display |
Procesor |
Dual-core la 1 GHz, Qualcomm Snapdragon S4 |
Memorie |
512 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD |
GPU |
Adreno 305 |
Sistem de operare |
Windows Phone 8 |
Conectivitate |
3G cu viteze în download de până la 21 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, dual band, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS și GLONASS |
Cameră foto și video |
5 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează la 720p, cameră frontală de 0.3 Megapixeli |
Baterie |
1300 mAh |
Greutate |
127 gr. |
Grosime |
11 mm |
Design
În cutie dați de telefon, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, căști, manual de instrucțiuni și certificat de garanție. Nokia ne-a trimis Lumia 620 cu patru capace: alb, galben, roșu și albastru. Sunt obișnuit cu telefoanele Android de peste 4.3 inch și când ajung la un Lumia de 3.8 inch precum Lumia 620 trag mereu concluzia că s-a mers prea repede pe diagonale mari. Stă bin în mână, capacul se îndepărtează cu ceva atenție. Montarea se face ușor. Avem un capac al bateriei ce acoperă întreg spatele telefonului, de tip unibody.
Dă impresia de telefon rezistent în timp, spatele său nu adună amprentele. Mă bucur să dau de un capac rezistent, dintr-un plastic mat. Cele lucioase nu-mi sunt pe plac și reprezintă un adevărat aspirator, cu ghilimelele de rigoare, pentru amprente, ușor de zgâriat. Nu este cazul la Nokia Lumia 620.
Sigla Nokia este abia perceptibilă în colțul din partea dreaptă sus. La baza display-ului de 3.8 inch sunt trei taste capacitive specifice Windows Phone 8 cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și căutare via Bing. Slotul pentru microSIM este ascuns sub bateria de 1300 mAh și necesită un pic de dexteritate și precizie spre a fi montat. Nu este un telefon la care să schimbi cartelele microSIM în mod accelerat. Nu-i nevoie să scoți acumulatorul pentru microSD. Pe acesta l-au pus la vedere.
Nokia Lumia 620 vine cu un design simplu și plăcut ce mizează pe linii rotunjite la colțuri, stă bine în mână și dă un grip excelent. Capacele interschimbabile îl fac pe placul tinerilor.
Ecran și sunet
TFT de 3.8 inch și rezoluție 480×800 pixeli + Nokia ClearBlack display. Nu impresionează în mod deosebit, dar nici nu se vede ca un TFT ordinar. Panelul Nokia ClearBlack face ca Lumia 620 să aducă culori plăcute, lizibil cât de cât și în razele soarelui cu luminozitatea la maxim.
Boxa este în spate, micuță, dar puternică. Se aude tare și nu ai cum să nu-l remarci când sună sau când îl folosești pe post de speaker ad-hoc. Căștile incluse în pachet sunt clasice ca formă, rotunde, pe negru și pe jack de 3.5 mm. Oferă un sound plăcut. Nokia se vede că a fost atentă și la sunet. Fiind un smartphone destinat tinerilor vă dați seama că pentru această categorie contează cum se aude și-l vor folosi pe post de mp3 player ad-hoc. Nokia Lumia 620 se descurcă admirabil pe partea de sonorizare.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Procesor dual-core Qualcomm Snapdragon S4 la 1 GHz, Adreno 305 GPU, 512 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD. Acestea ar fi coordonatele în cazul lui Lumia 620. Am mai scris și în alte review-uri la telefoane cu Windows Phone 8. La un telefon cu acest software primești aceeași experiență indiferent că vorbim de Nokia Lumia 920 / vârf de gamă sau Nokia Lumia 620 / mid-range.
Ai viteză în browsing și în rularea aplicațiilor & jocurilor din Windows Store. Interfața este identică indiferent că ai un HTC, Samsung sau Nokia, fluentă. Lag-ul / întârzierea în meniu lipsește cu desăvârșire. Mă uitam că și prin Windows Store au început să răsară aplicații utile, unele sunt clone ale unor aplicații cunoscute din Google Play sau App Store, dar se descurcă decent. Pe partea de socializare nu am ce să-i reproșez. Regăsești Facebook, Twitter, LinkedIn etc. La aplicația de Facebook ar fi de dorit un update care să-l aducă mai aproape de interfața web. YouTube a dispărut din Windows Store, dar am înțeles că Google a ales să colaboreze cu Microsoft în ce privește această aplicație și să-și deschidă API-urile către compania rivală. Microsoft venise cu o aplicație YouTube, iar Google era nemulțumit de câteva aspecte: nu rula reclamele lor și dispunea de buton de download al clipurilor. Ideea este că în scurt timp veți regăsi o aplicație pentru YouTube.
