Cred că v-am mai spus o dată că unul dintre cele mai bune laptopuri pe care le-am avut (și am avut câteva) a fost un MSI. Pur și simplu a rezistat și a performat mai mult decât satisfăcător de-a lungul mai multor ani, găsindu-și obștescul sfârșit abia când unul dintre cei doi băieți ai mei (nu știu care, că aveam eu grijă de el :)) a călcat pe el când era închis și ecranul s-a făcut praf. În rest, laptopul încă mai ducea, cu un monitor extern l-aș mai fi putut pune câteodată la lucru.

În fine, să-l lăsăm pe acela în ale lui și să vedem de ce ați accesat acest review. Mai mult ca sigur pentru a afla cât mai multe despre MSI Modern 14 C12M, iar de asta mă voi ocupa în cele câteva capitole care urmează.

Specificații notebook MSI Modern 14 C12M

Specificatii notebook MSI Modern 14 C12M

Design

Notebook MSI Modern 14 C12M

Unitatea de test a ajuns la mine în ceea ce pare cutia de retail, în care am mai găsit adaptorul de alimentare cu cablu pentru priză și câteva cărțulii cu diferite informații, gen ghid de pornire rapidă, ghidul utilizatorului, certificat de garanție și caiet de service:

MSI Modern 14 C12M face parte din categoria notebook-urilor micuțe, dar nu este un ultrabook. Asta fiindcă nu este cu adevărat compact și nici deosebit de ușor. Nici nu costă cât un ultrabook așa că înțelegem deja unde concurează.

Designul este pe cât se poate de simplu, chiar sobru datorită și culorii negre – Urban Black. Mai poate fi ales și într-o nuanță de gri, denumită Urban Silver. Ca elemente distinctive nu pot aminti decât logo-ul producătorului de pe capacul ecranului și pe cel de pe latura de sub display. Bine, de parcă acestea ar fi cine știe ce detalii care să iasă în evidență. Deci, dacă vrei un laptop sobru, acesta poate fi cel potrivit.

Am observat că s-a acordat parcă o mai mare atenție zonei posterioare, unde apare un model interesant pentru grila de aerisire de acolo.

MSI Modern 14 C12M vine cu o balama zdravănă ce permite rabatarea la 180 de grade a ecranului. Atunci când este deschis, laptopul se ridică ușor de partea din spate, sprijinindu-se acolo pe o bucată mare din cauciuc cu formă de cilindru.

În rest, chiar nu știu ce ar mai fi de adaugat ca aspect. Vă mai spun că MSI Modern 14 C12M este foarte solid, capacul ecranului și zona din jurul tastaturii fiind din aliaj de aluminiu. Doar partea de jos a laptopului este din plastic. Pe de altă parte, pe zonele metalice amprentele degetelor și urmele mâinilor se strâng cam repede și sunt și destul de vizibile. Alminteri, mai nimic de reproșat, calitatea de fabricație este mai bună decât m-aș fi așteptat. De fapt, chiar nu am găsit niciun motiv de nemulțumire.

Fără a impune pretenții, MSI Modern 14 C12M nici nu dezamăgește pe partea de construcție generală, asamblarea și finisajele de detaliu fiind fix ceea ce trebuie.

Ecran și sunet

Notebook MSI Modern 14 C12M

Ecranul lui MSI Modern 14 C12M nu anunță nimic special și, de la prima privire pe care i-am aruncat-o, fix așa l-am descoperit. Este un display ok, care însă nu te face să exclami nimic, pe nicio direcție.

Luminozitatea este mai înaltă decât mă așteptam, am măsurat 314 cd/mp în centrul ecranului. De obicei, în zona aceasta de preț panourile se opresc pe la 250 de niți.

Nici distribuția luminozității pe un ecran complet alb, cu intensitatea ridicată la maximum, nu este rea:

Distributie luminozitate ecran MSI Modern 14 C12M

În schimb, culorile nu sunt mai deloc corecte din fabrică, deviațiile Delta E sunt prea mari.

