Îmi aminteam că am testat câteva laptopuri Acer din seria ConceptD, dar nu mai țineam minte exact câte și mai ales care au fost acelea. Se pare că au trecut deja pe la mine trei astfel de notebook-uri: ConceptD 3 în două ediții succesive – CN315-71 și CN315-72G și un ConceptD 5 Pro.
Revin cu unul dintre cele mai puternice Acer ConceptD pe care îl poți cumpăra momentan, un model cu procesor Intel din a zecea generație și cu grafică dedicată NVIDIA GeForce RTX 2080 Super Max-Q Design. Ar mai fi de menționat încă de la început și ecranul cu rezoluție 4K și acoperire largă de culori.
Specificații notebook Acer ConceptD 7 CN715-72G
Design
Ca mai de fiecare dată când testez notebook-uri Acer, și acum avem de-a face cu un model de preproducție, unul ce nu este tocmai identic cu o versiune de retail. Nu-i vorba despre design, ci despre anumite componente.
În cutia în care am primit laptopul, am mai găsit doar adaptorul de alimentare cu cablul pentru priză.
Acer ConceptD 7 CN715-72G poate fi cumpărat, din ce informații am găsit eu, doar în culoarea albă. Este o nuanță de alb ușor perlat, unul care reflectă în unele condiții ceva sclipiri arginti.
Designul este destul de simplu, fără elemente adăugate care să strice aspectul curat. Fiind un laptop ce se adresează anumitor categorii de utilizatori, precum profesioniști din domeniul graficii, designului, proiectării, dar și fotografilor ori videografilor, Acer ConceptD 7 CN715-72G nu are nevoie să atragă atenția asupra sa printr-un aspect ciudat și aduce doar o culoare exterioară mai altfel.
Despre design aș mai putea adăuga că ecranul se deschide până la 180 de grade, iar grilele de aerisire nu sunt dintre cele care să iasă în evidență, ba din contră.
Metalul de la exterior este finisat mat și nu prinde amprentele mai deloc, iar când acestea mai apar, ele nu prea se observă din cauza culorii albe.
La exemplarul de test, unul despre care v-am spus că este un model de preproducție, mai erau mici deficiențe pe partea de finisare. La unele colțuri apăreau lufturi la îmbinări, dar sunt convins că versiunile de retail nu vor prezenta astfel de probleme. În rest, totul este solid asamblat, laptopul se simte zdravăn.
Ecran și sunet
Dacă se adresează în special celor ce lucrează în detaliu cu imagini și proiecte complexe, Acer ConceptD 7 CN715-72G nu putea veni cu altceva în afara unui ecran de top. Aș spune că este unul dintre cele mai bune panouri cu care am interacționat până acum la oricare dintre laptopurile testate.
Rezoluția 4K Ultra HD pe o diagonală de 15.6 inch conturează extrem de fin orice detaliu. Este o plăcere să privești acest ecran, mai ales că afișează încă din fabrică, fără vreun fel de ajustări, culori extrem de vii, vibrante, și un contrast înalt, cu un negru adânc. Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi.
Luminozitatea maximă măsurată de mine a fost de 319 cd/mp undeva în partea de sus a display-ului, pe centru. Iată și cum este distribuită iluminarea pe ecran:
Culorile sunt exacte din fabrică, am descoperit o deviație Delta E medie de doar 2.1, cu un maxim de 9.8 pe albastru. Din capturile de ecran de mai jos puteți observa și cât de largă este acoperirea spectrului de culoare Adobe RGB:
După calibrare, ecranul a dovedit de ce este cu adevărat în stare, și a obținut deviații medii Delta E de doar 0.3 pe standardul 94, cu 0.6 pe Delta E2000. Deviațiile maxime au fost și ele extrem de scăzute, cu 0.9 pe Delta E94, respectiv 1.2 pe Delta E2000:
Deviații Delta E excelente, ținând cont că orice valoare sub 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.
Peste toate aceste atuuri ale ecranului, se adaugă și faptul că panoul nu reflectă aproape deloc mediul ambiant, un aspect foarte important pentru categoria de utilizatori avută în vedere de acest laptop.
Dacă ecranul este de top, nu același lucru îl pot spune și despre sunetul extern. Cele două difuzoare așezate pe partea posterioară, către colțurile opuse balamalelor, emit un sunet mediocru. Ba aș spune că este chiar dezamăgitor, atât calitatea, cât și volumul maxim fiind dintre cele mai slabe pe care le-am găsit la vreunul dintre laptopurile testate în ultimul timp.
