Brandul nubia și-a anunțat intrarea oficială pe piața locală la început de iulie 2024, atunci când am adus și câteva prime impresii pentru telefonul despre care vom discuta acum mai pe larg. Așa cum își dorește să transmită încă din denumire, nubia Focus Pro 5G pune accent pe capacitățile foto, iar până la capitolul unde vom vedea mai exact cum se descurcă pe acea direcție, trebuie să parcurgem și alte secțiuni de analiză, cel puțin la fel de importante în a stabili cât de competitiv este acest smartphone la modul general.

Specificații smartphone nubia Focus Pro 5G

Date tehnice

Smartphone
nubia Focus Pro 5G
EcranIPS de 6.72 inch, curbat pe laterale, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 391 ppi, rată de refresh maximă de 120Hz
ProcesorUnisoc T760 pe 6nm, octa-core cu 1 x 2.2 GHz Cortex-A76 + 3 x Cortex-A76 + 4 x Cortex-A55
GPUMali-G56
Memorie8 GB RAM
256 GB UFS 3.1
Sistem de operareAndroid 13 cu interfața MyOS 13
Conectivitatedual SIM 5G (2 x nano SIM), Wi-Fi 5 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.2, NFC, localizare prin GPS, USB Type-C 2.0
Camere foto și videoCameră principală cu 3 senzori:
- 108 Megapixeli Wide, 24mm, 1/1.67 inch, f/1.8, OIS, PDAF
- 5 Megapixeli Ultrawide, f/2.2, Autofocus și funcție Macro
- 2 Megapixeli adâncime câmp

Filmează 4K, Full HD 1080p și HD 720p cu 30 fps

Cameră frontală de 32 Megapixeli, f/2.4

Filmează Full HD 1080p și HD 720p cu 30 fps
Baterie și încărcare5000 mAh
Încărcare pe fir cu maxim 33W
Alte detaliiSenzor de amprentă integrat în butonul Power, buton slider cu funcție standard de deschidere aplicație foto, buton capacitiv pentru captură foto
Greutate218 grame
Dimensiuni166 x 76.1 x 8.5 mm

Pachet, design și construcție

nubia Focus Pro 5G - review

🔺Primești tot ce trebuie direct din cutia de retail, designul este original, dar calitatea de fabricație este mai degrabă din zona entry-level…

Telefonul a venit la mine în cutia de retail sigilată, în care mai sunt o husă de tip bumper din plastic rigid transparent, o folie de protecție pentru ecran din plastic, încărcător rapid la 33W cu port USB-C, cablu cu mufe USB-C la ambele capete, agrafă pentru acces la slotul SIM, ghid de pornire rapidă și un alt pliant cu informații diverse:

nubia Focus Pro 5G poate fi comandat în culoarea neagră (Classic Black), când spatele imită sticla, și într-un maro deschis (Light Brown), când spatele este precum pielea. În ambele cazuri avem o abordare în două nuanțe, aici vedem o fâșie albă pe care apar inscripțiile „nubia”, „Model Z2351N” și alte logo-uri și certificări. Șasiul și întreg inelul ce înconjoară modulul camerelor de pe spate sunt aurii și se asortează la fix cu acel maro deschis de pe spate.

Acest smartphone este original ca design, cel puțin modulul în care sunt poziționate camerele spate este ca niciunul. Aici avem o formă de bază de cerc, cu lentilele camerei principale de 108 MP care se ridică și mai mult și care au o formă ce îmbină un cerc cu un dreptunghi.

Sunt câteva tușe de un roșu aprins, cum sunt cele două inele subțiri ce înconjoară modulul masiv al camerelor spate, cum este și butonul Power și cum mai este sigla „Neo Vision” din colțul din stânga sus, de pe spate.

În rest, avem muchii la unghi drept pentru șasiul din plastic și spate perfect plat, care nu asigură cea mai bună priză în mână. Pe de altă parte, nubia Focus Pro 5G generează o aderență bună prin plasticul ce imită pielea, care este și ușor cauciucat. Așadar, deși forma nu generează cel mai bun grip, prin combinația cu imitația de piele de pe spate telefonul nu va scăpa prea ușor din palmă.