Deviații Delta E din fabrică ecran MSI Modern 14 C12M:

Test culori inainte calibrare ecran notebook MSI Modern 14 C12M

Din păcate, nu am reușit să calibrez display-ul, am primit o eroare ciudată, pe care nu am mai întâlnit-o până acum:

Eroare calibrare ecran notebook MSI Modern 14 C12M

Oricum, din experiență pot afirma că ecranul lui MSI Modern 14 C12M nu este unul care să fi reușit performanțe notabile pe partea de reprezentare a culorilor. Nici nu ar trebui să te aștepți ca în categoria de preț unde se situează acest notebook să primești un display pentru editare foto – video.

În rest, contrastul este decent, iar unghiurile de vizualizare suficient de largi. Mi-a plăcut că panoul nu reflectă mai deloc mediul ambiant. 

Sunetul extern cu puterea totală de 4W nu este deloc ceea ce trebuie. Acum, nu neapărat că zgârie urechea, dar nici nu pot spune că îți face plăcere să asculți muzică prin aceste două difuzoare. Calitatea este sub medie și sunt chiar telefoane mobile ce sună mai bine. Nici volumul nu urcă deloc sus, iar la maxim se aude și mai rău.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă radical. Nu este cel mai bun sunet pe care l-am auzit din DAC-ul intern al unui laptop, dar este pe atât de bun încât să-ți facă plăcere să conectezi o pereche bună de căști în acel port.

Hardware, sistem de operare și aplicații

MSI Modern 14 C12M vine cu procesoare Intel din a 12-a generație, putând fi echipat cu modele de la Intel Core i3, până la i7. Noi am primit modelul intermediar, al cărui ansamblu hardware se învârte în jurul procesorului Intel Core i5-1235U, realizat prin proces de litografiere pe 7 nm. Nu există placă grafică dedicată, de sarcinile 3D se ocupă acceleratorul integrat Intel Iris Graphics Xe.

Memoria RAM este în acest caz de 8 GB DDR4-3200, dar poate fi aleasă și varianta cu 16 GB. Eu chiar aș recomanda să se meargă pe acea versiune, fiindcă memoria RAM este lipită pe placa de bază și, în consecință, nu există posibilitatea de face upgrade prea ușor.

SSD-ul este unul de tip M.2 NVMe, dar MSI Modern 14 C12M nu a făcut trecerea către PCIe Gen4. Avem în cazul de față un SSD de 500 GB, însă pot fi alese și versiuni cu alte capacități pentru spațiul de stocare.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre MSI Modern 14 C12M:

Din punct de vedere al sistemului de operare, nimic nou, MSI Modern 14 C12M a venit cu Windows 10 Home 64-bit gata instalat. Aplicațiile ce vin la pachet nu sunt deloc multe, de amintit ar fi doar LinkedIn, Music Maker Jam, Norton Security, Realtek Audio Console și, cea mai importantă, MSI Center Pro.

Capturi de ecran din aplicația MSI Center Pro de pe MSI Modern 14 C12M:

Performanță

Am pus punctajele obținute de MSI Modern 14 C12M lângă cele ale modelului similar pe care l-am testat în luna aprilie a acestui an. De menționat este că MSI Modern 14 B11SB avea placă grafică dedicată NVIDIA GeForce MX450 cu 2 GB GDDR5 și, cu toate acestea, diferențele de scor sunt de cele mai multe ori în favoarea laptopului de față.

Teste benchmark notebook MSI Modern 14 C12M

Ca de obicei, am ținut sub observație temperaturile interne, iar MSI Modern 14 C12M nu a dezamăgit. 

Temperaturi maxime atinse pe componentele interne MSI Modern 14 C12M:

Faptul că nu s-a ajuns la valori extrem de ridicate s-a simțit și la exterior, unde MSI Modern 14 C12M nu devine deloc fierbinte în nicio zonă, doar ceva mai cald în dreptul tastelor 8 – 9.

Ventilatorul, deși iată își face treaba cu sârguință, nu te deranjează cu un zgomot pronunțat nici atunci când se învârte la turație maximă.

Conectivitate

Notebook MSI Modern 14 C12M

Pe partea wireless MSI Modern 14 C12M stă bine, cu Wi-Fi ax și Bluetooth 5.2 nu prea ai ce să-i reproșezi. Nici pe porturile fizice nu se prezintă rău, cu mențiuni: sunt două USB-A de tip 2.0… De ce nu s-a mers măcar pe 3.0, dacă tot au avut loc pentru două astfel de porturi? Și ar mai fi de punctat negativ faptul că portul USB-C 3.2 Gen2 nu oferă suport Thunderbolt, deși este compatibil PD charging.

