La aproape doi ani de la prima mea întâlnire cu un notebook Acer din gama Swift 3, revin cu o recenzie pentru un model mai nou, ce schimbă anumite caracteristici. Exemplarul Acer Swift 3 SF314-59 ajuns la noi este un sample de teste, mai nou aceste laptopuri vin cu platformă certificată Intel Evo. Vedem mai departe cum se prezintă la apel un laptop ce inițial nu anunță prea multe, dar care mi-a dovedit că merită atenția noastră.
Specificații notebook Acer Swift 3 SF314-59
Design
Așa cum am precizat deja, avem în față un exemplar de teste și nu o versiune de retail. În cutia în care a venit Acer Swift 3 SF314-59 am mai găsit așadar doar adaptorul de alimentare cu două cabluri pentru prize diferite:
Acer Swift 3 SF314-59 este suficient de compact pentru un laptop de 14 inch, în timp ce greutatea este chiar redusă. Construcția este solidă, aici nu am ce să-i reproșez, însă finisările de detaliu puteau fi ceva mai atent lucrate. Apar unele muchii ceva mai tăioase și îmbinări nu tocmai perfecte, dar per-ansamblu nu-i nimic grav.
Materialele de la exterior sunt reprezentate de aluminiu pentru capacul ecranului, ce este astfel foarte rigid, flexează extrem de puțin. Metalic mai este și capacul de pe spate, în timp ce zona din jurul tastaturii, ce se întinde și pe margini, este din plastic. Acesta este de bună calitate și nu lasă o impresie de produs ieftin.
Balamaua permite o deschidere a ecranului de până la aproape 180 de grade și pare foarte rezistentă.
Porturile de conectivitate sunt dispuse doar pe laterale. Marginea din spate este acoperită de capacul ecranului și de balama și astfel grilele de aerisire de pe această zonă abia dacă se observă. Fante de ventilare mai sunt pe partea posterioară, unde se mai observă și patru piciorușe din cauciuc ce reușesc să genereze o bună aderență pe mai toate suprafețele.
Acer Swift 3 SF314-59 se prezintă bine la acest capitol. Nu-i poți cere perfecțiune având în vedere segmentul unde concurează, iar dacă înțelegi asta nu vei fi dezamăgit deloc.
Ecran și sunet
Ecranul de 14 inch este un clasic IPS cu rezoluție Full HD și raport 16:9.
Luminozitatea maximă este de nivel mediu, eu am măsurat undeva la 298 cd/mp în partea din centru. Distribuția luminozității la 100% din intensitate nu-i cea mai omogenă, dar nu aș spune că deranjează:
Culorile sunt corect reglate încă din fabrică, cu un Delta E94 mediu de doar 2.3. După calibrare, display-ul dovedește că poate reprezenta nuanțe extrem de exacte.
Deviații Delta E înainte și după calibrarea ecranului Acer Swift 3 SF314-59:
Contrastul este ridicat, nimic de comentat aici, iar unghiurile de vizualizare sunt largi, tipice unui panou IPS.
Sunetul extern iese din spatele celor două grile de pe latura posterioară. Calitatea sunetului nu este deloc grozavă, aș numi-o cel mult acceptabilă, și nici intensitatea maximă nu impresionează deloc.
Prin jack-ul combo de 3.5 mm este redat un sunet de bună calitate și la un volum maxim suficient, aici nu am motive de nemulțumire. Totuși, nimic despre care să merite să povestești mai mult.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Așa cum am spus deja la început, avem în față un Acer Swift 3 SF314-59 ce nu a primit certificarea noii platforme Intel Evo, însă după jumătatea anului trecut au apărut și astfel de modele.
Piesa de bază este un procesor Intel Core i5-1135G7 Tiger Lake ce face față cu brio în mai toate sarcinile uzuale pe care le presupune un astfel de notebook. De partea grafică se ocupă chip-ul integrat Intel Iris Xe, care se descurcă și el neașteptat de bine.
Memoria RAM este de tip LPDDR4x, are în cazul de față o capacitate de 16 GB și este parte din placa de bază, deci nu ai posibilitate de upgrade aici.
Spațiul de stocare este reprezentat de un SSD de tip M.2 NVMe de 512 GB.
Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware de pe Acer Swift 3 SF314-59:
Sistemul de operare cu care a venit preinstalat modelul de test a fost Windows 10 Pro 64-bit. Pe lângă programele obișnuite cu care vine la pachet acest sistem de operare, Acer a plusat în cazul de față cu Acer Care Center, Acer Documents, Acer Jumpstart, Acer Legal Information, Acer Product Registration, Booking, Dropbox promotion, DTS Audio Procesing, Evernote, Firefox, Planet9 Link, PowerDirector for Acer, Quick Access, Realtek Audio Console, Spotify, Thunderbolt Control Center și alte câteva.
Performanță
Am așezat în tabelul de mai jos rezultatele obținute de Acer Swift 3 SF314-59 lângă cele ale generației precedente, spre comparație:
Pe parcursul rulării testelor de benchmark am monitorizat temperaturile de pe procesor, care au ajuns la valoarea maximă de 94 grade Celsius:
Imediat ce se atinge această temperatură, se cunoaște o scădere a performanței. Totodată, la exterior, în dreptul tastelor F10 – F12 și mai sus de acestea, laptopul se încinge serios. La fel de fierbinte se simte și pe partea din spate, către aceeași zonă.
Este adevărat că ventilatorul sistemului de răcire aproape că nu se aude de sub carcasă, nici măcar atunci când se rotește la turația maximă.
Conectivitate
Fără a se da în spectacol aici, dacă îmi permiteți o astfel de exprimare, Acer Swift 3 SF314-59 aduce tot ce este esențial. Avem modul Wi-Fi ax și Bluetooth 5.0 pe partea wireless și porturi fizice ca USB-A 3.1, USB-A 2.0, USB-C cu suport Thunderbolt 3, HDMI și jack audio combo de 3.5mm.
Tot la acest capitol menționez prezența unui senzor de amprentă ce are o rată înaltă de recunoaștere, dar un timp de reacție ceva mai lent.
Tastatură și touchpad
Tastatura ce-ți permite interacțiunea cu Acer Swift 3 SF314-59 este una suficient de bună, de plăcută în utilizare. Din păcate, nu propune retroiluminare, ceea ce ar putea reprezenta un dezavantaj pentru unii.
Cursa tastelor este scurtă, actuarea este clară, spațiul dintre butoane este optim și astfel am reușit să mă obișnuiesc repede cu această tastatură.
Touchpad-ul este de dimensiuni normale pentru un laptop de 14 inch, este acoperit cu plastic, deci nu-i cel mai pretențios cu putință. Este suficient de exact în utilizare, nu mi-a creat probleme, dar nici nu este un exemplu de precizie. Click-urile au cursă scurtă iar actuarea este silențioasă.
Autonomie
Bateria de 48 Wh este cea prin care Acer Swift 3 SF314-59 a reușit să-și mențină greutatea sub control strict. Cu o astfel de capacitate nu ai cum să te aștepți la o autonomie grozavă.
În sarcini grele, cu luminozitatea ecranului către cea maximă, acumulatorul pierde energia stocată cu rapiditate, ajungând la zero chiar și în mai puțin de o oră.
Cu task-uri normale, simple, cu luminozitatea display-ului pe la 50-60% poți prinde în medie 3-4 ore, iar cu ceva atenție poți urca și până la 5, poate chiar spre 6 ore.
Adaptorul de încărcare din pachet nu a trecut pe mufa universală USB-C, portul fiind unul proprietar. Adaptorul oferă la ieșire o putere de 65W și încarcă astfel bateria goală până la capacitatea maximă după circa 2 ore.
Preț
Notebook Acer Swift 3 SF314-59 – 3.600 de lei eMAG.ro (în versiunea cu 8 GB de RAM și Windows 10 Pro preinstalat).
Concluzii
Acer Swift 3 SF314-59 nu-i deloc un laptop rău, nu are puncte slabe peste care să nu poți trece. Pentru categoria unde concurează te poate convinge prin construcția solidă, dimensiunile compacte și greutatea redusă, prin ecranul de bună calitate și ansamblul hardware suficient de performant. Sunetul din difuzoare nu-i deloc grozav, iar în sarcini complexe se încălzește simțitor.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru Acer Swift 3 SF314-59:
PRO
- construcție solidă, dimensiuni compacte, greutate redusă;
- ecran de bună calitate, ce redă culori corecte din fabrică și extrem de exacte după calibrare;
- ansamblu hardware ce face față cu brio sarcinilor normale pentru un astfel de laptop;
- sistem de ventilație foarte silențios, nu deranjează nici la turație maximă.
CONTRA
- sunet slab prin difuzoare;
- carcasa se simte fierbinte în anumite zone în timpul sarcinilor dificile.