Marginile din jurul ecranului nu-i fac cinste unui smartphone din această zonă de preț unde concurează nubia Focus Pro 5G. Cele laterale să zicem că nu sunt chiar uriașe, dar cea de sus și în special cea de jos sunt prea late și strică designul părții frontale. Nici decupajul circular pentru camera față nu este cel mai discret, dar din jurul acestuia poți activa funcția Live Island. Nu cred că mai trebuie să precizez ce-și dorește să copieze aceasta…

Construcția este în regulă, dar absolut nimic ieșit din comun. Aș spune că pentru segmentul mid-range aveam așteptări mai ridicate, cumva nubia Focus Pro 5G se încadrează mai degrabă ca materiale și finisări de detaliu în categoria entry-level. Telefonul nu pare sensibil la îndoire, dar nici cel mai rigid nu se dezvăluie atunci când încerci să-l flexezi ușor.

Ecran și sunet

nubia Focus Pro 5G - review

🔺Ecran IPS în zona de preț unde este poziționat acest telefon reprezintă un NU categoric!

Aici apare un alt element care nu-i face deloc cinste acestui smartphone mid-range. Mid-range ca încadrare din punct de vedere al costului de achiziție, căci panou IPS nu am mai văzut de mult, de foarte mult timp în zona mid-range. Și nici nu aș spune că avem aici un IPS de cea mai bună calitate.

Este în regulă, dar pentru un smartphone precum nubia Focus Pro 5G așa ceva nu este suficient. Culorile nu sunt cele mai aprinse, contrastul nici el uriaș, luminozitatea nu te ajută în zilele însorite, când ai probleme destul de serioase de lizibilitate și trebuie să cauți umbra spre a vedea ceva mai clar pe ecran.

Mai mult, nici unghiurile de vizualizare nu sunt deloc extinse, ba din contră. Deja de pe la 30 de grade albul se transformă într-un gri, iar contrastul are și mai rău de suferit.

Ceea ce aș spune că mai salvează aparențele este rata de refresh la maxim 120Hz, dar nici aceasta nu este ceva special în segmentul mid-range, majoritatea telefoanelor mult mai ieftine decât nubia Focus Pro 5G fiind deja de mult timp la același nivel.

Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe nubia Focus Pro 5G:

Sunetul este la același nivel cu ecranul, adică absolut nimic special. Cel mai rău mi se pare că sunetul este mono, nu stereo, deci avem un singur difuzor. Sincer, la pretențiile afișate prin prețul acestui telefon să nu ai difuzoare duale… Nici nu mai zic că sunetul are o calitate slabă și nici volumul maxim nu face o impresie de excepție, deși nu pot să spun că intensitatea la 100% nu este ok(ish).

Hardware, sistem de operare și aplicații

nubia Focus Pro 5G - review

🔺Chipset-ul Unisoc T760 nu poate fi nici el considerat corespunzător pentru un astfel de smartphone.

Alt capitol unde nubia Focus Pro 5G trebuia să vină mai bine pregătit. Cu chipset Unisoc T760 nu face nici aici impresie bună. Singurul avantaj al acestui chipset este că are modul 5G integrat, în rest nu este deloc demn de zona mid-range.

Nici cantitatea de memorie RAM nu sparge tipare, pe de altă parte spațiul intern de stocare este într-adevăr suficient și este de tip UFS 3.1.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre nubia Focus Pro 5G:

nubia Focus Pro 5G rulează un Android 13 când la coadă stă să apară oficial Android 15. Nu am informații că acest smartphone va trece la Android 14, dar consider că măcar atât ar trebui asigurat. Peste sistemul de operare de la Google este aplicată o interfață destul de intruzivă, atât ca modificări aduse designului, cât și ca funcții noi integrate.

MyOS 13 introduce multe opțiuni în plus, cu meniu dedicat în zona de setări, unde descoperi Z-POP, de exemplu, adică un meniu cu anumite aplicații ce este mereu la dispoziția ta. Nu este tocmai exclusiv, mai sunt și alți producători care oferă așa ceva, dar Live Island nu este chiar atât de des întâlnit pe dispozitivele cu Android. Live Island poate afișa rapid diferite notificări, dar nu mi s-a părut tocmai ceva despre care să  merite scris mai mult decât am făcut-o deja.

