Traversez de ceva vreme o perioadă extrem de aglomerată în ceea ce privește produsele pe care le primesc pentru test și iată că nu reușesc să vin către voi cu review-uri complete de fiecare dată. Este cazul și pentru Acer Nitro AN17-51, pe care l-am avut la dispoziție suficient timp, dar pe care nu am reușit să-l supun tuturor testelor pe care le fac de obicei. Așadar, în loc de review nu pot decât să aduc câteva impresii.

Specificații notebook gaming Acer Nitro 17 AN17-51

Date tehnice

Notebook
Acer Nitro 17 AN17-51
EcranIPS, 17.3 inch, raport 16:9, rezoluție 2K 2560 x 1440 pixeli, 170 ppi, 165 Hz
ProcesorIntel Core i7-13700H, 14 nuclee cu 6 x Performance Cores cu până la 5.00 GHz Turbo Boost Max și 8 x Efficient Cores la maxim 3.70 GHz, 20 fire de execuție, memorie Intel Smart Cache de 24 MB, Putere 45 - 115W
Memorie32 GB DDR5-4800 SDRAM (2 x 16 GB)
2 x SSD 1024 GB M.2 NVMe PCIe în RAID 0
GPUNVIDIA GeForce RTX 4060 Laptop cu 8 GB GDDR6
Sistem de operareWindows 11 Pro 64-bit preinstalat
ConectivitateWi-Fi 6E 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.2, 2 x USB Type-C 3.2 Gen2 cu suport Thunderbolt 4, DP, USB Charginng 5V/ 3A și DC-in 20V / 65W maxim, 2 x USB Type-A 3.2 Gen2, 1 x USB Type-A 3.2 Gen1, 1 x HDMI, 1 x RJ-45 Gigabit Ethernet, 1 x jack combo de 3.5mm, microSD card reader
Alte informațiidifuzoare stereo, tastatură cu iluminare RGB pe 4 zone, touchpad cu suport multi atingere rezistent la umezeală, webcam
BaterieLi-Ion de 90 Wh cu 4 celule, încărcător de 330W
Greutate3.25 kg
Dimensiuni400.2 x 293.3 x 28.90 mm (L x l x h)

Încep cu partea de conținut al pachetului în care a venit laptopul. Nu este un produs de retail, așa că a venit doar cu încărcător și două cabluri de priză, dintre care unul pentru cele din Europa:

Cu ecran de 17.3 inch, Acer Nitro AN17-51 nu are cum să nu fie mare. Doar că este de-a dreptul masiv, pe aproape orice direcție, dar mai ales la grosime. Marginile din jurul ecranului nu sunt cele mai înguste, iar laptopul se continuă și în spatele balamalelor. Greutatea nu e nici ea de neglijat, ba din contră. Cu 3.25 kg, Acer Nitro AN17-51 este unul dintre cele mai grele laptopuri cu care am luat contact în ultimul timp.

Deși este realizat la exterior numai din plastic, Acer Nitro AN17-51 este foarte rezistent, extrem de solid. Plasticul de pe capacul ecranului este mat, dar fin, la fel ca și cel din jurul tastaturii. Cel de pe spate este rugos.

Sub carcasă, este loc suficient pentru toate componentele, nimic nu este îngrămădit pe acolo. Sistemul de răcire este cu două ventilatoare și 5 heatpipe-uri. La turație maximă, cele două ventilatoare fac ceva zgomot, dar nu aș spune că deranjează, frecvența acestor sunete nefiind una prea joasă ori prea înaltă.

În mod standard, Acer Nitro AN17-51 vine cu 16 GB de memorie RAM, într-un singur slot. Modelul de test le-a avut pe ambele ocupate, deci s-a dus la 32 GB de memorie RAM, de tip DDR5 la 4800 MHz. Și cu spațiul de stocare este aceeași poveste, în mod normal laptopul vine cu 1 TB, dar cel de față a mai primit un SSD pe M.2 ce a dus capacitatea maximă la 2 TB. Cele două SSD-uri au fost montate în RAID 0 pentru un plus de viteză.

Cu procesor Intel Core i7-13700 H și placă grafică NVIDIA GeForce RTX 4060 Laptop cu 8 GB GDDR6, Acer Nitro AN17-51 poate rula orice joc fără probleme. Sigur că dacă vrei calitate maximă în titlurile AAA, la rezoluție 2K, atunci rata fps va mai scădea. Aici poate interveni tehnologia DLSS de la NVIDIA, cea despre care am vorbit pe larg aici.

Notebook gaming Acer Nitro AN17-51 - primele impresii

Ecranul de 17.3 inch de tip IPS este bun, dar nu neapărat grozav.

