Așa cum am mai precizat și cu alte ocazii, seria de plăci video RTX 30 de la NVIDIA încă merită toată atenția noastră, chiar dacă mai noile și mai performantele componente grafice GeForce RTX 40 au apărut deja în stocurile magazinelor de specialitate.
httpvh://youtu.be/jlANkX9Cuhk
În clipul video de mai sus vedem cum se descurcă placa video MSI GeForce RTX 3080 Suprim în jocurile Marvel’s Spider-Man Remastered, Dirt 5 și Cyberpunk 2077.
Dintr-o secvență de gameplay din Spider-Man Remastered a reieșit numărul mediu de fps la rezoluție 4K și cu toate detaliile la maximum, inclusiv cu Ray Tracing activat pe modul Very High.
Pentru jocul Dirt 5 am rulat testul de benchmark integrat, tot la rezoluție Ultra HD și cu toate detaliile la maximum, iar în Cyberpunk 2077 am realizat o comparație între numărul cadrelor pe secundă obținute în modurile Balanced versus Quality ale tehnologiei DLSS. Totodată, sunt și câteva detalii despre aplicația NVIDIA Broadcast, ideală pentru cei ce fac streaming sau sunt angajați des în videoconferințe. Toate detaliile sunt în clipul video de mai sus, pe care vă recomand să-l urmăriți.
Cei interesați de plăcile video RTX de la MSI pot accesa acest link, unde sunt grupate cele mai bune oferte ale momentului.
O placă video NVIDIA GeForce RTX 3080 este încă suficient de puternică spre a rula cele mai pretențioase titluri chiar și la rezoluție 4K, cu un fps mai mult decât decent. Asta se poate întâmpla în special sau, mai bine spus, în cea mai mare parte grație tehnologiei NVIDIA DLSS – Deep Learning Super Sampling. Am explicat pe larg ce înseamnă această funcție, cum și cât te ajută în jocurile compatibile, ce au ajuns acum la mai bine de 250 de titluri.
Ideea este că plăcile video NVIDIA din seria RTX 30 integrează nuclee Tensor ce lucrează eficient alături de tehnologia DLSS. Aceasta din urmă se folosește de Inteligență Artificială într-o formă extrem de avansată spre a analiza fiecare imagine în parte și a genera în medie de două ori mai multe cadre pe secundă.
Activând DLSS pe o placă NVIDIA GeForce RTX 3080, vei avea nu doar un fps evident mai ridicat, ci și o calitate mai înaltă a imaginii, cu detalii mai exacte, un sharpness mai pronunțat, inclusiv cu nuanțe mai aprinse și contrast mai bun.
DLSS preia imaginile la o rezoluție mai scăzută decât cea aleasă de jucător, le analizează și le optimizează, după care crește în mod inteligent rezoluția și calitatea generală a imaginii fără a pierde din numărul cadrelor pe secundă pe care le-a obținut la rezoluția mai mică. NVIDIA DLSS 2 poate analiza imaginile acum la rezoluție Full HD și poate randa la 4K, cu același număr de cadre pe secundă pe care le putea obține nativ din rezoluția de patru ori mai scăzută.
Toate detaliile despre tehnologia DLSS pot fi aflate de pe pagina dedicată NVIDIA sau din clipul video de mai jos:
Alături de DLSS, o altă tehnologie inovatoare bazată pe Inteligență Artificială este NVIDIA Ray Tracing. Aceasta presupune, în principal, reflexii pe cât se poate de realiste, ce țin cont de tot ce poate fi arătat într-un anumit cadru, adică nu doar de ceea ce este evident în scena respectivă. Practic, NVIDIA Ray Tracing analizează scena la 360 de grade și redă reflexiile mediului înconjurător în cadrul pe care îl privești. Astfel, în anumite scene poți remarca detalii din jurul tău prin intermediul reflexiilor, fără să fie neapărat nevoie să rotești imaginea în toate direcțiile.
Deși ai putea crede că NVIDIA Ray Tracing va duce la un fps mai scăzut prin prisma tuturor detaliilor pe care le aduce suplimentar în scene, adevărul este că alături de NVIDIA DLSS nu se va întâmpla asta. Cu ambele tehnologii activate, ele vor lucra împreună spre a genera imagini de cea mai bună calitate.
Diferențele dintre imaginile cu DLSS și RTX On versus Off le-am arătat într-un articol dedicat, în care am pus unele lângă celelalte scene din jocul Spider-Man Remastered.
DLSS și Ray Tracing sunt tehnologii extrem de avansate, dar o placă video NVIDIA din seria RTX 30 mai aduce ceva în plus, o aplicație ce produce o diferență imensă pentru cei ce fac streaming sau au nevoie de ajutor în videoconferințe. NVIDIA Broadcast este unealta ce se folosește și ea de Inteligența Artificială și de puterea uriașă de procesare a unei plăci grafice precum NVIDIA GeForce RTX 3080 spre a gestiona zgomotul de fundal de pe partea audio, dar și pentru a genera imagini unice, mai bune calitativ, pentru care poate inclusiv să elimine fundalul.
NVIDIA Broadcast poate reduce substanțial, până la suprimare, zgomotul ambiental, păstrând vocea captată de microfon în prim-plan. Totodată, poți reduce ecoul din încăpere. Aplicația face aceste lucruri live, în timp real, deci nu din înregistrări, și este capabilă să elimine sunetele nedorite atât din ceea ce captează microfonul utilizatorului, cât și din ceea ce transmit partenerii de joc ori de conferință.
Mai mult, fără a fi nevoie de o cameră web complexă, NVIDIA Broadcast poate crește calitatea imaginii prin reducerea evidentă a zgomotului de imagine și printr-o conturare mai fină a detaliilor surprinse.
În plus, fundalul și tot ceea ce este în jurul utilizatorului poate fi inteligent mascat. Poți alege să blurezi mediul înconjurător, într-o măsură pe care o poți seta după preferințe, sau poți elimina complet ceea ce este în preajma ta. Practic, ai un fel de chroma screen în locul căruia poți alege ceea ce vrei să afișezi.
Tot ceea ce poate face NVIDIA Broadcast este explicat pe cât se poate de clar în acest clip video:
Iată cum, în mod pe cât se poate de evident, o placă video NVIDIA GeForce RTX 3080 poate fi una dintre cele mai bune alegeri în această perioadă. Vine cu extrem de multă putere de procesare, iar tehnologiile unice NVIDIA generează o calitate a imaginii superioară în cele mai multe jocuri actuale, dar te ajută și în streaming ori conferințe video. Totodată, pe lângă DLSS, Ray Tracing și Broadcast App, NVIDIA GeForce RTX 3080 adaugă tehnologii precum G-Sync, NVIDIA Reflex și posibilitatea de a instala drivere Game Ready sau pe cele NVIDIA Studio.
Acest articol este susținut de MSI și NVIDIA.