Interfața rulează mai mult decât ok, nu am întâlnit cine știe ce lag, deși mai apare uneori. Nimic enervant și, cel mai probabil, dacă ar fi fost integrat un procesor mai puternic nici nu s-ar mai fi simțit totul la fel de nerafinat.

Pe partea de aplicații preinstalate, sunt destule, dar nimic deranjant. Cu cele multe de la Google suntem deja obișnuiți, dar poate că nu trebuia ca nubia să mai aducă și altele precum Asphalt Nitro 2, Booking, Facebook, Hot Apps, Hot Games, MC:Rebel Guns, Puzzle Pets, Schimbare telefon, WPS Office și ZTE Cares. În fine, nu sunt deloc multe aplicații în total, deci nu aș spune că acestea ar putea contura un punct contra.

Interfața MyOS 13 (Android 13) pe nubia Focus Pro 5G:

Performanță

🔺Scorurile din testele de benchmark scot în evidență un ansamblu hardware limitat ca putere de procesare.

Aici este demonstrat ceea ce spuneam doar câteva paragrafe mai sus legat de procesorul nu suficient de puternic pentru un telefon care concurează în zona de preț unde o face nubia Focus Pro 5G. Unisoc T760 pur și simplu nu este capabil să ruleze corect aplicații mai complexe, iar de jocuri grele susținute optim nici că poate fi vorba.

Teste benchmark

Smartphone
nubia Focus Pro 5G
AnTuTu v10.3.0476293 puncte
PCMark
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write

11266 puncte
27864 puncte
1250.98 MB/s
1301.36 MB/s
Geekbench 6 v.6.3.0
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

748 puncte
2397 puncte
3DMark
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan
Sling Shot OpenGL ES 3.0
Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1

1617 puncte
451 puncte
4180 puncte
3136 puncte

Testele de benchmark rulate pe nubia Focus Pro 5G:

Ce pot aprecia totuși, este că nici în sarcini grele susținute (atât cât poate nubia Focus Pro 5G) telefonul nu se încălzește mai deloc. Devine o idee mai cald, dar absolut nimic îngrijorător.

Conectivitate

nubia Focus Pro 5G - review

🔺Fără Wi-Fi 6 nu poți prinde viteze prea mari la internet…

Aici, din păcate nu am găsit informații oficiale relevante. Știm că avem conexiune 5G SA/NSA pe oricare dintre cele două cartele nano SIM, dar nu simultan evident. În rest, pe Wi-Fi nu există modul 6 sau ax, ci totul se termină la Wi-Fi 5 (ac), de tip dual band. Despre Bluetooth nu este totul sigur că este în versiune 5.2, dar așa am găsit pe unele site-uri. Nici despre serviciile de localizare nu am date concrete, nu am găsit ce sisteme sunt suportate. NFC este prezent și există chiar și modul radio FM. Aplicația radio FM pornește fără să fie nevoie de vreun cablu introdus în telefon, care să acționeze drept antenă. Așadar, poți asculta oricând bătrânul radio FM pe nubia Focus Pro 5G.

În ceea ce privește elementele fizice de conectivitate, dar mai degrabă de interacțiune, acestea sunt ceva mai multe decât am găsit pe majoritatea telefoanelor testate. Încep cu cele suplimentare, toate dispuse pe latura din dreapta. Aici, pe lângă butonul Power mai apare mai sus și un buton slider care, în mod standard, deschide aproape instant aplicația Camera. Chiar și cu ecranul blocat, o simplă mișcare a acestui slider te aduce direct pe ecranul de captură foto. Faci slide la poziția inițială și ieși imediat din aplicația Camera. Poți să dai și alt rost acestui buton, dar nu sunt atât de multe opțiuni disponibile: comutare rapidă a modului de sunet, lanternă și recorder de voce.

Tot pe laterala din dreapta, spre colțul de jos, mai apare un buton, de această dată unul de tip capacitiv, cu logo-ul clasic pentru cameră foto. Este un buton ce acționează ca declanșator pentru captura foto ori pentru start înregistrare video sau pentru orice alt mod de captură. Nu mi s-a părut mai ușor de folosit decât butonul virtual de pe ecran, dar probabil că sunt și obișnuit să-l folosesc doar pe acela…

Pe latura din stânga avem butoanele pentru reglarea volumului, o abordare pe care o apreciez mereu (aceste butoane să nu fie pe aceeași latură cu butonul Power) și tot pe aici este și slotul pentru cele două cartele nano SIM. Jos vedem portul USB-C, difuzorul media și microfonul pentru apeluri, în timp ce sus este microfonul secundar.