Notebook MSI Modern 14 C12M

În rest, nu ar mai fi nimic de obiectat. Există HDMI, jack audio combo (ieșire stereo sunet și intrare microfon), dar și un binevenit cititor de carduri microSD.

Tastatură și touchpad

Notebook MSI Modern 14 C12M

Tastatura de pe MSI Modern 14 C12M este foarte plăcută în utilizare, fiind echilibrată din toate punctele de vedere. Tastele (nu toate) au dimensiuni corecte, cursa este medie, forța de apăsare este optimă, iar actuarea se face clar, precis. Ce nu mi-a plăcut sunt tastele direcționale, care sunt extrem de mici. Mai mult, deasupra săgeților stânga/dreapta, aproape lipite unele de celelalte, fără pic de spațiu, sunt butoanele Page Up și Page Down, pe care dacă le apeși din greșeală te alegi cu o cu totul altă comandă trimisă.

Tastatura este și iluminată, în alb, cu intensitate reglabilă în 3 niveluri. Iluminarea este plăcută, bine distribuită pe sub toate butoanele.

Touchpad-ul este mai mult decât ok, dar nimic cu adevărat special. Are o suprafață mare și este exact, dar parcă nu e perfect. Mai mult, click-urile fizice se fac cu ceva cam mult efort, cursa acestor butoane este parcă prea mare, iar zgomotul făcut la fel. 

Autonomie

Notebook MSI Modern 14 C12M

Când am întocmit tabelul cu specificații al acestui laptop și am ajuns la secțiunea baterie, nu credeam că sunt șanse de a avea o autonomie măcar decentă. Dar, mai mult sau mai puțin surprinzător, autonomia acestui laptop nu reprezintă un punct slab.

MSI Modern 14 C12M poate sta departe de priză, în condiții normale de exploatare, între 4 și 6 ore. Dacă ai ceva grijă poți prinde și mai bine de 7 ore, ceea ce nu e rău deloc.

Un test practic care demonstrează în mare parte duratele de mai sus: am rulat continuu clipuri video pe YouTube, cu luminozitatea ecranului și volumul din difuzoare setate ambele la 50%. După două ore se pierduseră fix 40 de procente din baterie, mai exact s-a ajuns de la 79% la 39%.

Adaptorul de alimentare se conectează la MSI Modern 14 C12M printr-un port proprietar și nu prin USB-C. Păcat, mai ales că încărcătorul generează la ieșire 65W, deci nu erau probleme pentru o mufă USB-C. Încărcarea completă a bateriei goale durează în jur de o oră și 20 de minute. 

Preț

Notebook MSI Modern 14 C12M2.500 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

MSI Modern 14 C12M
3.8 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție solidă, de foarte bună calitate;
  • ansamblu hardware performant pentru un astfel de laptop;
  • sistem de răcire bine pus la punct, menține temperaturile optime atât pe componente, cât și la exterior și, în plus, este și silențios;
  • raport bun calitate și specificații / preț.
Contra
  • sunetul extern este de slabă calitate;
  • minusuri pe partea de conectivitate fizică: două porturi USB-A 2.0 în loc de alte versiuni mai recente și mai performante și USB-C 3.2 Gen2 fără suport Thunderbolt;
  • dimensiunea tastelor direcționale este prea mică, iar poziția foarte apropiată a săgeților stânga/dreapta cu a celor PgUp/PgDn te face să le încurci unele cu celelalte.
Concluzii

MSI Modern 14 C12M este un laptop extrem de echilibrat. Probabil o să vi se pară că am zis de prea multe ori în decursul textului că „pe acolo se putea mai bine, că e ok, dar nimic special…”. Și este perfect adevărat asta, doar că la 2.500 de lei poți și trebuie să accepți ceva compromisuri. Doar că, dacă analizezi la rece, nu sunt chiar atât de multe minusuri, iar cele care sunt nu reprezintă cu adevărat motive de dat înapoi.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații