Acer a prezentat linia de produse de gaming pregătită pentru 2020 – 2021 în data de 23 iunie. La doar câteva zile, sunt în măsură să aduc mai multe detalii despre laptopul Acer Nitro 7 AN715-52, unul dintre cele anunțate în cadrul evenimentului Next@Acer.

Mai mult, vorbim despre noua generație a modelului testat în urmă cu circa o lună, așadar putem face și o comparație între două ediții succesive.

Specificații notebook de gaming Acer Nitro 7 AN715-52

Specificatii notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-52

Design

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-52 2020

Unittea de test a ajuns la noi în ceea ce părea cutia de retail. Înăuntru însă nu am găsit alături de laptop decât încărcătorul.

Designul notebook-ului Acer Nitro 7 AN715-52 este aproape identic cu cel al generației pe care o înlocuiește. Diferențele se fac în dreptul finisării suprafețelor de metal, material ce este prezent din abundență la exterior.

A dispărut modelul cu linii fine, fiind propus în schimb un model ușor rugos, care cred eu că va reuși să acopere eventuale zgârieturi fine ce își vor face inevitabil apariția de-a lungul timpului. Pe de altă parte, metalul astfel finisat parcă atrage urmele degetelor, amprente ce apar imediat ce atingi carcasa.

Un mare plus pe partea de design al modelului Acer Nitro 7 AN715-52 este dat de poziționarea mufei pentru încărcare / alimentare. Aceasta este amplasată pe latura din spate și astfel cablul poate veni fie din partea stângă, fie din dreapta. Pentru mine, o astfel de abordare mi se pare ideală în cazul oricărui laptop.

LED-urile de status au ajuns și ele într-o altă poziție, sunt puse acum pe zona de lângă denumirea Nitro, unde sunt vizibile cu capacul (ecranul) fie deschis, fie închis.

Am aruncat o privire și în interiorul acestui notebook, unde am găsit o organizare foarte bună a componentelor și a sistemului de răcire. În plus, upgrade-ul sau înlocuirea unităților de memorie (RAM sau stocare) și a modulului Wi-Fi se face extrem de simplu, totul fiind la îndemână.

Singurul lucru pe care îl am de reproșat în ceea ce privește designul intern al Acer Nitro 7 AN715-52 este dat de locul liber, gol, din stânga acumulatorului. Acolo cred că se putea (sau măcar așa mi-ar fi plăcut mie) să fie pus un rack pentru un SSD / HDD de 2.5 inch pe SATA III sau, și mai bine, să se continue bateria, care să ajungă astfel la o capacitate cu cel puțin 30% mai mare.

În rest, construcția este cel puțin la fel de solidă ca la modelul anterior, totul se simte solid și temeinic asamblat. În plus, au dispărut și micile imperfecțiuni de la îmbinări, unde la generația trecută se simțeau muchii și colțuri prea ascuțite.

Ecran și sunet

Test dupa calibrare ecran Acer Nitro 7 AN715-52

În cazul modelului precedent, respectiv cel pe care l-am testat acum o lună, ecranul a fost cu rată maximă de refresh de 60 Hz. Acum, avem în față un display mai rapid, unul cu refresh de până la 144 Hz și cu timp de răspuns de 3 ms (GtG).

Din prima pot spune că panelul este de o mai bună calitate. Subiectiv, înainte de a face măsurători, totul arăta mult mai bine, culorile erau mai intense, la fel și contrastul. Luminozitatea însă mi s-a părut cam la fel, adică nu tocmai ridicată, în niciun caz nu poți folosi cu succes acest laptop în lumină naturală puternică.

Culorile sunt reprezntate din fabrică cu mult mai bine decât la modelul precedent, deviația medie Delta E fiind de doar 3.3, cu un maxim de numai 6.9:

După calibrare, ecranul a arătat cu adevărat de ce este în stare. Deviațiile medii Delta E au fost de numai 0.4 (Delta E94) și 0.7 (Delta E2000), în timp ce maximul a fost de doar 0.8, respectiv 1.5. Excelente rezultate pentru Acer Nitro 7 AN715-52. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Am măsurat distribuția luminozității la intensitate maximă, iar aici sunt oarece diferențe. În realitate nu se pot observa, cel puțin eu nu am putut distinge aceste mici neajunsuri.

Distribuție luminozitate 100 % ecran laptop Acer Nitro 7 AN715-52:

Test uniformitate luminozitate 100 ecran Acer Nitro 7 AN715-52

Dacă s-ar fi putut o luminozitate mai mare, de circa 300 cd/mp, atunci am fi avut în față un ecran excelent. Așa, rămâne unul ”doar” foarte bun, ce se prezintă bine și în jocuri, unde fenomene de ghosting nu am văzut.