Mi-aș fi dorit să văd mai multe servicii Google: Docs, Gmail, Google+ etc. Google are un fel de embargou în ce privește Microsoft. Presupun că vor să se răzbune și ei pentru sumele plătite per smartphone sau tabletă Android către compania americană cu sediul în Redmond. Plus că Windows Store suferă la capitolul jocuri. Sper ca în 2013 să facă un pas în față și la acest capitol. Pentru un tânăr contează și
Windows Phone 8 se prefigurează ca o alternativă viabilă la iOS și Android. A ajuns pe locul III la nivel global, la mare distanță de cele două sisteme de operare mobile menționate anterior. Auspiciile sunt pozitive pe 2013 și telefoane de volum precum Lumia 620 și Lumia 520 vor face ca market share-ul să crească.
Performanță
Am făcut câteva teste de benchmark și le regăsiți în tabel:
Smartphone Teste benchmark |
Nokia Lumia 620 |
AnTuTu Benchmark |
7464 puncte |
Benchmark Free |
CPU – 11.469; Data Transfer – 16.047; Memory – 0.1872; Grafică – 29.194. |
MultiBench |
7.9 |
BrowserMark 2.0 |
1510 puncte |
HTML5test |
320 puncte cu IE |
Conectivitate
3G cu viteze de download de până la 21 Mbps, Wi-Fi în standardele a/b/g/n, dual-band etc. În partea superioară veți da jack-ul de 3.5 mm, tasta pentru reglarea volumului, butonul de power și tasta dedicată pentru camera foto sunt în dreapta. La bază dați de portul microUSB pentru încărcarea bateriei de 1300 mAh sau pentru conectarea la PC. În lateral stânga nu dați de niciun conector.
L-am folosit împreună cu un SIM Orange pe post de hotspot la serviciu și am reușit să fac streaming video via YouTube sau alte site-uri de video sharing fără nicio problemă. Calitatea apelurilor de voce este impecabilă. Nu are niciun death grip și fiind dual-band se potrivește la un router mai nou pe 2.4 sau 5 GHz.
Cameră foto și video
5 Megapixeli, filmează HD, cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Dispune de tastă dedicată pentru camera foto & video, mi-aș dori să văd un astfel de artificu și la alte telefoane. Ai mai multă precizie cu o tastă dedicată pentru declanșare.
Vă las cu mai multe mostre foto și video:
httpvh://youtu.be/aPNdkGuaQWU
Autonomie
1300 mAh, display de 3.8 inch, CPU dual-core. Trece lejer testul unei zile de utilizare în condiții moderate. Dacă faci exces de zel s-ar putea să-i golești bateria într-un timp mai scurt. Depinde ce sincronizări sunt ținute active, cum accesezi netul via 3G sau Wi-Fi etc.
Preț
eMAG – 1129 lei;
evoMAG – 1093 lei;
MarketOnline – 1083 lei.
Concluzii
Nokia Lumia 620 este un smartphone complet care se potrivește perfect în mâinile unei fete sau ale unui băiat cu vârsta sub 30 de ani. Aș zice că este telefonul tinerilor sau adolescenților. Îi lipsesc doar jocurile ca să fie complet.
PRO
– dimensiuni compacte, design cu linii simple, capace interschimbabile;
– Windows Phone 8 cu interfață fără lag și browsing în mare viteză;
– se descurcă destul de bine pe partea de foto & video;
– excelent pe partea de socializare, tastatură qwerty touch făcută să redactezi rapid;
– sunet puternic, audiție plăcută și pe jack-ul de 3.5 mm.
CONTRA
– în Windows Store nu prea găsești jocurile de succes din Google Play sau App Store, gaming sărac;
– un preț ceva mai redus ar fi de dorit.
httpvh://youtu.be/yas3XG_qLes