Sunt mai multe motive pentru care am ales să fac doar o scurtă prezentare și nu review complet pentru routerul Tenda RX12 Pro. În primul rând și poate cel mai important, pentru că acest produs nu-l găsesc prin niciun magazin online de la noi și nici nu se știe dacă va ajunge să fie importat oficial în România. Al doilea motiv ține de faptul că avem recenzii detaliate atât pentru Tenda RX9 Pro, cât și pentru Tenda TX9 Pro, iar RX12 Pro nu este cu mult mai diferit față de niciunul dintre cele două. O să vă spun care sunt principalele deosebiri mai jos, mai întâi să parcurgem specificațiile.

Specificații pentru routerul Wi-Fi 6 AX3000 Tenda RX12 Pro

  • Standarde wireless – IEEE 802.11ac/a/n/ax 5 GHz și IEEE 802.11b/g/n/ax 2.4 GHz;
  • Viteze maxime Wi-Fi – 5 GHz: până la 2402 Mbps, 2.4 GHz: până la 574 Mbps;
  • Interfață – 1 port WAN 10/100/1000 Mbps, 3 porturi LAN 10/100/1000 Mbps;
  • Securitate wireless – WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA/WPA2-PSK, WPA3-SAE/WPA2-PSK;
  • Funcții speciale – Wi-Fi+ Mesh System, suport Alexa, Smart Diagnosis, VLAN, TR069, Smart Traffic Prioritisation, Smart WiFi Schedule, PPPoE Username/password Cline, Bandwidth Control, Guest Network  Remote Web Management, MAC Clone, Support automatic access detection, Backup & Restore configurations;
  • 5 antene externe de 6 dBi;
  • Dimensiuni – 267 x 222 x 166 mm;
  • Greutate – 435 grame.

Ca design, Tenda RX12 Pro este foarte apropiat de cele două routere menționate mai sus. Marea diferență aici este că față de acelea apare o antenă în plus. Niciuna dintre cele 5 antene de la Tenda RX12 Pro nu este detașabilă, în schimb toate pot fi reglate la 360 de grade. Calitatea de fabricație pentru acest router este ok, dar nimic special.

Dacă vorbim despre deosebiri între Tenda RX12 Pro și RX9 Pro / TX9 Pro, atunci cea mai importantă aș spune că ține de procesorul integrat. Dacă la cele din seria 9 este vorba despre unul dual-core, ce rulează la 1.6 GHz, la RX12 Pro avem un chipset Broadcom 6756 cu 4 nuclee ce urcă până la 1.7 GHz. 

Aș mai aminti că pe routerul de față sunt prezente tehnologii precum OFMDA+MU-MIMO, dar acestea erau oricum și la RX9 Pro / TX9 Pro, deci nu se încadrează la diferențe.

În fine, ce este interesant se referă la faptul că atunci când începi procesul de instalare / configurare inițială, Tenda RX12 Pro apare ca fiind compatibil cu rețele Wi-Fi de tip mesh. 

Screenshot Tenda RX12 Pro

Iar funcția aceasta este promovată și pe site-ul oficial Tenda, așa că poți avea nu doar un router Tenda RX12 Pro, ci poți adăuga atâtea câte ai nevoie spre a acoperi suprafața dorită.

Interfața de setări este în foarte mare parte la fel cu ceea ce am descoperit la RX9 Pro, așa că nu mai încarc aici capturi de ecran ce sunt aproape identice cu ce puteți vedea în review-ul de la Tenda RX9 Pro.

Nici în materie de acoperire și performanță nu am observat că Tenda RX12 Pro ar fi cu mult mai capabil. Este clar că sunt ceva îmbunătățiri pe alocuri, dar nu aș spune că este ceva cu adevărat de scos în evidență. Oricum pe partea de viteză prin Wi-Fi limita este dată de porturile WAN / LAN Gigabit 10/100/1000.

Acum, când sau dacă va fi disponibil oficial în țara noastră Tenda RX12 Pro nu știu să vă transmit. Dar, dacă vom avea posibilitatea de a cumpăra acest router succesul său va depinde, ca de aproape fiecare dată, de preț. De cele mai multe ori Tenda nu dezamăgește ca raport specificații și performanță / cost așa că nu ar fi rău să avem de unde alege.