Pe de altă parte, prin jack-ul de 3.5 mm cu rol de ieșire pentru sunet, am fost extrem de plăcut surprins. Cu o pereche bună de căști chiar nu ai ce să-i reproșezi lui Acer ConceptD 7 CN715-72G. Sunet extrem de clar și bine definit, la o intensitate maximă ce-i poate provoca daune timpanului.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aici apare o diferență între ceea ce va primi un client de Acer ConceptD 7 CN715-72G și ceea ce am avut eu la test. Mă refer la procesor, care în cazul de față a fost un Intel Core i7-10750H, în timp ce în magazine acest laptop este disponibil cu modelul superior, adică Intel Core i7-10875H.
Placa grafică este extrem de performantă, anume una NVIDIA GeForce RTX 2080 Super, cu design Max-Q. Aceasta nu este neapărat pentru jocuri, întrucât profesioniștii care au nevoie de puterea de randare în anumite proiecte pot instala driverul special adaptat pentru astfel de activități, anume driverul Studio, în locul celui Game Ready. Se pare că exportarea unui clip video 4K editat durează cu până la 30% mai puțin dacă instalezi driverul Studio.
Memoria RAM a fost în cazul de față de 32 GB, cu două plăcuțe a câte 16 GB la 3200 MHz, ambele de la SK Hynix. Spațiul de stocare a fost reprezentat de un SSD de 512 GB, însă în cazul modelelor de retail se poate opta pentru cel puțin unul de 1 TB, dar există versiuni și cu 2 x 1 TB.
Info CPU-Z notebook Acer ConceptD 7 CN715-72G (versiunea ajunsă la test):
Sistemul de operare preinstalat pe exemplarul de review a fost un Windows 10 Pro pe 64 biți. Aplicațiile ce vin la pachet alături de Acer ConceptD 7 CN715-72G sunt câteva la număr, dintre care menționez Acer Collection S, Acer Care Center, Acer Product Registration, DTS Sound Unbound, DTS:X Ultra, Firefox, Killer Control Center, Messenger, Photo Director for Acer, PowerDirector for Acer, Planet9 Link, Spotify și Thunderbolt Control Center.
Screenshots din aplicația Acer Care Center de pe Acer ConceptD 7 CN715-72G:
Acer Care Center este aplicația ce-ți pune la dispoziție câteva informații de bază și anumite unelte pentru optimizarea sistemului, update de drivere și recuperare de date.
Performanță
În ceea ce privește rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut Acer ConceptD 7 CN715-72G, amintesc din nou că am avut de-a face cu o versiune de preproducție ce a integrat un alt procesor față de ceea ce este disponibil comercial:
În timp ce au rulat testele de benchmark, am monitorizat temperaturile componentelor de bază. Pe CPU s-a ajuns la un maxim de 96 grade Celsius. Nu-i puțin deloc, iar asta a însemnat că performanțele procesorului încep a fi limitate după câteva minute în sarcină totală.
Temperaturi maxime pe CPU și GPU înregistrate în timpul testelor de benchmark pe Acer ConceptD 7 CN715-72G:
Pe placa video NVIDIA GeForce RTX 2080 Super s-a ajuns la un maxim de 77 grade Celsius, din nou o temperatură ceva cam ridicată.
Aceste valori se datorează sistemului activ de răcire ce este silențios, chiar prea silențios inclusiv atunci când temepraturile din interior cresc evident. Prioritar a fost zgomotul, pe care inginerii Acer l-au dorit cât mai scăzut, și apoi răcirea. Cert este că nici la turație maximă ventilatoarele nu se aud mai deloc, ci doar un fâșâit ușor iese de sub carcasa Acer lui ConceptD 7 CN715-72G.
La exterior, chiar dacă uneori se încălzește evident, nu aș spune că apar probleme majore. Nu mi s-a părut că tastatura, undeva în dreptul tastelor F6 – F8 ar fi extrem de încinsă, ci doar caldă, ce-i drept destul de caldă.
Conectivitate
Aici sunt multe elemente de lăudat, dar și ceva lipsuri, din punctul meu de vedere. Pe Wi-Fi avem ceea ce trebuie, adică standard 6 ori ax, iar pe Bluetooth este versiunea 5.0.
