Primele smartphone-uri Nothing au lăsat o impresie bună. Start-up-ul condus de către Carl Pei se aventurează pe un segment nou de preț, unul cu adevărat important. Nothing Phone 2a costă 1599 lei, iar cererea depășește așteptările companiei. 

Am testat Nothing Phone 2, iar acum revin în fața voastră cu impresiile formate de modelul mai ieftin – Nothing Phone 2a. 

A păstrat multe elemente interesante de la NP1 și NP2. Mă refer aici la interfața Glyph, doar că numărul de LED-uri din partea spate a fost redus la…, trei. 

@gadget.ro Unboxing pentru Nothing Phone 2a #unboxing #nothingphone ♬ sunet original – gadget.ro

Specificații 

Smartphone

Date tehnice
Nothing Phone 2a
Data de lansare5 martie 2024
Design și certificăriStructură de rezistență din plastic și plastic pe partea spate, sticlă în partea frontală, certificare IP54 în ce privește contactul cu picăturile de apă și praful, 3 LED-uri în partea spate ce pot fi customizate prin interfața Glyph
EcranAMOLED de 6.7 inci cu rezoluție 2412 x 108 pixeli, rată de refresh la 120Hz, raport display / corp de 87.6%, luminozitate maximă de până la 1300 nits, Corning Gorilla Glass 5 în partea frontală
ProcesorMediaTek Dimensity 7200 Pro dezvoltat pe 4nm, 2 x ARM Cortex-A715 la 2.8 GHz și 6 x ARM Cortex-A510 la 2.0 GHz
Memorie8 GB RAM și 128 GB stocare
GPUMali-G610 MC4
Sistem de operareAndroid 14 cu Nothing OS 2.5.4
Conectivitatedual-sim, 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6, bluetooth 5.3, NFC, USB Type-C 2.0, localizare prin GPS, GALILEO, GLONASS, BDS și QZSS, cititor de amprentă optic integrat în display
Cameră foto și video principalăwide de 50 Megapixeli cu f.1.9, PDAF și OIS;

ultrawide de 50 Megapixeli cu f/2.2 și unghi de 114 grade;

LED flash

Filmează 4K cu 30 fps, 1080p cu 60 fps
Cameră de selfie-uri32 Megapixeli cu f/2.2 și filmează la 1080p cu 60 fps
Baterie5000 mAh cu încărcare pe fir la 45W
Greutate190 gr.
Dimensiuni161.7 x 76.3 x 8.6 mm

Pachet + Design 

🔺Un smartphone cu spate original, cumva atipic

În pachet veți găsi pe lângă smartphone și un cablu de tip USB Type-C la ambele capete, agrafă cu design interesant pentru slotul dedicat nanoSIM și ceva manuale cu instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție. Lipsește…, încărcătorul. Un trend ce văd că încetul cu încetul ajunge a fi aplicat și pe telefoane mid-range, nu doar pe vârfurile de gamă. Asta până când să sperăm că se va implica Uniunea Europeană printr-o legislație dedicată cum este cea de la portul USB Type-C. 

Nothing Phone 2a este printre cele mai frumoase smartphone-uri din categoria de preț sub 2000 lei. Unele companii se aventurează cu tot felul de module dizgrațioase la camera foto, piele ecologică pe spate și alte giumbușlucuri. Nu este cazul aici. A păstrat unele elemente specifice de la generațiile anterioare. Mă refer la partea spate ușor transparentă, efectul nu mai este la fel de puternic precum la NP2, spre exemplu. Cei doi senzori de la camera spate sunt integrați plăcut. 

Am primit la test varianta de culoare pe negru, iar spatele este fabricat din plastic, idem și structura de rezistență vizibilă pe lateral. Îmi place negrul mat adus pe lateral. Totuși, mi s-a părut că rezistența structurală nu a fost sacrificată prin folosirea unui astfel de material. Ei spun că au reciclat plasticul de la produsele anterioare, iar în partea frontală au ales o sticlă Gorilla Glass 5. 

Are certificare IP54 în ce privește contactul cu picăturile de apă și praful. În partea spate se află și 3 LED-uri ce pot fi customizate prin interfața dedicată numită Glyph. Poți avea informații legate de notificări, cameră, statusul unei comenzi sau curse pe Uber, volum sau generează efecte în funcție de conținutul redat pe telefon. 

Una peste alta, mi se pare că Nothing are curaj și cred că și alte companii ar trebui să ia notițe de aici. Dacă ar fi după mine aș alege varianta de culoare pe gri, mai este și modelul pe alb ce arată aproape la fel de bine. 