Senzorul pentru amprentă este integrat în butonul Power. Are o rată aproape ideală de recunoaștere, iar timpul de răspuns este și el extrem de scurt, aproape instant.

Camere foto și video

nubia Focus Pro 5G - review

🔺Senzorul de 108 MP produce imagini de bună calitate, poze care au 12 MP, după îmbinarea pixelilor de tip 9-în-1.

Aici, începem cu interfața aplicației Camera, care urmează un alt trend în zona Android, față de ceea ce eram obișnuit să găsesc în ultimul timp. Nu sunt modificări extreme, dar zona cu modurile suplimentare de captură apare când dai swipe la maxim stânga, față de dreapta, și nici nu există opțiune de a aduce pe ecranele principale măcar unul dintre acele moduri. De fapt, nici să scoți dintre modurile predefinite nu poți, așa că personalizarea este limitată. Mi s-a mai părut ciudat și că limba în aplicația Camera a rămas pe engleză în condițiile în care limba sistemului era pe română…

Interfața aplicației Camera de pe nubia Focus Pro 5G:

Deși vedem clar că pe spate sunt în total 3 senzori, de fapt doar 2 sunt sunt funcționali, să spunem așa. Avem o cameră ultrawide care scoate poze de 5 Megapixeli (2592 x 1944 pixeli) de aceea am presupus că senzorul este de tot atâția MP. Mai mult sau mai puțin surprinzător este că această cameră ultrawide are și sistem de autofocus și că poate capta și poze de tip Macro. Vedem mai jos cum o face.

Senzorul principal este de 108 MP, vine și cu sistem OIS, iar pozele în mod normal sunt de 12 MP (4000 x 3000 pixeli), deci avem o îmbinare de pixeli de tip 9-în-1. Cu senzorul principal poți capta și fotografii cu zoom 3X, dar este vorba despre crop din imaginile la dimensiune maximă și nimic de tip optic.

Poze de zi realizate cu nubia Focus Pro 5G (Ultrawide, Wide 1X și Zoom 3X cu camera wide):

Așa cum putem vedea din exemplele de mai sus, nubia Focus Pro 5G nu se descurcă deloc rău pe partea foto, dar nu mi se pare nici cel mai constant. Adică, sunt scene pe care le expune perfect și în care intervalul dinamic și contrastul sunt bine gestionate, dar sunt și exemple în care avem un contrast prea ridicat, care limitează evident și gama dinamică. Detaliile sunt și ele cu dus și întors. În scene complicate, gen cele cu frunze, detaliile nu sunt cele mai fine, dar sunt și situații în care avem o conturare foarte bună.

Pe partea de lumină slabă, cu modul Night activat, senzorul Ultrawide iese din schemă, așadar mai ai la dispoziție doar perspectiva wide și un zoom 3X, din nou unul digital. Rezultatele nu mi se par deloc convingătoare, aici pierde câteva puncte sistemul de camere de pe nubia Focus Pro 5G.

Poze în low-light cu modul Night activat pe nubia Focus Pro 5G (Wide 1X și zoom 3X tot cu senzorul wide):

Capturile de la mică distanță de subiect nu sunt nici ele cele mai echilibrate, uneori ai parte de detalii bune, alteori nici că am putut pune în focus imaginea.

Poze tip Macro realizate cu camera Ultrawide de pe nubia Focus Pro 5G:

Camera frontală de 32 Megapixeli chiar face poze la această rezoluție (6528 x 4896 pixeli), dar numai dacă nu activezi modul Portret. Altfel, rezoluția scade dramatic, la numai 2592 x 1944 pixeli, care corespunde unui număr de 5 Megapixeli. Selfie-urile în modul normal mi se par reușite, nu și cele cu modul Portret, tocmai din cauza detaliilor care sunt prea puțin conturate.