Porturile fizice sunt reprezentate de trei USB Type-A 3.2 Gen 2 (un port pe stânga, două pe dreapta), un HDMI, un RJ45 cu viteze de 2.5 Gigabit, cele două jack-uri audio (căști și microfon) plus portul de încărcare pe stânga și un USB Type-C 3.2 Gen 2 compatibil DisplayPort și Thunderbolt 3 și un mini DisplayPort pe dreapta. Tot aici sunt și două LED-uri de status și prinderea Kensington Lock.
Chiar dacă avem cameră web, fie ea și de rezoluție 720p, lipsește un senzor de amprentă și un cititor de card, pe care mi-ar fi plăcut să le văd pe un astfel de laptop.
Tastatură și touchpad
Ca și la celelalte modele Acer ConceptD pe care le-am mai testat, și pe acesta tastatura este iluminată într-o nunață plăcută, caldă, de portocaliu deschis, de chihlimbar așa cum o denumește producătorul. Iluminarea nu este cea mai omogen distribuită sub toate butoanele, dar nu sunt deficiențe majore.
Tastatura este foarte plăcută în utilizare. Cursa butoanelor este scurtă, dar nu exagerat, iar actuarea este exactă, cu un clic evident.
Touchpad-ul este acoperit cu sticlă, în timp ce pe margini apare o ramă cromată. Are dimensini ceva cam mici, cel puțin pe lungime. Aș fi preferat un trackpad cu un aspect mai wide, care să se fi dus mai departe pe lungimea laptopului. În rest, un touchpad foarte exact, cu click-uri bine definite, deloc zgomotoase.
Autonomie
Acer ConceptD 7 CN715-72G integrează o baterie suficient de mare cât să-i ofere o autonomie decentă. Acumulatorul de 84 Wh ar fi putut să-i asigure o autonomie grozavă dacă în ecuație nu apărea ecranul cu rezoluție 4K, ce se dovedește un mare consumator de energie.
În sarcini simple, precum navigare web, activități office sau multimedia, Acer ConceptD 7 CN715-72G descarcă o baterie plină în circa 4 – 5 ore, uneori chiar 6 ore. Asta cu luminozitatea ecranului undeva pe la 50%.
Dacă începi a forța nota, cu editări foto, atunci trebuie să te aștepți la o autonomie de maxim o oră și jumătate – o oră și 40 de minute. Asta cu luminozitatea tot pe la 50%. Forțat la maximum, cu ceva editare video, laptopul se va descărca în și mai puțin de atât, undeva la o oră și 10 – o oră și 20 de minute, poate chiar și mai repede. Este clar că ecranul și ansamblul hardware foarte performant își cer partea de energie.
Preț
Notebook Acer ConceptD 7 CN715-72G – 13.500 de lei pe eMAG, într-o configurație cu procesor Intel Core i7-10875H, cu 16 GB memeorie RAM și 1 TB spațiu de stocare, cu sistem de operare Windows 10 Pro preinstalat.
Concluzii
Acer ConceptD 7 CN715-72G este un laptop foarte performant, cu un ecran excelent. Practic convinge fix acolo unde contează pentru utilizatorii cărora se adresează. Nu-i perfect și nici nu este ieftin deloc, așa că decizia de cumpărare poate deveni dificilă din cauza asta.
Cele mai importante puncte pro și contra, de data asta pentru notebookul Acer ConceptD 7 CN715-72G:
PRO
- ecran absolut superb – rezoluție 4K ce conturează perfect orice detaliu, culori extrem de exacte, contrast înalt, unghiuri largi de vizualizare și panou ce nu reflectă mai deloc mediul ambiant;
- ansamblu hardware foarte puternic, mai nimic nu-i pune mari probleme;
- design simplu, construcție solidă, cu materiale de foarte bună calitate, mult metal la exterior;
- tastatură și touchpad exacte și plăcute în utilizare;
- Wi-Fi 6 (ax), port RJ45 Gigabit 2.5, HDMI, mini DisplayPort și USB Type-C compatibil DisplayPort și Thunderbolt 3;
- autonomie decentă raportată la specificații.
CONTRA
- sunet slab prin difuzoarele externe;
- lipsuri pe parte de conectivitate – fără cititor de carduri, fără senzor de amprentă;
- temperaturile pe CPU și GPU ajung la valori înalte în sarcină maximă.