Smartphone

Încep să se înmulțeazcă zvonurile despre noul smartphone Nokia, și anume Lumia 1020, cunoscut până acum ca „Nokia 909”. Noul smartphone va avea cea mai bună cameră foto introdusă vreodată pe un smartphone – sau cel puțin așa susțin cei de la WP Central – și va rula pe sistemul de operare Windows Phone 8.

Senzorul foto va avea nici mai mult nici mai puțin de 41 megapixeli. Ne putem aștepta deci ca Lumia 1020 să utilizeze un senzor similar cu cel aflat pe Nokia PureView 808. Vezi aici o serie de fotografii realizate cu PureView 808. Pe lângă senzorul „monstru” Lumia 1020 beneficiaza de OIS (Optical Image Stabilization), similar cu Lumia 920, aperture F/2.2, și bliț cu Xenon.

Fotografiile vor fi realizate simultan atât la 35MP cât și la 5MP, la un aspect 16:9. Software-ul va lua cate un „sample-pixel” din imaginea de 5MP si va realiza, prin over-sampling, un „super-pixel” format din 7px. Aplicația prin care se vor realiza fotografiile nu va fi cea standard ci Nokia va oferi, special pentru acest smartphone, o aplicație numită „ProCamera” prin intermediul căreia utilizatorii avansați vor putea să seteze ISO, White Balance, Focus și ShutterSpeed.

Nu se cunosc încă detalii legate de procesor însă sursele au confirmat faptul că ne putem aștepta la 2GB RAM, 32GB spațiu de stocare, NFC și radio FM.

Se bănuiește că Nokia va lansa device-ul în SUA la sfârșitul acestei luni și îl va comercializa prin intermediul AT&T. Nne putem aștepta deci ca Lumia 1020 să ajungă în România în ultimul trimestru al acestui an.