Sunetul extern cade în sarcina a două micuțe difuzoare. Așa cum era de așteptat după ce le-am văzut sub carcasă, acestea nu excelează din nicio direcție. Sunt mediocre, cel mult. Calitatea lasă mult de dorit, la fel și volumul maxim, ce nu-ți pot oferi deloc o experiență satisfăcătoare.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă, dar nici aici nu pot spune că primim ceva extraordinar. Atenție, nu-i nimic în neregulă, calitatea este bună, toate frecvențele sunt acolo, dar nimic nu se face remarcat. Volumul maxim este destul de bun, suficient aș spune, dar nici acesta nu este de lăudat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-52 2020

Așa cum era probabil de așteptat, la acest capitol apar ceva schimbări semnificative față de generația trecută.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Acer Nitro 7 AN715-52:

Acer Nitro 7 AN715-52 aduce procesor din ultima generație de la Intel, model Core i7-10750H. Acesta nu este cu mult diferit față de generația anterioară, marea noutate fiind faptul că se poate duce prin Max Turbo până la… 5 GHz. Așa cum o să vedem la capitolul următor, asta vineînsă cu niște probleme.

În rest, unitatea de test propune placă video extrem de performantă, una de la NVIDIA, model RTX 2060, cu 6 GB de memorie dedicată, de tip GDDR6. Probabil că mulți dintre voi știu deja, dar aș vrea să amintesc aici faptul că modelele RTX de la NVIDIA sunt cele ce suportă noua tehnologie de Ray-Tracing în timp real, implementată deja pe o mulțime de jocuri noi. Tehnologia permite afișarea unei imagini în joc mai apropiată de ceea ce vedem în filme, cu lumina și reflexiile ei puse în prim-plan, cu detalii mai fine și culori mai intense.

Totodată, plăcile grafice NVIDIA RTX sunt compatibile DLSS 2.0 (Depp Learning Super Sampling). Asta înseamnă că orice GPU NVIDIA RTX integrează procesoare dedicate AI cu ajutorul cărora este în măsură să analizeze imaginea, pe care să o redea mai sharp, mai clar, în jocurile compatibile DLSS.

Memoria RAM în cazul de față a fost de 32 GB (2 x 16 GB), de tip DDR4 la 2966 MHz.

Spațiul de stocare a fost reprezentat de două SSD-uri pe M.2 2280 NVMe v1.4 PCIe 3.0 x4, modele Western Digital PC SN530. SSD-urile rulează din fabrică în RAID 0.

Sistemul de operare preinstalat pe modelul Acer Nitro 7 AN715-52 de test a fost un Windows 10 Pro 64-bit, cu bunele și cu relele lui, despre care nu are rost să vorbim acum.

Aplicațiile ce au venit la pachet cu acest sistem de operare preinstalat pe exemplarul Acer Nitro 7 AN715-52 ajuns la noi sunt câteva la număr, dintre care menționez magazinul de aplicații Acer Collection S, Acer Documents, Acer Jumpstart, Acer Legal Information, Acer Care Center, DTS Sound Unbound, DTS:X Ultra, Express VPN, Firefox, GoTrust ID, Killer Control Center, Netflix, Pandora Weblink, PhotoDirector for Acer, PowerDirector for Acer, RealtekAudio Console ș.a.

Aplicația NitroSense îți permite ajustarea turației celor două ventilatoare, alegerea planurilor de putere, egalizator pentru sunet și setări pentru iluminarea tastaturii.

Capturi de ecran din aplicația NitroSense de pe Acer Nitro 7 AN715-52:

Performanță

Teste benchmark Acer Nitro 7 AN715-52

Am rulat testele uzuale de benchmark și pentru Acer Nitro 7 AN715-52, iar rezultatele le-am pus spre comaparție alături de cele obținute de modelul anterior.

Teste benchmark laptop gaming Acer Nitro 7 AN715-52

Puterea de procesare este clar în avantajul noului laptop din seria Nitro de la Acer și cu atât mai mult pe partea grafică sunt îmbunătățiri evidente. Este și normal, având în vedere că Acer Nitro 7 AN715-51 a fost în versiunea cu placă video NVIDIA GeForce GTX 1650, iar acum avem de-a face cu RTX 2060.

În jocuri, Acer Nitro 7 AN715-52 se descurcă fără probleme. Iată câteva exemple, de fiecare dată detalii au fost duse la maximum, cu rezoluție Full HD:

  • GTA V – 80 fps mediu, 63 fps minim, 126 fps maxim;
  • Far Cry 5 – 81 fps mediu, 60 fps minim, 93 fps maxim;
  • Battlefield V – 62 fps mediu, 47 fps minim, 109 fps maxim;
  • PUBG – 79 fps mediu, 68 fps minim, 114 fps maxim;
  • Call Of Duty WarZone – 87 fps mediu, 58 fps minim, 104 fps maxim.

Pe partea de răcire, Acer Nitro 7 AN715-52 avea nevoie să impresioneze, întrucât procesorul Intel Core i7-10750H este recunoscut pentru temperaturile înalte la care poate ajunge. Chiar dacă poate părea că temperaturile pe CPU s-au dus sus de tot, în realitate Acer Nitro 7 AN715-52 s-a descurcat destul de bine. Maximul pe CPU a fost de 94 de grade Celsius. Valoare mare raportată la generațiile trecute de procesoare Intel, dar nu uriașă când ne gândim la alte laptopuri ce se încing cu adevărat puternic.

Temperaturi maxime CPU si GPU Acer Nitro 7 AN715-52

Pe placa video temperaturile au fost mai scăzute decât pe procesor, dar sunt totuși ridicate și aici dacă ne raportăm la alte laptopuri pe care le-am mai testat. S-au atins maxim 80 de grade Celsius.

Cele două ventilatoare nu sunt extrem de gălăgioase, ba chiar, având în vedere cu ce au de-a face (procesor în special), le consider decente ca zgomot. Din nou, sunetul scos de sistemul de răcire nu este deranjant, nu există acele frecvențe foarte joase sau foarte înalte care să se audă enervant.

La suprafață, Acer Nitro 7 AN715-52 este cu adevărat fierbinte în zona tastelor F2 la F9. Este mult prea încinsă această zonă, un punct minus din partea mea.

Conectivitate

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-52 2020

Acer Nitro 7 AN715-52 stă bine și aici, mai ales dacă ne gândim că integrează modul Wi-Fi ax, ce poate atinge viteze maxime de transfer de până la 2.4 Gbps. Avem și Bluetooth 5.0, așa că pe partea fără fir nu i se poate reproșa mai nimic.

Elementele fizice de contact de pe laterala din stânga sunt reprezentate de un port Ethernet RJ-45 de tip Gibabit LAN, două porturi USB Type-A și jack-ul combo de 3.5 mm. Pe dreapta avem încă un port USB Type-A, unul USB Type-C și un HDMI de tip 2.0.

Tastatură și touchpad

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-52 2020

Aici sunt schimbări mai degrabă de suprafață față de versiunea anterioară a acestui laptop. Fiecare tastă are acum contur cu alb, față de cel roșu de data trecută. Butoanele direcționale, cel scurtătură către aplicația NitroSense și cele WASD au contur mai îngroșat.

Iluminarea este acum de tip RGB, dar nu este pentru fiecare tastă, ci pe patru zone. Modul de iluminare permite personalizare suficient de extinsă, din aplicația NitroSense. Sunt destule preseturi de iluminare – Breathing, Wave, Zoom, Shifting și Neon, cu alegerea culorii, cu setarea vitezei și a direcției (stânga / dreapta) modurilor dinamice.

Cursa butoanelor este destul de lungă, se simte și o ușoară rezistență la apăsare, iar punctul de preluare a comenzii este suficient de clar. O tastatură reușită pentru un laptop de gaming.

Touchpad-ul este identic la Acer Nitro 7 AN715-52 cu cel de la generația anterioară, iar asta nu este rău deloc. Este un trackpad de foarte bună calitate, exact și foarte plăcut în utilizare.

Autonomie

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-52 2020

Probabil cel mai mare minus este acesta. Bateria de 57.28 Wh este similară cu cea generației trecute. Nici la review-ul Acer Nitro 7 AN715-51 nu am lăudat-o și nici acum nu am deloc motive să o fac.

Baterie Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-52 2020

Autonomia este cel mult modestă, ca să nu spun direct dezamăgitoare. La o utilizare fără gaming, cu luminozitatea ecranului pe la 40 – 50%, cu activități office, multimedia și browsing poți trece de 4 ore. În jocuri însă sau cu sarcini dificile (editare video sau grafică) cu luminozitatea ecranului la maximum, nu prinzi nici măcar 50 de minute, mai degrabă undeva pe la 35 – 40 de minute. Foarte puțin.

De apreciat aici este poate încărcătorul din pachet, unul ce oferă la ieșire o putere de 180W.

Incarcator Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-52 2020

Astfel, bateria goală se încarcă până la 100% în mai puțin de 2 ore.

Preț

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-52 – nu l-am găsit listat în ofertele magazinelor online. În acest articol am precizat că Acer Nitro 7 2020 va fi disponibil  în zona noastră din luna iulie 2020 la un preț de plecare de 1.300 de Euro. Nu am idee cât va costa o configurație precum cea testată azi.

Concluzii

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-52 2020

Acer Nitro 7 AN715-52 este un laptop de gaming bun, foarte reușit. În zona unde concurează aș spune că reprezintă în mod clar o opțiune de luat în seamă. O surpriză pentru mine a fost că sistemul de răcire reușește să țină temperatura procesorului Intel Core i7 din a zecea generație la o valoare acceptabilă.

În rest ce-ar mai fi de spus, în afară de cele mai importante puncte pro și contra pentru Acer Nitro 7 AN715-52: 

PRO

  • construcție solidă, marea majoritate a suprafețelor de la exterior sunt din metal;
  • ecran de bună calitate, ce afișează optim culorile chiar din fabrică, pentru ca după calibrare să fie extrem de exact;
  • ansamblu hardware puternic, cu procesor, placă grafică și stocare foarte performante;
  • tastatură și touchpad de bună calitate, plăcute în utlizare;
  • modul Wi-Fi ax.   

CONTRA

  • autonomie redusă;
  • sunet slab prin difuzoarele externe;
  • zona tastelor de la F2 la F9 se încinge foarte tare în sarcini dificile, metalul și tastatura din acea parte sunt cu adevărat fierbinți.