Ecran și sunet

🔺Display-ul este de bună calitate și are rată de refresh la 120Hz

Nothing Phone 2a folosește un panel AMOLED de 6.7 inci cu rezoluție de 2412 x 1080 pixeli / FHD+ și dispune de rată de refresh la 120Hz. Luminozitatea urcă la 1300 nits în peak, iar raportul display / corp este de 87.6%, 394 ppi și are funcția Always On Display. 

Este un display drept ce a fost protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5 și are folie de protecție montată din fabrică. Display-ul are margini vizibile, dar nu deranjează în utilizarea de zi cu zi. 

🔺Cele 3 opțiuni privind rata de refresh

La rata de refresh sunt trei opțiuni: Dinamic – se modifică în funcție de conținut, Mare – 120Hz, Standard – 60Hz. La Culori poți alege între Vii și Standard + au adus opțiune spre a regla temperatura de culoare. Am ținut display-ul la 120Hz și modul de culoare pe Viu. 

Producătorul afirmă că display-ul livrează 700 nits tipic și 1300 nits în peak (pentru câteva secunde cu luminozitatea setată pe Automat și sub acțiunea razelor de soare). Pe alb am măsurat fix 1300 nits cu luminozitatea setată la maxim. Nu-mi amintesc un alt telefon care să livreze fix cât se declară în materialele de presă. Ce aș critica ar fi faptul că mi se pare că reflectă spațiul ambiant destul de tare. Mi-a amintit puțin de display-urile laptopurilor de acum ceva ani de zile. 

Difuzoarele sunt stereo, unul se află deasupra display-ului, iar al doilea la bază. A măsurat 93.9 dB la aprox. 10 – 15 cm distanță de difuzor și 79.7 dB la aprox. 30 – 40 cm distanță într-o poziție normală de utilizare. Sunetul mi s-a părut a fi destul de bine conturat, nu distorsionează la volum maxim. Întradevăr, am testat și smartphone-uri mai zgomotoase, dar nici NP2a nu stă rău, absolut deloc. Are bass peste alte modele din această zonă de preț, dar nu la fel de bine încorporat precum la modele premium din piață (trebuie să-i dăm Cezarului ce i se cuvine până la urmă). 

Reglarea volumului se face de pe lateral stânga, nu îl vei încurca cu butonul de pornire adus pe partea dreaptă. 

Hardware, sistem de operare și aplicații 

🔺Ecranul de start de pe Nothing Phone 2a

Folosește un procesor MediaTek Dimensity 7200 Pro ce a fost dezvoltat într-un proces de litografiere pe 4nm. Este un procesor octa-core cu 2 x Cortex-A715 la 2.8 GHz și 6 x Cortex-A510 la 2.0 GHz însoțit de un accelerator grafic Mali-G610 MC4. 

Modelul de test era în echiparea cu 8 GB RAM și 128 GB stocare Sunt și versiuni cu 12 GB RAM și 256 GB stocare. 

Informații oferite de CPU-Z pentru Nothing Phone 2A

Procesorul mi se pare a fi optimizat pentru a avea un consum cât mai mic de energie și nu epatează neapărat prin performanțele oferite, deși va rula orice aplicație sau joc din Play Store. A atins temperaturi de 44 – 45.5 grade Celsius în partea spate vs telefoanele premium ce de multe ori în teste de benchmark urcă și la peste 50 grade Celsius. 

Rulează PUBG Mobile cu grafica pe HDR și frame rate-ul setat pe Ultra. Experiența de joc a fost impecabilă. În Diablo, grafică la rezoluție a acceptat High, Ultra nu a fost suportat, iar la frame rate am putut alege și 60 fps. La fel, a funcționat excelent. Nu am sesizat cădere de frame rate. 

🔺Primul patch a fost livrat pe NP2A

A venit din fabrică cu Android 14 și Nothing OS 2.5.4, patch-urile de securitate compilate până în februarie 2024. Primește 3 versiuni de Android și 4 ani pe partea de patch-uri de securitate. Interfața este o altă gură de aer proaspăt în piață. Sunt câteva accente specifice Nothing. Mi se pare că și Honor, Xiaomi & co ar trebui să învețe de la Carl Pei & ai săi. 