Luminozitatea maximă a display-ului este suficientă pentru orice scenariu indoor, contrastul destul de ridicat, iar culorile vii, fără însă a impresiona. Oricum, un panou bine reglat din fabrică, ale cărui rezoluție 2K și rată de refresh la 165Hz sunt numai bune în gaming. Jucătorii entuziaști nu cred că au nevoie de mai mult decât ceea ce oferă Acer Nitro AN17-51 pe partea de ansamblu hardware și ecran.

Sunetul extern este de tip stereo și vine cu un volum maxim peste media a ceea ce am mai întâlnit până acum. Deși puternice, cele două difuzoare nu generează bass mai deloc, deci calitatea nu este cea mai ridicată. Pe medii și înalte este totul ok, dar nimic special. Am apreciat modul în care sunt trimise undele sonore în toate direcțiile, practic sunetul ajunge departe, cumva în fiecare colț a unei camere de dimensiuni normale.

Prin jack-ul audio de 3.5 mm, alături de o pereche bună de căști, avem parte de o experiență de nivel înalt, pe orice direcție de analiză, inclusiv ca intensitate maximă.

Conectivitatea este bine reprezentată, mai ales ca porturi fizice. Sunt nu mai puțin de 3 USB-A, două pe laterala din dreapta și unul pe stânga. Tot aici este și jack-ul audio combo, portul RJ-45 Ethernet, precum și cititorul de carduri microSD. Apreciez mereu când pe marginea din spate sunt dispuse porturile cu rol de ieșire video, în cazul de față cele două USB-C și cel HDMI. Lângă ele este și cel pentru alimentare prin port proprietar. Astfel, cablurile pentru ecranele externe și cel de încărcare nu vor încurca, fiind trase din spatele laptopului.

Wi-Fi este în format 6 / ax, în timp ce Bluetooth este în versiunea 5.2.

Sistemul de operare ce rula în spate era un Windows 11 Pro 64-bit, pe care se găseau preinstalate aplicații ca Acer Documents, Acer Jumpstart, Acer Legal Information, Acer Product Registration, Acer Care Center, DTS Sound Unbound, DTS:X Ultra, ExpressVPN, Forge of Empires, Intel Graphics Command Center, Intel Optane Memory and Storage Management, Killer Intelligence Center, NitroSense, Norton Security Ultra, Planet9 Stub, Realtek Audio Console, Solitaire and Casual Games și alte câteva.

Cele mai importante, din punctul meu de vedere, sunt Acer Care Center și NitroSense. Iată câteva capturi de ecran din aceste două aplicații:

Tastatura este una full, era și păcat ca la dimensiunile acestui laptop să nu fie propusă una de acest fel. Inclusiv tastele direcționale sunt standard și au și un contur alb mai pronunțat. La fel sunt tratate și cele WASD. Iluminarea este de tip RGB pe 4 zone distincte și poate fi personalizată din NitroSense.

Cursa tastelor este lungă, dintre cele mai adânci pe care le-am întâlnit. Este opusă ceva forță la actuare, dar asta nu înseamnă că apăsarea devine obositoare.

Notebook gaming Acer Nitro AN17-51 - primele impresii

Touchpad-ul este mare, nu exagerat, dar mare. Poate nu pare așa din poze, dar trebuie să ne amintim că Acer Nitro AN17-51 are o lungime de puțin peste 40 cm.

Touchpad-ul este foarte exact și plăcut în utilizare, iar click-urile se fac corect, atât ca sunet, cât și la cursă.

Atât cât am avut timp să mă joc cu Acer Nitro AN17-51, am observat că bateria de 90Wh generează o autonomie ridicată în mod uzual, fără jocuri. Adică, cu vizionare filme, navigare web sau activități office, cu luminozitatea ecranului pe la 60%, poți prinde de la 3 – 4 ore, până la un maxim de 5 – 6 ore.

Cu jocuri ceva mai grele, autonomia scade pe la o oră și 10 – 20 de minute. Oricum, nu este tocmai rău nici așa.

Încărcarea completă a bateriei cu adaptorul masiv, de 330W, se face în ceva mai mult de 2 ore.

Preț notebook gaming Acer Nitro AN17-51 – 8.500 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui articol).

Notebook gaming Acer Nitro AN17-51 - primele impresii

Acer Nitro AN17-51 nu-i cel mai portbail, dar oferă mult spațiu de lucru pe ecranul de 17.3 inch.

Acer Nitro AN17-51 este un laptop de gaming ce convinge per total, dar care vine, ce-i drept, la un preț destul de ridicat. O altă problemă a sa peste care trebuie să treci ca să-l poți avea în vedere ține și de portabilitate. Este foarte mare și greu, dar dacă nu ai de gând să-l cari prea des după tine, ci să fie mai degrabă un fel de înlocuitor de desktop PC, atunci vei descoperi un notebook foarte echilibrat.