Poze realizate cu camera frontală de pe nubia Focus Pro 5G (fără și cu mod Portret):

Pe filmare, nubia Focus Pro 5G poate capta la rezoluție maximă 4K 2160p cu 30 cadre pe secundă, dar, din nou, la această rezoluție nu ai parte de captură ultrawide, ci doar de cea wide și cu zoom 3X. Clipurile video nu sunt nici rele, dar parcă nici la nivelul pe care îl așteptam de la un telefon ce costă cât nubia Focus Pro 5G.

Clip video 4K 2160p 30fps filmat cu nubia Focus Pro 5G:

Autonomie și încărcare

Autonomie nubia Focus Pro 5G

🔺Autonomie pe care te poți baza fără discuție, dar încărcare nu pe atât de rapidă pe cât mă așteptam.

Aici este un capitol unde nubia Focus Pro 5G convinge pe deplin, dar numai pe prima parte, să spun, adică la autonomie. Cu greu pot crede că poți consuma bateria plină în mai puțin de 20 – 24 de ore. Cel mai probabil, la un mod de folosire normal pentru nubia Focus Pro 5G, vei putea trece și de două zile pline fără să fie nevoie să ajungi la o priză.

Numai că atunci când vei vrea să încarci, dacă îți imaginezi că o vei face foarte rapid cu încărcătorul la 33W din pachet, trebuie să te mai gândești. Așa cum vedem din tabelul de mai jos, nubia Focus Pro 5G nu încarcă complet bateria nici după o oră de stat la priză, ceea ce nu este deloc un rezultat convingător, ba din contră.

Încărcarenubia Focus Pro 5G
10 minute9 - 21%
20 minute9 - 37%
30 minute9 - 50%
40 minute9 - 62%
50 minute9 - 75%
60 minute9 - 84%

Preț

nubia Focus Pro 5G 8 + 256 GB1.600 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

nubia focus pro 5g
3.6 / 5 Gadget Score
Pro
  • design plăcut, original;
  • prezența butoanelor de tip slider și capacitiv, precum și poziționarea butoanelor pentru reglarea volumului pe latura opusă, sunt toate binevenite;
  • rezultate foto bune pe timp de zi de la senzorul principal de 108 MP;
  • autonomie excelentă.
Contra
  • ecran IPS care nu face deloc cinste unui smartphone din zona mid-range;
  • sunet mono (un singur difuzor) cu calitate a sunetului mediocră;
  • ansamblu hardware care nu convinge deloc în acest segment;
  • Android 13 pe un smartphone lansat în țara noastră în vara lui 2024 și interfață MyOS care nu este cel mai bine optimizată;
  • deși este promovată drept încărcare rapidă, adaptorul la 33W din pachet nu duce bateria la 100% nici după mai bine de o oră, ceea ce nu este nici pe departe fast charging;
  • preț cu mult prea ridicat raportat la toate minusurile de mai sus.
Concluzii

nubia Focus Pro 5G este prea sus poziționat ca preț. Știu că mai toate produsele sunt scumpe de când cu acea perioadă lungă de inflație din două cifre care a trecut până la urmă, dar acum aș spune că este cazul să se mai așeze lucrurile. Mai ales când ești nou-venit într-o piață destul de competitivă și chiar saturată aș numi-o, nu mi se pare normal să încerci să vezi cum îți va merge dacă te arunci cu capul înainte cu prețuri total nejustificate. nubia Focus Pro 5G nu are cum să aibă cât de cât succes dacă nu va primi o reducere de preț serioasă și definitivă. Da, reducere zdravănă care să le permită unor clienți să descopere un brand nou intrat în România și care să-i permită importatorului să mai vină și cu alte propuneri. Altfel, nubia va ieși prea rapid din țara noastră, iar asta nu este deloc ceea ce-mi doresc, așa cum spun mereu avem nevoie de o concurență reală, sănătoasă pe piața de telefoane. În ceea ce privește partea de concluzii strict pentru nubia Focus Pro 5G, aveți mai sus principalele plusuri și minusuri, cu mențiunea că punctele contra ar fi fost mai puține dacă prețul ar fi fost altul. Sigur că altfel judecam acest telefon dacă era poziționat la circa 1000 - 1200 de lei cât consider că ar fi fost un cost normal de achiziție, chiar unul de debut.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

nubia Focus Pro 5G a fost testat timp de peste o lună și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.