Nothing are deja capacitatea să ofere una dintre cele mai bune integrări ale Android pe un smartphone. Da, pe NP2A nu-s chiar toate perfecte și cred că unele limitări vin de la hardware. Când desfășori mai multe operațiuni pe telefon se întâmplă să ai un lag aproape perceptibil, iar când navighezi prin interfață mi se pare că uneori prea face scroll din topor, să zic așa. Sunt chestii ce cred că pot fi revizuite printr-un update software. Am văzut că deja au livrat unul de puțin peste 300 MB ce este adresat mai mult în a îmbunătăți performanțele camerei foto. Aș recomanda modelul cu 12 GB RAM și 256 GB stocare, cel cu 8 GB RAM și 128 GB stocare mi se pare că sacrifică puțin performanțele. Android este un sistem de operare gurmand pe partea de RAM. Așa a fost și a rămas. 

🔺O parte din setările legate de cele trei LED-uri din partea spate

Ca și add-on-uri m-aș referi la Glyph Interface. Poți seta funcționarea celor 3 LED-uri din partea spate. Bineînțeles, le poți și dezactiva. Aici se află și un compozitor, ai opțiunea de a realiza propriile pachete de sunete pentru sonerii. Dacă dorești, poți selecta orele de somn, iar LED-urile nu funcționează în intervalul respectiv. 

La Caracteristici Experimentale veți găsi AirPods (afișare pictogramă și informații baterie), răspuns tactil îmbunătățit (valabil în anumite jocuri, dar și consumul de energie va fi ceva mai mare), Progres Glyph (integrare a interfeței Glyph cu Uber, Zomato, Calendar). 

🔺Toate aplicațiile preinstalate pe Nothing Phone 2a

Aplicații preinstalate pe Nothing Phone 2A: 

Aplicații Android: Agendă, Caledar, Ceas, Chrome, Drive, Files, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Magazin Play, Maps, Meet, Messages, Note Keep, Siguranță personală, YouTube și YouTube Music. 

Alte aplicații: Înregistrator, Nothing X, Meteo. 

Bloatware-ul este aproape inexistent. 

Android 14 cu Nothing OS 2.5.4: 

Performanțe 

🔺Rezultat obținut în AnTuTu de procesorul MediaTek Dimensity 7200 Pro

A trecut prin testele uzuale, iar rezultatele le-am înregistrat în tabel. 

Smartphone

Teste de benchmark
Nothing Phone 2a


MediaTek Dimensity 7200 Pro, 8 GB RAM și 128 GB stocare;
Honor 90

Qualcomm Snapdragon 7 Gen1, 12 GB RAM și 512 GB stocare
AnTuTu Benchmark663.000 puncte689.288 puncte
3DMarkWild Life - 4168 puncte;
Wild Life Extreme - 1157 puncte;
Wild Life - 3121 puncte;
Wild Life Extreme - 850 puncte
AndroBenchSequential Read - 847.20 MB/s;

Sequential Write - 499.68 MB/s.
Sequential Read - 1789.6 MB/s;

Sequential Write - 1369.38 MB/s
GeekBench 6Single core - 1029 puncte;

Multi-core - 2512 puncte;
Single-core - 1118 puncte;

Multi-core - 3117 puncte
GFX BenchCar Chase - 34 fps;
Manhattan 3.1 - 56 fps;
Car Chase - 27 fps;
Manhattan 3.1 - 47 fps
PCMark11380 puncte12388 puncte

Teste de benchmark rulate pe Nothing Phone 2a

Conectivitate

🔺Elementele de conectivitate de la bază

Este un smartphone cu slot pentru două cartele nanoSIM, 5G, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac/6, NFC la 360 grade, USB Type-C 2.0, localizare single band prin GPS, GALILEO, GLONASS, BDS și QZSS, cititorul de amprentă optic a fost integrat în display. Nu are slot pentru card, jack de 3.5 mm și nici port infraroșu. 

În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta dați de butonul de pornire, la bază de portul USB type-C 2.0 flancat de unul dintre difuzoare și slot pentru cele două cartele nanoSIM, iar reglarea volumului se face din lateral stânga (Up și Down individualizate). 

Atât în 5G, cât și prin Wi-Fi, Nothing Phone 2A este capabil mai mult față de cât aș obține pe conexiune gigabit de internet fix sau pe 5G-ul operatorilor din țara noastră. 

Cameră foto și video

🔺Cei doi senzori de la camera principală

Camera principală are un senzor wide și unul de tip ultrawide: 

  • wide de 50 Megapixeli cu f/1.9, OIS și PDAF;
  • ultrawide de 50 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 114 grade. 

Se adaugă un LED flash și capacitatea de a înregistra materiale video la rezoluție 4K cu 30 fps sau 1080p cu până la 60 fps. 

Camera de selfie-uri are 32 Megapixeli cu f/2.2 și înregistrează materiale video la 1080p cu până la 60 fps. 

Interfața camerei foto și video de pe Nothing Phone 2a: 

Este impresionant cât de bine se descurcă la partea de postprocesare, algoritmul pe care Nothing l-a scris și în care s-au folosit de ISP-ul și tehnologiile pe care MediaTek le-a pus pe procesorul Dimensity 7200 Pro. Și pe întuneric complet, încearcă să livreze ceva din spațiul ambiant. Opțiunile de zoom sunt 0.6x, 1x și 2x (făcut cu crop din camera wide). 

Pe timp de zi nu prea sunt multe comentarii de făcut = fotografii de bună calitate, dar la fel de bine se descurcă și pe noapte. Zoom-ul 2x are ceva zgomot de imagine, după cum este și normal. O surpriză plăcută au fost și portretele făcute cu camera de selfie-uri, un bokeh bine definit. 

În ce privește materialele video, lipsește 4K 60 fps. Și la zoom-ul 2x uneori face refresh și focus aiurea, dar cred că s-ar mai putea rezolva cu un patch software în viitor. 

Clip 4K 30 fps realizat cu Nothing Phone 2a pe timp de zi și noapte: 

Fotografii făcute cu Nothing Phone 2a

Autonomia

🔺Autonomia este unul dintre punctele PRO ale acestui smartphone

Bateria de 5000 mAh se încarcă la 45W pe fir și lipsește orice formă de încărcare wireless. În cutie se află doar cablul, iar încărcătorul îl văd listat la eMAG pentru 178.99 lei cu mențiunea Ultimul produs în stoc. Același preț îl are și în magazinul online oficial al Nothing ce livrează și în țara noastră. Mi se pare destul de scump. 

Folosește standardul PD 3.0 și la nevoie și alt charger compatibil ar putea fi folosit fără nicio problemă. 

M-am concentrat prea mult pe încărcător când ar trebui să apreciez altceva, autonomia în sine. În cele câteva zile de utilizare mi s-a părut a fi genul de telefon ce aduce chiar și 2 – 3 zile de autonomie în condiții normale de utilizare. 

Acumulatorul de 5000 mAh este ajutat de funcția Baterie Adaptativă ce o găsiți în secțiunea dedicată din setări, iar aplicațiile neutilizate de o bună perioadă de timp sunt închise. 

Preț 

Nothing Phone 2a cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 1599 lei în magazinul online oficial sau 1589.99 lei la eMAG. Modelul cu 12 GB RAM și 256 GB stocare costă 1798.99 lei. 

Nothing Phone 2a
4 / 5 Gadget Score
Pro
  • design ce impresionează în mod plăcut și-l deosebește de alte produse din segmentul său de preț
  • interfața Glyph cu LED-uri ce aduc nu doar show-off cât și un caracter practic
  • hardware & software bine puse la punct
  • cameră foto și video cu rezultate bune în majoritatea scenariilor de utilizare
  • autonomie mare
Contra
  • lipsă certificare legată de rezistența la contactul cu apa în submersie
  • lipsă încărcare wireless
  • lipsă senzor dedicat pentru tele
  • USB Type-C 2.0…
  • lipsă eSIM
  • preț ușor ridicat și fără încărcător în pachet
Concluzii

Nothing Phone 2a este unul dintre cele mai interesante smartphone-uri mid-range lansate în 2024 și cred că va reuși să păstreze acest titlu și până la sfârșit de an.

Iese în evidență prin designul său ușor atipic, dar și printr-o funcționare de cele mai multe ori excelentă în aproape orice condiții. Da. Prețul mi se pare ceva cam mare, mai ales că ajunge a fi în aceeași zonă cu Nothing Phone din prima generație (structură de rezistență din aluminiu, sticlă pe față și spate, încărcare wireless, mai multe LED-uri în partea spate, performanțe similare la nivel hardware etc).

În câteva luni ar putea fi poziționat într-un alt segment de preț și devine o ofertă de luat în calcul pentru cei ce caută un smartphone mid-range nonconformist, cu software destul de bine pus la punct și performanțe decente la nivel de cameră foto și video, în jocuri etc.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Nothing Phone 2a a fost testat pentru o perioadă de 2 săptămâni, iar sample-ul de test a fost returnat. Articolul face parte dintr-o campanie, dar opiniile exprimate aparțin strict autorului, iar recenzia nu a fost aprobată înainte.